ruhrlichter
Ahoj všichni,
jako začátečník se chystám poprvé vyvolat svůj vlastní kinofilm.
Mám vyvolávací tank od AP na 2 kinofilmy (a samozřejmě i chemikálie). Už jsem se chystal připravit vývojku, když mě napadla jedna naprosto začátečnická otázka:
Kolik vývojky se vlastně do láhve nalévá? Naplní se láhev až po okraj? Nebo jen do poloviny?
V návodu od AP jsem nic nenašel a k filmu (APX100) jsem našel jen ředění a rytmus protřepávání, ale žádné množství tekutin.
Kolik vývojky / ustalovače atd. se tedy do nádoby nalije?
Pozdravy z Porúří
Christoph
alias Ruhrlichter
ThomasPauly
Objem je uveden na spodní straně plechovky; pro dva filmy o délce 2 km je to, pokud vím, 630 ml.
ruhrlichter
Předpokládám, že je jedno, jestli vyvolávám jeden nebo dva filmy? Vždy se používá stejné množství roztoku?
Po takovém začátku to už může být jen lepší…
TR
Jakmile je plechovka na svém místě, musí být film nebo filmy zcela ponořeny do vývojky. To si můžeš předem ověřit s cívkou (cívkami) v určitém množství vody. Raději trochu více než méně – některé vývojky pěniví.
Výjimka: Provádíš takzvané „rotační vyvolávání“, což ale určitě nemáš v plánu. V tom případě stačí i menší množství vývojky.
TiMo
Na kazetách AP je dole vytištěno množství pro vyvolání. Na té tvé by měly být údaje pro 1x135 (135 odpovídá formátu 35 mm), 2x 135 a 120/220.
Pokud to děláš poprvé, nedoporučuji vyvolávat dva filmy najednou. Pokud něco pokazíš, jsou oba v háji.
Timgruss
ruhrlichter
Díky za vaši pomoc,
svůj první APX jsem teď vyvolal v ADONALU 1:50 po dobu 13 minut a rozhodně to vyšlo tak, že jsem motivy poznal
:-)
Zítra se pustím do procesu pozitivního….