ruhrlichter
Cześć wszystkim,
jako początkujący mam zamiar samodzielnie wywołać swój pierwszy film małoobrazkowy.
Mam koreks firmy AP na 2 filmy małoobrazkowe (i oczywiście chemikalia). Byłem już tuż przed przygotowaniem wywoływacza, kiedy przyszło mi do głowy pytanie typowe dla absolutnego nowicjusza:
Ile płynu wywoływającego należy wlać do koreksa? Czy należy napełnić go po brzegi? A może tylko do połowy?
W instrukcji AP nic nie znalazłem, a w przypadku tej kliszy (APX100) znalazłem tylko informacje o rozcieńczeniach i częstotliwości mieszania, ale nie o ilościach płynów.
Ile więc wywoływacza / utrwalacza itp. należy wlać do pojemnika?
Pozdrowienia z Zagłębia Ruhry
Christoph
alias Ruhrlichter
ThomasPauly
Informacje o pojemnościach znajdują się na spodzie puszki; w przypadku filmów 2 KB, o ile dobrze pamiętam, jest to 630 ml.
ruhrlichter
Zakładam, że nie ma znaczenia, czy wywołuję jeden, czy dwa filmy? Ilość płynu jest zawsze taka sama?
Po takim początku może być już tylko lepiej…
TR
Gdy puszka stoi, film lub filmy muszą być całkowicie pokryte roztworem wywoływacza. Można to wcześniej sprawdzić, umieszczając szpulę (szpule) w określonej ilości wody. Lepiej, żeby było go nieco za dużo niż za mało – niektóre wywoływacze się pienią.
Wyjątek: stosujesz tzw. „wywoływanie rotacyjne”, ale z pewnością nie masz tego w planach. W tym przypadku wystarczy mniej roztworu wywoływacza.
TiMo
Na pojemnikach AP wydrukowano parametry wywoływania. Na Twoim powinny znajdować się dane dla 1x135 (135 odpowiada formatowi 35 mm), 2x135 oraz 120/220.
Jeśli robisz to po raz pierwszy, nie polecam wywoływać dwóch filmów naraz. Jeśli coś zepsujesz, oba pójdą na marne.
Pozdrawiam, Tim
ruhrlichter
Dziękuję za pomoc,
mój pierwszy APX wywołałem właśnie w ADONAL 1:50 przez 13 minut i na pewno wyszło na tyle dobrze, że rozpoznałem motywy
:-)
Jutro zabieram się za proces pozytywowy…