Robin_
Ahoj milá fórová komunito,
než se do toho pustím, krátce se představím. Jmenuji se Robin, je mi 23 let a už skoro rok se věnuji „domácímu vyvolávání“.
A teď k mé otázce. Na jaře jsem vyvolal pár rodinných fotografií a daroval je své tchýni. Když jsem tam včera
byl na návštěvě, prohlédl jsem si ty fotky znovu. Zjistil jsem, že okraj fotografie, tedy místo těsně před přechodem do bílého okraje,
je mírně nahnědlý (cca 1 mm). Ale pouze na okraji. Uprostřed snímku není nic vidět. Fixoval jsem to snad příliš krátce? Používám Tetenal Superfix 1+9 a fixační doba se pohybuje kolem 2 minut. Také v pravidelných intervalech provádím test fixační doby. To by normálně mělo stačit. Zmíněné zvětšeniny jsou z PE papíru.
U svých fotografií jsem něco takového ještě nezažil. (Ale také je nemám pověšené na zdi).
Děkuji předem. S pozdravem,
Robin
piu58
Co je to za papír? Foma? Vypadá to tak. Nelze ho použít na zvětšeniny, které mají dlouho viset za sklem na zdi.
Foma pravděpodobně používá podklad pro barevný papír, který obsahuje TiO2. Ten – jak je již dlouho známo – způsobuje zhoršení kvality obrazu. (Vychází to z diskuse s Mirkem, který zná všechny výrobce PE papíru: na celém světě je totiž jen jeden.)
Robin_
Aha, to je zajímavé. Ano, ta každá zvětšenina je určitě Fomaspeed, ta druhá by ale mohla být možná i Ilford. To už nedokážu přesně říct.
Chovají se tak všechny papíry Foma, nebo jen určité druhy PE?
Tomu se dá zabránit jen tím, že fotky vložíš do alba a nepověsíš je na zeď, že?
S pozdravem
Olivinyl
Ahoj všichni,
to je ale zajímavé. Chtěl jsem si na konci roku nakoupit nový papír s PE vrstvou.
Já bych ale zvolil formáty 10x15, 13x18 a 18x24 MCP.
Jakou funkci má oxid titaničitý v papíru s barevnou vrstvou?
Je to právě ta „levnější“ PE vrstva na barevném papíru, co způsobuje ten cenový rozdíl?
S pozdravem Oli
piu58
> Je za ten cenový rozdíl zodpovědný „levný“ nosič z barevného papíru s PE vrstvou?
Pravděpodobně. Barevný papír se totiž vyrábí v mnohem větších množstvích.
> Oxid titaničitý má svou funkci
Slouží jako bílý základ, místo síranu barnatého („Bayt“).
To, co jsi pozoroval, jsem zaznamenal i u papíru Foma. Často se stává, že „rodinné fotografie“ leží někde za sklem dlouhá léta. Podrobně to popsal Ctein ve své knize „Post Exposure“ z roku 2000. V 90. letech provedl Ctein rozsáhlé experimenty na toto téma. Selenové tóny tento problém mimochodem vylučují, pravděpodobně dokonce i Sistan.
Agfa (tehdy ještě existovala) také provedla experimenty, potvrdila Cteinovy pozorování a změnila složení papíru. Ilford nahradil TiO2 v roce 2004. O Kodaku nic nevím, ale to je už historie. Problém „byl považován za vyřešený“.
Foma pravděpodobně používá barevné nosiče. Jelikož TiO2 reaguje se stříbrem, ale ne s barvivy, u barevného papíru to nevadí. Jak již bylo řečeno, existuje pouze jediný výrobce podkladu bez TiO2 (Schüller ve Weißenbornu) a jeho papír je o něco silnější než Foma. To lze snadno ověřit srovnáním Foma-MCC nebo třeba Foma-Ilford. Mirko prozkoumal trh a nenašel žádného jiného výrobce papíru. To naznačuje, že Foma používá barevné nosiče. Není to samozřejmě prokázáno.
Robin_
Díky už teď za všechny ty informace. Teď už v tom mám trochu jasněji. Chtěl jsem totiž pár svých obrázků už
pověsit. Uvidím, jak dlouho vydrží :spudnikwinky: .
S pozdravem,
Robin
bernhardmangelsgmxde
Nemá aktuální verze Foma stejný nosič jako všechny ostatní? (někde jsem o tom něco četl)
piu58
> Nemá snad aktuální model Foma stejný nosič jako všechny ostatní?
Stačí to jen porovnat – je o něco tenčí.
bernhardmangelsgmxde
moje zásoby se výrazně tenčí... S. Junghans hovořil o změně:
http://www.aphog.de/forum/viewtopic.php?f=2&t=17527&p=171695
Fomaspeed lze s nejlepšími výsledky zpracovávat i strojově,
zejména typ Vintage 314 (s jemným zrnem, lesklý) prochází Thermaphotem skvěle.
U varianty 310 bych byl možná trochu opatrný,
protože Foma právě prochází procesem přechodu z papírového podkladu, který je ve srovnání s Ilfordem
velmi (příliš) tenký, na variantu srovnatelnou s Ilfordem.
Renate
V jaké vrstvě se titan nachází? Pokud se mi podaří tuto vrstvu odhalit, provedu její analýzu.
V předchozích experimentech jsem zjistila, že volný kyslík mění vlastnosti stříbra. Tento efekt však závisel také na délce praní. Proto svůj papír promývám mnohem důkladněji, než je uvedeno v literatuře. Moje fotografie na papíru Foma-PE v rámech pomalu šednou. Hnědavé zabarvení není vidět.
S pozdravem
Renate
Robin_
Když už jsme u toho, mám ještě jednu otázku ohledně papíru. Nedávno jsem od známé dostala tři krabičky
Agfa Record Rapid. Dvě z nich byly ještě zavřené. Samozřejmě jsem ten papír chtěla hned vyzkoušet. Po expozici ale ten papír vždycky
zešedne. Je na něm sice už jedna fotka, ale zbytek už není bílý. To se mi u žádného papíru ještě nestalo. Když vyndám moderní žárovku Duka
a nechám svítit jen tu starou uhlíkovou žárovku, je to o něco lepší. Ale úplně to nezmizí. Na čem to záleží? Je to příliš staré? Rozptýlené světlo? Ale rozptýlené světlo jsem u žádného
jiného papíru zatím nezaznamenal.
S pozdravem,
Robin
ThomasPauly
Tento jev je typický pro překryté materiály. Pokud si dobře vzpomínám, výroba Record Rapid byla ukončena před více než 15 lety. V tomto ohledu tedy výsledek není překvapivý.
Robin_
Dobře, tak to vím.
piu58
> V jaké emulzi se nachází titan
Na papíře, pod želatinou. Jako opticky zjasňující vrstva.
Robin_
Ahoj všichni na fóru,
mám důležitý dotaz, který už tu zazněl mnohokrát v nejrůznějších podobách, ale ne vždy se z něj dá něco vyvodit.
Nafotil jsem, vyvolal a zafixoval film Ilford Delta 3200 po expozici. Když jsem ho vyndal z krabičky, všiml jsem si, že je docela „šedý“ (podklad filmu).
Vyvolal jsem ho v RODINALU 1+25 (vím, že mnozí říkají, že pak bude příliš hrubý atd.), zastavil a fixoval 4 minuty v úplně čerstvém Tetenalu Superfix Plus 1+4. Čas projasnění byl 1 minuta, takže by 4 minuty měly stačit. Poté jsem film 15 minut proplachoval v Jobo Cascade. Je normální, že je tak šedý? Dnes jsem udělal pár zvětšenin a to nebyl žádný problém.
Byl bych ale opravdu vděčný za radu.
S pozdravem, Robin
k-g
Z mé zkušenosti je to u modelu Delta 3200 zcela běžné.
S pozdravem
Karl-Gustaf
TR
Jak starý je ten film? U příliš starého materiálu (filmu a papíru) je šedivý nádech běžný.
piu58
(Dvojitý příspěvek)
Robin_
No, koupil jsem ho před týdnem a hned jsem se do něj zamiloval. Na datum spotřeby jsem se nedíval.
piu58
> V jaké emulzi se nachází titan… provedu jeho analýzu.
Pod želatinou, nad papírem.