Robin_
Witam wszystkich na forum,
zanim zacznę, przedstawię się krótko. Nazywam się Robin, mam 23 lata i od prawie roku zajmuję się samodzielnym wywoływaniem zdjęć.
A teraz przejdźmy do mojego pytania. Wiosną zrobiłem kilka odbitek zdjęć rodzinnych i podarowałem je teściowej. Kiedy wczoraj byłem u nich
z wizytą, ponownie obejrzałem te zdjęcia. Zauważyłem, że krawędź zdjęcia, czyli miejsce tuż przed przejściem do białej ramki,
jest lekko brązowa (ok. 1 mm). Ale tylko na krawędzi. W środku zdjęcia nic nie widać. Czy może za krótko utrwaliłem? Używam Tetenal Superfix 1+9 i utrwalam około 2 minut. Regularnie przeprowadzam też test czasu utrwalania. To powinno wystarczyć. Wspomniane odbitki są wykonane na papierze PE.
Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim na moich zdjęciach. (Nie wiszą one jednak na ścianie).
Z góry dziękuję. Pozdrawiam,
Robin
piu58
Co to za papier? Foma? Wygląda na to, że tak. Nie nadaje się do odbitek, które mają długo wisieć na ścianie pod szkłem.
Prawdopodobnie Foma używa podkładu papierowego do papieru kolorowego, który zawiera TiO2. Jak wiadomo od dawna, powoduje to pogorszenie jakości obrazu. (Informacja pochodzi z rozmowy z Mirko, który zna wszystkich producentów papieru do fotografii: na całym świecie jest bowiem tylko jeden.)
Robin_
O, to ciekawe. Tak, ta jedna odbitka to na pewno Fomaspeed, ale ta druga mogła by być też Ilfordem. Nie potrafię już tego dokładnie stwierdzić.
Czy wszystkie papiery Foma zachowują się w ten sposób, czy tylko niektóre rodzaje PE?
Można temu zapobiec tylko poprzez umieszczenie zdjęć w albumie, a nie wieszanie ich na ścianie, prawda?
Pozdrawiam
Olivinyl
Cześć wszystkim,
To naprawdę ciekawe. Chciałem zaopatrzyć się w nowy papier PE pod koniec roku.
Ja jednak wybrałbym formaty 10x15, 13x18 i 18x24 MCP.
Jaką rolę pełni dwutlenek tytanu w papierze nośnym do wydruków kolorowych?
Czy to właśnie „tańszy” papier nośny PE do wydruków kolorowych odpowiada za różnicę w cenie?
Pozdrawiam, Oli
piu58
> Czy to właśnie „tani” nośnik z papieru barwnego typu PE odpowiada za różnicę w cenie?
Prawdopodobnie. Papier barwny jest przecież produkowany w znacznie większych ilościach.
> Dwutlenek tytanu pełni określoną funkcję
Jako biała warstwa podkładowa, zamiast siarczanu baru („Bayt”).
Zauważyłem to samo zachowanie na papierze Foma. Często zdarza się, że „rodzinne zdjęcia” leżą gdzieś przez lata za szybą. Szczegółowo opisał to Ctein w swojej książce „Post Exposure” z 2000 roku. W latach 90. Ctein przeprowadził szeroko zakrojone eksperymenty na ten temat. Nawiasem mówiąc, tonery selenowe pozwalają uniknąć tego problemu, prawdopodobnie nawet zwykły Sistan.
Agfa (która wtedy jeszcze istniała) również przeprowadziła eksperymenty, potwierdziła obserwacje Cteina i zmieniła skład papieru. Ilford w 2004 roku zastąpił TiO2. Nie wiem nic o Kodaku, ale to już historia. Problem „uznano za rozwiązany”.
Foma prawdopodobnie stosuje nośniki barwników. Ponieważ TiO2 reaguje ze srebrem, ale nie z barwnikami, nie przeszkadza to w przypadku papieru kolorowego. Jak już wspomniano, istnieje tylko jeden producent podłoża bez TiO2 (Schüller w Weißenborn), a jego papier jest nieco grubszy niż Foma. Można to łatwo sprawdzić, porównując Foma-MCC lub, jeśli wolisz, Foma-Ilford. Mirko zbadał rynek i nie znalazł żadnego innego producenta papieru. Sugeruje to, że Foma stosuje nośniki barwników. Nie jest to oczywiście udowodnione.
Robin_
Z góry dziękuję za te wszystkie informacje. Teraz już trochę więcej wiem. Chciałem bowiem powiesić kilka moich zdjęć.
Zobaczymy, jak długo się utrzymają :spudnikwinky: .
Pozdrawiam,
Robin
bernhardmangelsgmxde
Czy obecna wersja Foma nie korzysta z tego samego nośnika, co wszystkie pozostałe? (czytałem gdzieś coś w tym stylu)
piu58
> Czy obecny model Foma nie ma tego samego korpusu, co wszystkie pozostałe?
Wystarczy tylko porównać – jest nieco cieńszy.
bernhardmangelsgmxde
moje zapasy znacznie się zmniejszyły... S. Junghans wspomniał o zmianie:
http://www.aphog.de/forum/viewtopic.php?f=2&t=17527&p=171695
Fomaspeed można z doskonałymi wynikami przetwarzać również maszynowo,
zwłaszcza odmiana Vintage 314 (z drobnym ziarnem, błyszcząca) świetnie przechodzi przez Thermaphot.
W przypadku odmiany 310 byłbym może nieco ostrożny,
ponieważ Foma znajduje się obecnie w trakcie procesu przejścia z podłoża papierowego, które w porównaniu z Ilfordem jest
bardzo (zbyt) cienkie, na odmianę porównywalną z Ilfordem.
Renate
W której warstwie znajduje się tytan? Jeśli uda mi się odsłonić tę warstwę, przeprowadzę jej analizę.
W poprzednich eksperymentach zauważyłam, że wolny tlen zmienia srebro. Efekt ten zależał jednak również od czasu trwania płukania. Dlatego myję papier znacznie dokładniej niż podano w literaturze. Moje zdjęcia na papierze Foma-PE w ramkach powoli szarzeją. Nie widać brązowawych przebarwień.
Pozdrawiam
Renate
Robin_
Skoro już o tym mowa, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące papieru. Niedawno dostałem od znajomej trzy pudełka
Agfa Record Rapid. Dwa z nich były jeszcze zamknięte. Oczywiście od razu chciałem przetestować ten papier. Jednak po naświetlaniu papier zawsze
staje się szary. Czyli zdjęcie już się na nim znajduje, ale reszta nie jest już biała. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim w przypadku papieru. Kiedy wykręcam nowoczesną żarówkę Duka
i zostawiam tylko starą żarówkę z włóknem węglowym, jest trochę lepiej. Ale to też nie znika całkowicie. Na czym to polega? Za stary? Rozproszone światło? Ale rozproszonego światła nie zauważyłem dotąd na żadnym
innym papierze.
Pozdrawiam,
Robin
ThomasPauly
Zaburzenia obrazu są typowe dla nakładanego materiału. O ile dobrze pamiętam, produkcję Record Rapid wstrzymano ponad 15 lat temu. W związku z tym wynik nie jest zaskakujący.
Robin_
W porządku, rozumiem.
piu58
> W której warstwie znajduje się tytan?
Na papierze, pod żelatyną. Jako emulsja rozjaśniająca.
Robin_
Cześć wszystkim na forum
Mam ważne pytanie, które pojawiało się już wielokrotnie w różnych kontekstach, ale nie zawsze udaje się z niego wyciągnąć jasną odpowiedź.
Podczas naświetlania, wywoływania i utrwalania filmu Ilford Delta 3200 zauważyłem, że był dość „szary” (podłoże filmu).
Wywołałem go w RODINALu 1+25 (wiem, że wielu twierdzi, że wtedy staje się zbyt ziarnisty itp.), zatrzymałem i utrwaliłem przez 4 minuty w zupełnie świeżym Tetenal Superfix Plus 1+4. Czas klarowania wynosił 1 minutę, więc 4 minuty powinny wystarczyć. Następnie płukałem przez 15 minut w Jobo Cascade. Czy to normalne, że jest tak szary? Zrobiłem dzisiaj kilka odbitek i nie było żadnego problemu.
Byłbym jednak naprawdę wdzięczny za radę.
Pozdrawiam, Robin
k-g
Z mojego doświadczenia wynika, że to całkiem normalne w przypadku modelu Delta 3200.
Pozdrawiam
Karl-Gustaf
TR
Jak stary jest ten film? Szara mgiełka to normalne zjawisko w przypadku zbyt starego materiału (filmu i papieru).
piu58
(Podwójny wpis)
Robin_
No cóż, kupiłem go tydzień temu i od razu się w nim zakochałem. Nie zwróciłem uwagi na datę ważności.
piu58
> W której emulsji znajduje się tytan… przeprowadzę jej analizę.
Pod żelatyną, nad papierem.