Brille
Cześć wszystkim.
To mój pierwszy post i od razu mam pytanie ;)
Czy mogę zostawić moje wywoływacze do rozjaśniania w Duka w pojemnikach (ewentualnie przykryć je) i użyć ich ponownie następnym razem? Powinny przecież zmienić kolor, gdy nie nadają się już do użytku.
Bardzo dziękuję za pomoc!
piu58
Wywoływacz należy przelać do butelki, a nawet uzupełnić poziom w komorze wentylacyjnej. Nie zostawiam też utrwalacza w miseczce, mimo że chemicznie nic mu to nie szkodzi: zawsze istnieje ryzyko, że dostaną się do niego zanieczyszczenia, które potem trafią na zdjęcia.
TiMo
Kiedy robię sobie dwugodzinną przerwę od Duki, przykrywam wywoływacz i utrwalacz. W pozostałych przypadkach zawsze wlewam je z powrotem do butelki.
Używam tych chemikaliów wielokrotnie; zazwyczaj do momentu osiągnięcia zalecanego stopnia zużycia lub dopóki nie zauważę, że są już zużyte. Przed użyciem utrwalacza zawsze jednak wykonuję szybki test.
Przelewając je do miski, filtruję chemikalia przez drobne sitko druciane.
TR
W laboratorium na uniwersytecie, na którym studiuję, roztwory chemiczne zawsze pozostają w naczyniach, które po prostu przykrywa się dużą „pokrywką”. Środek utrwalający przygotowuje się tylko raz w semestrze. To całkiem dobrze się sprawdza. Chociaż mamy tu do czynienia z substancjami, które wchodzą w niekorzystne reakcje z powietrzem, to ich ilości i stężenia są dość duże.