Muep
Ahoj!
Chtěl bych si pořídit nový teleobjektiv nebo univerzální objektiv a už jsem se dostal do fáze, kdy se musím rozhodnout jen mezi dvěma modely:
Canon 70-200 4L: Mohl bych ho sehnat (krátce) použitý od známých za necelých 600 € a je to skvělý přístroj.
Tamron A20 N 28-300: Koupil bych si ho
nový za stejnou cenu, má větší rozsah, ale není tak světlocitlivý.
Inklinuji k Tamronu, protože vlastně raději pokrývám velký rozsah stejným objektivem a protože je nový, na druhou stranu jsem vždycky chtěl mít Canon – a to i kdyby jen proto, abych otestoval, zda se běžná přirážka opravdu vyplatí.
Máte k tomu nějaké názory, které by mi mohly rozhodnutí usnadnit?
S pozdravem,
Muep
Tandemfahren
Jo, to jo. Na Tamron zapomeň. Taky bych se rozhodně snažil sehnat ten Canon se stabilizátorem (opticky jsou stejné). Samozřejmě pokud nefotíš VŽDYCKY ze stativu.
Ten Canon není jen teoreticky světelnější, ale clonu můžeš bez obav otevřít na maximum. Skvělý kousek.
Tamron jsem nikdy neměl v ruce, ale v různých testech nedopadl dobře. Že existuje tak levný 10násobný zoom, který poskytuje opravdu dobré výsledky, je prostě příliš krásné, aby to byla pravda.
A „co je příliš krásné, aby to byla pravda, je příliš krásné, aby to byla pravda“, jak říká Latinec ;-)
moje 2 fotony,
Frank
AchimBauer
Ahoj Muep,
Tady je jedna rada, která se netýká kvality snímků ani světelné síly.
Nevím, jak fotíš – jestli se vydáváš cíleně na lov snímků, nebo si s sebou taháš výbavu na každý rodinný výlet?
Pokud si vezmeš Tamron, ušetříš si druhý nebo dokonce třetí objektiv, i když možná na úkor kvality.
Já jsem se mezitím dostal do fáze, kdy jsem ochoten obětovat kvalitu ve prospěch hmotnosti, ledaže bych se vydal cíleně na lov snímků, ale v tom případě šetřím na vzdálenosti.
Co se týče Canonu, podívej se třeba na eBay, kolik to v průměru stojí z druhé ruky.
S pozdravem Achim
TiMo
Ahoj Muerpe,
já osobně nikdy nekupuji nic od Sigmy, Tamronu a podobných značek. Jednoduše proto, že jejich zůstatková hodnota je výrazně nižší než u „originálních výrobců“. Alespoň tady u nás.
Objektivy bych si také nikdy nekupoval nové, protože s použitými se dá hodně ušetřit. Samozřejmě je důležité, aby bylo možné použité objektivy předem prohlédnout, případně mít prodejce, kterému důvěřuješ.
S pozdravem
Tim
Muep
Ahoj!
Díky už teď za odpověď!
@Frank: Stativ (kapesní) sice mívám často, ale ne vždy ho mám s sebou, takže máš pravdu, že stabilizátor by se hodil. Musel bych se ale ještě poptat, jestli se to někde nedá sehnat z druhé ruky. Vzhledem k ceně nového kusu jsem totiž málem omdlel ;-) Proč musí být skvělé věci vždycky tak drahé...
@Achim: To je rozhodně jeden z důvodů, proč jsem si vybral Tamron. Když jsem „jen tak na cestách“, mám totiž rád u sebe jen to nejnutnější, ale přesto bych rád využil různé možnosti pro focení, od momentek přes zachycení krásných výhledů až po portréty dětí a manželky při hře. A když si uvědomíte, že většina lidí k tomu používá fotoaparáty v mobilních telefonech, výsledky by ani s Tamronem nebyly tak špatné ;-)
@Tim: Dosud jsem žádný objektiv neprodal, ale pouze, pokud jsem se ho opravdu dokázal zbavit, daroval jsem ho přátelům k narozeninám. Nové si pořizuji spíše zřídka, proto je můj inventář dostatečně malý na to, abych si většinu mohl nechat. Proto pro mě osobně není hodnota při dalším prodeji až tak důležitá. Stane se však opět relevantní, jakmile se dostanu do bodu, kdy budu mít více objektivů se stejnou funkcí. To ale ještě chvíli potrvá :)
Zatím se stále přikláním k Tamronu, i když mi protiargumenty nezněly špatně. Ještě si to trochu promyslím...
S pozdravem,
Muep
Urnes
Co se týče superzoomu, záleží na tom, kde fotíš, a hlavně na tom, kolik máš světla. Pokud máš dostatek světla a při citlivosti 400 ISO, cloně f/8 a expozici 1/250 se ti to daří pokaždé, může to být skvělá volba. Pokud máš méně světla a musíš neustále sledovat, zda je čas ještě v tolerančním rozmezí, a zadržovat dech, abys nezaostřil, je to únavné. V interiérech to pak má také menší dosah, pokud nepoužíváš blesk. A měl bys předem vyzkoušet, zda ti nevadí zkreslení. To je totiž určitě větší než u Canonu.
Zdravím, Sven.
Muep
Hm. Tak to asi raději ten Canon. Blesk nemám ráda, ale delší expozici můžu použít jen tehdy, když se objekty moc nehýbou. Což u dětí bohužel moc neplatí. ;)
cfb_de
Zejména při fotografování s bleskem je příjemné, když je intenzita světla v celém rozsahu ohniskových vzdáleností stejná. A pokud vím, objektiv Tamron to nedokáže.
S pozdravem,
Franz