pittyman
Vážení kolegové, rád bych se vás zeptal na vaše zkušenosti s kapacitou pozitivního ustalovače,
protože se zdá, že se pohybuji hluboko pod udávanou kapacitou.
Nejprve: svůj ustalovač testuji s jodidem draselným. 10 g na 100 ml, normálně by to mělo být 19 g, to
budu muset příště změnit.
Dosavadní ředění 1+9 – 1 litr
U PE se dostanu asi na 35 listů formátu 13x18 a při testu se objeví zakalení, u barytu už po necelých 25 listech. Je to normální? Zkoušel jsem to i s krátkým propláchnutím vodou po zastavení, protože jsem předpokládal přenos, ale ani to nepomohlo.
U většiny fixačních roztoků je udávaná kapacita 450 listů formátu 18x24 na litr, což by u pracovního roztoku 1+9 znamenalo 45 listů na litr. Já se ale dostanu jen na polovinu. :spudnikcurse:
Co dělám špatně, nebo jsou údaje výrobce příliš optimistické? Měl bych roztok zkoncentrovat, třeba na 1+4?
Byl bych rád za nějaké užitečné rady!
S pozdravem z temné komory
Dirk
piu58
V zásadě je rozumné připravovat fix v tučnější konzistenci. Zkracuje se tím doba zpracování a u barytu neproniká tak hluboko do plsti. Vždy používám poměr 1+4 a z jednoho litru vyfotím 75 listů formátu 18x24. Toto číslo jsem kdysi našel na nějakém obalu a je ověřené (ne pomocí jodidu draselného, ale podle doby vyčištění filmových útržků).
Tvůj fixační roztok má přesně poloviční koncentraci, a proto by měl vystačit na 45 listů. Zkus si udělat test s filmovými útržky.
pittyman
Ahoj Uwe,
ten test s filmovými útržky znám jen u fixačního roztoku. Dá se použít i při pozitivním procesu, a pokud ano, jak?
Mluvíš o 75 listech barytového papíru?
Pozdravy z Drážďan
Dirk
sputnik
Zvětšuji na barytový papír a fixuji alkalickým roztokem ATS od firmy Moersch. Ředění 1:5. Při přípravě 1 litru roztoku vyhazuji roztok po 50 listech formátu 18x24. U jiných formátů nebo objemů roztoku si to musíš přepočítat.
piu58
> Test s kousky filmu znám jen u fixačního roztoku. Dá se použít i při vyvolávání pozitivů, a pokud ano, jak?
Změř si dobu vyčištění. U papíru to totiž není vidět. Běžný kubický film by měl být čistý za minutu.
> Mluvíš o 75 listech barytového papíru?
Ne, PE. U barytového papíru spíš jen 50 listů.
pittyman
Právě jsem ponořil kousek filmu do kanystru se starým použitým fixačním roztokem.
Po minutě byl film čirý, ale po testu jodidem draselným se ukázalo, že roztok je výrazně vyčerpaný,
tedy více než 2 g/l. Teď jsem trochu na pochybách. 50 listů formátu 18x24 by tedy představovalo asi 2 m² na litr,
proto jsem s poměrem 1+9 dosáhl jen poloviny. Proč je však na produktu
našeho hostitele uvedena celková kapacita 450 listů formátu 18x24, si přesto stále
nedokážu vysvětlit.
sputnik
Jako dítě z východu, které sledovalo západní televizi, jsem si kdysi také nedokázal vysvětlit, proč mají ženy v domácnosti na západě vždycky náhodou v ruce pětikilové balení „Weißer Riese“, když je někdo osloví v tramvaji. :-)
bernhardmangelsgmxde
Západní televize nám v tomhle nepomůže. Existují ustalovače, s nimiž lze bez problémů zafixovat tolik materiálu, kolik slibuje výrobce. A nemusí to být zrovna ty nejdražší produkty.
Osobně jsem si nejdřív koupil láhev Adofixu... po 6 měsících byl úplně vyčerpaný. No dobře, vzorek č. 1, to moc nevypovídá. Teď jsou tu internetová fóra... podle mého pocitu je tam už roky vždycky na vině Adofix, když lidé hlásí, že i přes správné použití nemají dostatečnou fixaci, nebo se diví, že s čerstvým fixačním roztokem mají dobu vyjasnění 6 minut, nebo jak zde zjišťují, že lze zafixovat jen polovinu papíru, než je uvedeno.
Zda je Adofix prostě trvale horší než jiné produkty, nebo zda je kvalita vlastně v pořádku a jen se občas objeví pár špatných lahví, to nemohu říct, ale myslím, že se nemusíme hádat o tom, že s tímhle přípravkem je alespoň občas něco v nepořádku. Je ustalovač tak komplexní produkt, že ho nelze vyrábět v kvalitě, kterou slibujeme kupujícímu?
piu58
Vždycky používám Adofix. Jediné, co se mi kdy stalo, byly sírové usazeniny, a pak už to bylo k ničemu. Tehdy jsem si ale koupil kanystr a ten stál ve sklepě určitě tři roky.
> pár špatných lahví
To si dokážu jen těžko představit. Že by byla celá šarže vadná, to je možné. To by ale vyvolalo větší rozruch.
TiMo
Uwe, víš, jak dlouho vydrží neotevřené láhve při běžné pokojové teplotě?
Díky a pozdrav
Tim
Bonderer
Ahoj,
Výrobci dobře vědí, proč na nich nikdy není uvedeno datum výroby ani datum minimální trvanlivosti. Zákazník totiž hrozí reklamací...
To s číslem šarže se spíš mění v podvod.
Adofix používám od té doby, co se mi zkazila kanystr Ilford Hypam, aniž by z něj byla vypotřebována ani polovina.
Ale i u Adofixu (jen u litrových lahví) se mi to už jednou stalo. Poslední z 5 lahví začala ztrácet kvalitu asi 8–10 měsíců po nákupu. V obchodě, kde jsem to koupil, mi řekli, že se tam občas objeví něco, co rychle ztrácí kvalitu.
Může to ale být i vlivem chladničky – čerstvé zboží se posouvá dopředu a prodává se jako první.
Tenhle materiál je cenově levný, takže se vlastně ani nevyplatí to zkoušet.
Používám ho jen v ředění 1+4, 1 litr roztoku vystačí maximálně na 12 filmů nebo 10–15 snímků 24×30 na barytovém nebo RC papíru, na RC papíru o něco víc, asi tak 30, přičemž do vaničky připravuji 2 litry roztoku. Větší množství RC papíru zpracovávám v Thermaphotu s automatickým fixačním prostředkem.
A u filmu nikdy nejdu na hranici využitelnosti. Jako začátečník jsem za to draze zaplatil. Po 4–5 letech bylo několik mých filmů zničených. Protože jsem nevěděl proč, poslal jsem pár pásů do Ilfordu, který se tehdy ještě tak jmenoval.
Jednou, jestli se ještě dají nějak zachránit a co se s nimi stalo? Odpověď byla trpká: špatně a nedostatečně zafixované. Od té doby používám fixační roztok jen v silném ředění a nevyužívám ho až na hranici kapacity a používám už jen tekutý fixační roztok, žádný prášek.
Ještě něco k tématu trvanlivosti: z likvidace laboratoře jednoho deníku jsem dostal několik kanystrů fixačního roztoku Kodak. Ten roztok byl, jak na něm Kodak napsal, asi 12–15 let po expiraci a teprve ten poslední kanystr je zkažený. Ilford nebo Adofix, tak staré už být nemohou.
Možná to má přece jen co do činění se surovinami nebo výrobním procesem, nebo Kodak namíchal pro noviny/profesionály speciální směs. Vydavatelství nakupovalo pro všechny své novinové redakce přímo u Kodaku.
TiMo
S těmi tvými zkaženými filmy mě teď ale dostáváš do paniky.
Existuje vlastně nějaký test, jak zkontrolovat, zda jsou negativy dostatečně zafixované? U zvětšenin se dá přece vyřešit kapkou selenu.
Pozdrav od Tima
piu58
> Neotevřené láhve při běžné pokojové teplotě
Ať už jsou otevřené, nebo ne, na tom nezáleží. Pokojová teplota je lepší než sklep, protože Fix má v chladu tendenci se kazit. U mě to zatím vždy vydrželo 2 roky při 16 °C, ale po více než 3 letech se objevily problémy.
Bonderer
Ahoj TiMo,
s těmi filmy si nedělej starosti. Byl to práškový ustalovač, tenkrát od firmy Tetenal. Měli ho v každém fotobutu a pokud si dobře vzpomínám, měl vystačit na 10 filmů, které jsem tím také ustálil. Od té doby používám tekutý koncentrát, který nevyužívám úplně do dna a nenechávám ho stát příliš dlouho.
A když jsem zafixoval jen 6–7 filmů, stejně se to vyhodí a nenechává se to dlouho stát. V případě potřeby připravím nový roztok.
Tehdy jsem to tak nedělal, fixační roztok stál tak dlouho, dokud jsem nezafixoval všechny filmy, a sem tam jsem zafixoval i o 1–2 filmy víc, protože se prášek špatně rozpouštěl a příprava nového roztoku by trvala příliš dlouho.
Dnes fixuji o něco déle, oplachuji trochu důkladněji a používám AGFA Sistan jako dlouhodobou ochranu. Od té doby už žádné problémy.
TR
Fixační lázeň nedokáže udělat nic víc, než „vyfixovat“ film do čirého stavu. Pokud to zvládne u kousku „klasického“ černobílého filmu během jedné minuty, lze jistě předpokládat, že stále funguje. Pokud se to nepodaří, stačí prostě připravit novou dávku. V tomto ohledu by nemělo být žádné nejasnosti. Před každým fixováním provádím příslušné testy doby fixace s kouskem „klasického“ černobílého filmu – ať už jde o film nebo papír.
TiMo
Ahoj Analogere,
už nějakou dobu vždycky používám dvojitou fixaci. S tím by člověk měl být vždy na jisté straně. Jen u prvních filmů jsem to nedělal, proto ten malý šok.
Díky taky za tip ohledně skladování, Uwe. Jinak bych předpokládal, že čím chladněji, tím lépe.