auckland
Dobrý den,
stále se potýkám s jevem, který si už nedokážu vysvětlit. Téměř u každého filmu, který vyvolávám pomocí TMAX Vývojky, se mi totiž na různých místech filmu objevují bílé skvrny – viz skeny negativů:
Obrázky jsou zvětšeny přibližně 10krát (čepice) resp. 4krát (nástupiště). Na suchém negativu se objevují (viditelné pouze pod lupou) na straně vrstvy jako stříbřitě černý povlak, který nelze odstranit. Je pozoruhodné, že k této vadě dochází pouze u vývojky TMAX, nikoli však u RODINALu nebo D76, které jsem také příležitostně používal. V vývojce TMAX se to však vyskytuje u všech filmů (TMX a TMY, HP5+, Kentmere 400 atd.). Někdy pouze na jednom nebo dvou snímcích, jindy na každém pátém snímku nebo tak nějak.
Můj postup:
1. Vyvolání v TMAX vývojce 1+4 v nádobě Paterson při 24 stupních (filmy TMAX) nebo 20 stupních (klasické emulze) (čtyřikrát převrátit každých 30 sekund)
2. Meziproplachování vodou z kohoutku (třikrát vodou, vždy pětkrát převrátit)
3. Fixace v ADOX Fixer 1+9 po dobu 5–10 min (dvojnásobná/trojnásobná doba fixace, podle filmu)
4. Praní podle Ilfordu
5. Krátká lázeň v destilované vodě s Mirasolem cca 1:600
6. Sušení na vzduchu v čisté a klidné místnosti
Vývojku a fixační roztok připravuji z vodovodní vody.
V digitálním procesu se mi většinou podaří skvrny retušovat, ale chci se s negativy vrátit k zvětšovacímu přístroji, a tam to začíná být problém.
Má někdo nápad, v čem by to mohlo být? Tvorba bublin kvůli zbytkům síťovacích činidel z předchozího cyklu? Zbytky světelných kruhů?
Budu vděčný za každou užitečnou radu.