Po tym, jak udało mi się zetrzeć emulsję z filmu, który zapomniałem w kąpieli wodnej, stałem się nieco ostrożniejszy. Im dłużej film pozostaje w wodzie, tym staje się bardziej wrażliwy. Do tych 70 minut w wywoływaczu dochodzi jeszcze czas utrwalania i płukania. Małe pytanie na marginesie: czy stosujesz jakieś zabiegi utwardzające w przypadku filmów, które wywołujesz tak długo?
Matthias
€
Znam RPX400 całkiem dobrze. Wywołuję go za pomocą naświetlania jak ISO 800, przez pełne 80 minut w temperaturze 24 °C w Caffenol-C-L, utrwalam i płuczę normalnie, a następnie wycieram mokry film ręcznikiem kuchennym złożonym w kształt litery V. Film znosi to bez problemów. Bardzo lubię ten film. Chociaż przez jakiś czas był identyczny z Kentmere 400 (którego nigdy nie lubiłem), teraz znów jest taki, jak na początku. Dzięki Bogu, czy komuś innemu.
€
€
Nie miałem problemów z rozmyciem emulsji przy długich czasach wywoływania żadnego z obecnych filmów. Stare Efke i ich odpowiedniki, a więc prawdopodobnie również CHS 100 II, mają jednak być wrażliwe na to zjawisko. Chociaż CHS 100 II pod innymi względami znacznie przewyższa poprzednika Efke. Świetny film o doskonałej jakości wykonania. Ale to tylko na marginesie.