Igel
Ahoj,
hledám vhodný vyrovnávací vývojka pro panoramatickou fotografii (Horizon 202). Diafine se jeví jako „nezničitelná“ látka, která je k mání téměř zadarmo. Nemusí to ale být nutně levné – negativy musí umožňovat pořízení kvalitních výtisků. Mám za to, že MZB to spíše splňuje. Má někdo zkušenosti s oběma látkami? Můj standardní film je Tmax400 vyvolaný v Xtolu 1:1.
Za odpovědi děkuje Matthias
ThomasPauly
Z běžně dostupných dvoustupňových vývojek je třeba zmínit také Tetenal Emofin. Moje zkušenosti se týkají Diafine a Emofinu, které bych z hlediska výsledku označil za rovnocenné. Oba vynikají zejména u vysoce citlivého klasického filmu Tri-X-Pan, u kterého se k výraznému vyrovnání kontrastu přidává ještě výrazné zvýšení citlivosti. V obou vývojkách je podle mého názoru třeba nastavit Tri-X na 1000 ASA. Tato kombinace je tedy předurčena pro fotografování při dostupném osvětlení a akční fotografii; v architektonické a krajinářské fotografii se spíše orientujeme na filmy s nízkou až střední citlivostí. APX 100 dosahuje v Diafine 200 ASA – a to při dobrém vykreslení stínů a bez rozložení v oblasti světel. Nový SILVERMAX, který v sobě nese geny APX 100, slibuje podobné výsledky.
Igel
Díky – vyzkouším MZB
Matthias