Morte
Vážení kolegové,
dosud jsem Adox ADOSTAB používal pouze pro negativy.
O víkendu bych v něm chtěl namočit sérii barytových výtisků, které jsou již suché, a poté je vyrovnat a vysušit metodou mokré lepicí pásky. Jelikož nevím, zda to stihnu najednou, mám otázku:
Ví někdo, jak dlouho vydrží takováto směs v láhvi Jobo? Jedná se pouze o jeden, maximálně dva dny.
A ještě: když ponořím úplně suché snímky do lázně a nechám je tam asi 2 minuty (tak to vždycky dělám u negativů), musím/měl bych je předem namočit, aby se otevřely póry nebo tak něco, nebo to jde takhle? Stačí doba namáčení, abych pak mohl snímky rovnoměrně napnout na skleněné desky?
Moc děkuji za radu a pomoc!
piu58
ADOSTAB je prakticky totéž co Sistan. Má neomezenou trvanlivost, a to i v zředěném stavu. Lze jej spotřebovat až do poslední kapky.
Není třeba vkládat suché obrázky, lze jej použít i jako poslední krok při zalévání. V takovém případě se však Sistan/ADOSTAB zředí přidanou vodou a po určité době by se měl vyměnit.
TR
Předpokládám, že tvé „částečně vyschlé“ obrázky jsou zvlněné. Nejspíš bys je měl nejprve na chvíli namočit do vody, aby se materiál opět „změkčil“.
Bonderer
„Praktické“ neznamená totéž; Sistan zanechává na ADOSTABU nažloutlé a na červeném papíře načervenalé skvrny. Navíc jsem s ADOSTABEM zažil katastrofu, naštěstí ne na filmu, ale na RC papíru. Chtěl jsem vlastně jen zlepšit dlouhodobou stabilitu. Po vysušení v sušičce se však na téměř všech fotografiích objevily malé bledě načervenalé skvrny. Udělal jsem si tehdy trochu větší množství, abych měl nějaké fotky na ukázku, a nakonec jsem je všechny mohl vyhodit do koše. Pak jsem si dal tu práci a u některých fotek jsem ty chyby vystřihl a poslal je, samozřejmě jsem chtěl vědět, co a proč. Bohužel se pak zrovna tyhle vzorky ztratily... Od té doby už nepoužívám ADOSTAB, ale pouze Sistan. Pokud ho už nebudu moct sehnat, uvidím, možná selen nebo Goldbad. Pokud to má být ADOSTAB, nejdřív vyzkouším na několika nedůležitých zvětšeninách, co se stane. Jinak selen nebo Goldbad, tam je člověk na bezpečné straně, jen je pak třeba dobře opláchnout. To u ADOSTABu není potřeba.
Morte
Skvělé, na některé otázky už máme odpověď. Vyzkoušet si to nejprve na „nedůležitém“ zvětšenině nikdy není na škodu.
Co myslíte, má to nějaký vliv, jestli se takový suchý list barytového papíru nasákne roztokem ADOSTAB, když ho předtím namočíte do čisté vody, protože pak už nemůže tolik roztoku absorbovat?
Piu58, tak bych to normálně udělal taky: ošetření ADOSTABem na konci řetězce DuKa. Jelikož tam ale vždy pracuji v noci, chtěl jsem si finální úpravu a napínání na skleněné desky nechat na den, protože někdy se člověk musí i vyspat. Zbývá tedy jen napínavá otázka, jak dlouho by takový (suchý) list měl ležet v roztoku, aby se „vyrovnal“ (protože zvětšeniny jsou samozřejmě dost zvlněné). Pro srovnání: když po expozici vložím čerstvý list na cca 90 sekund do vývojky, je při přenosu do přerušovací lázeň těžký a měkký a v lázeňi se již nekroutí/neohýbá. Samotná tato doba by přece měla stačit, ne?
Jedná se mimochodem o zvětšeniny formátu 24x30.
Děkuji vám všem!
sputnik
Proč si vlastně děláš všechny tyhle starosti?
Barytový papír, který byl řádně zpracován v čerstvém chemickém roztoku a navíc správně namočen, tě určitě bez problémů přežije. A to úplně bez ADOSTABU nebo jiných odbarvovacích roztoků. :)
Morte
Je to úplně jednoduché:
Stejně je musím navlhčit, protože nejsou rovné (nemám sušicí lis, ale navíc se mi víc líbí hedvábný lesk, který vzniká při sušení na vzduchu).
A protože zvětšeniny chci prodat, chci si být jistý.
To je vlastně všechno. ;-)
Bonderer
V každém případě před použitím přípravku ADOSTAB dobře navlhčete; ADOSTAB má totiž působit ve vrstvě stříbrné želatiny a neměl by pronikat do papírového filcu, nebo jen v co nejmenší míře. Po ošetření už se už nemá navlhčovat, ale až to vyzkoušíte, dejte vědět, jak to dopadlo. S pozdravem a hodně štěstí
piu58
> Z praktického hlediska to není totéž – Sistan zanechává nažloutlé, ADOSTAB načervenalé skvrny.
Účinná je kyanidová sůl. Sistan využívá draselnou sůl, ADOSTAB amonnou.
> Pokud byl navíc řádně zalitý, určitě to bez problémů přežije.
To záleží na podmínkách. V zásuvce určitě. Uzavřený v rámečku a vystavený slunečnímu světlu to možná bude vypadat trochu jinak. Sistan není škodlivý a snadno se s ním manipuluje. Nezpůsobuje žádnou změnu tónů obrazu. Opravdu proti tomu nic nemluví.
Morte
Ještě krátký dodatek, protože jsem o to byl výše požádán:
Nedávno jsem tedy nechal suché zvětšeniny asi 6 minut namočené v roztoku ADOSTAB (příprava podle návodu). Po uplynutí této doby se daly bez problémů přenést na skleněné desky a pomocí metody s lepicí páskou krásně hladce vysušit.
S ADOSTABem jsem neměl žádné problémy. Nezůstaly na nich žádné skvrny ani jiné viditelné stopy a tón obrazu se, jak jsem si přál, nezměnil. Ani ztráta tekutiny v důsledku nasáknutí suchých zvětšenin není relevantní, mohl bych namočit ještě mnoho dalších listů, aniž bych musel připravovat nový roztok.
Závěr: Jsem spokojený, postup byl zcela bezproblémový a náročnost minimální. Určitě to tak udělám kdykoli znovu.