MiJa
Dobrý večer všem,
plánujeme na příští rok výlet po Číně, samozřejmě s průvodcem a příslušnými doprovody...
A teď se samozřejmě obávám o všechny ty diapozitivy, které si chci vzít s sebou a přivézt je zpět s krásnou expozicí :-)
Jaké postupy by se z bezpečnostních důvodů měly při létání bezpodmínečně dodržovat? Existují nějaké boxy odolné proti záření? Je nutné filmy nahlásit? A fotoaparát atd. také?
Kdo má s tím nějaké zkušenosti? A nechce si je nechat jen pro sebe??
Za každou radu vám budu vděčný!
Pozdravy z Kolína
Michael
TiMo
Filmy do příručního zavazadla, fotoaparát podle velikosti také do příručního zavazadla.
Nikdy jsem s tím neměl žádné problémy (kromě Severní Koreje, kde jsem musel filmy spolknout, abych je dostal ze země). Letištní skenery by filmům už neměly ublížit.
piu58
> Fotoaparát a tak taky?
>
> Pokud možno nemějte ve fotoaparátu film, zvlášť u středního formátu. Někdy se totiž kontroluje, jestli v těle fotoaparátu není výbušnina.
wosis123
Fotoaparáty (KB) mám také vždy v příručním zavazadle; téměř pokaždé je kontrolují na přítomnost výbušnin, ale stačí je otřít nějakým papírovým proužkem, který se pak vloží do analyzátoru, jenž zřejmě rozpozná stopy výbušnin; trvá to jen 1–2 minuty.
Alespoň na německých letištích už čekám, až mě pozvou na „zvláštní kontrolu“.
Urnes
Do Indie tedy nebylo vůbec nutné mít ty filmy v pasu. Všechno dopadlo dobře. Do příručního zavazadla se mi těch 3 balení po 10 kusech prostě nevešlo.
S pozdravem Sven.
KaiKlindt
Mám dojem, že pro naše filmy nepředstavují větší nebezpečí kontroly na letištích, jako spíše neustálé bezpečnostní kontroly v muzeích a dalších památkách. V posledních letech se jejich počet výrazně zvýšil a zdá se, že zde nejsou standardy tak přísné (a vstřícné k filmům) jako na letištích. Jedna moje známá to nedávno zažila po cestě do Indie. S námahou exponované černobílé svitkové filmy, zejména ty s vyšší citlivostí (ASA 400), byly viditelně poškozené. Velmi nepříjemné.
S pozdravem, Kai
bernhardmangelsgmxde
Zatím jsem neměl žádné problémy se skenery příručních zavazadel na letišti ani se skenery, které jsou například v Číně před každým nádražím, autobusovým nádražím nebo stanicí metra. Film ve fotoaparátu mi nikdy nedělal potíže. Kontrolou na výbušniny jsem však prošel už několikrát... Zdá se, že Praktica je u teroristů oblíbenější než u turistů.
U filmů v zavazadlech jsem už jednou zaznamenal stopy po rentgenování. 3 z 10 filmů měly stopy, zejména na začátku, které byly jasně viditelné. Druhá polovina filmu byla v pořádku.
Morte
Nikdy jsem s tím neměl žádné problémy (kromě Severní Koreje, kde jsem musel ty filmy spolknout, abych je dostal ze země).
TiMo, to myslíš vážně? Jak se to dělá: velká lžíce vanilkového pudinku, pak film, pak zase lžíce...? To zní přímo smrtelně nebezpečně! (Ale určitě lepší než pár let v severokorejském vězení...)
MiJa
Zdravím všechny!
Ahoj, tomu říkám rychlá informace! Díky vám všem!
O těch mnoha skenerech v Číně jsem ještě neslyšel, zase jsem se něco naučil!
Závěr: žádné obavy – filmů je dost!
@TiMo+ Morte: tolik vanilkového pudinku nemám rád...
Pozdravy z Kolína
Michael
AchimBauer
Ahoj Michaeli,
moje poslední letecká cesta už je dávno, ale pro jistotu jsem si filmy zabalil do ochranných obalů na filmy – to jsou fóliové sáčky s vnitřní vrstvou. Nikdy jsem neměl žádné potíže, i když kontrolní pracovníci trvali na rentgenové kontrole před ruční prohlídkou.
Zkus se podívat, jestli se něco takového ještě dá sehnat.
S pozdravem Achim
thomas_l
Na co ti jsou ti strážci? Buď rád, že žádné nemáš, respektive že je nemusíš mít.
S průchodem rentgenem jsem nikdy neměl špatné zkušenosti, ani v Číně.
V Číně si musíš dávat pozor spíš na jiné věci, i když to záleží na tom, kde se zrovna nacházíš. Pokud jsi v Šanghaji, Pekingu nebo kdekoli jinde, policie tě jako cizince obvykle nechá na pokoji. V Tibetu nebo Sin-ťangu to vypadá trochu jinak. Pro tamní ministerstvo státní bezpečnosti jsou opravdu nebezpečné například mapy, na kterých nejsou státní hranice vyznačeny tak, jak to Čína považuje za správné (např. indické mapy jsou zakázány kvůli hranici s Kašmírem) nebo jablko, které nemá potřebné dovozní povolení (stalo se mi to, pohraniční policie mi proto nařídila, abych jablko okamžitě snědl, než překročím celní hranici, která byla přesně tam, kde stál ten celník, ehm, celní úředník....). Tady si možná musíš dávat pozor, když fotíš tajné objekty, jako jsou nádraží nebo tak... Ne, nenech se zastrašit, Čína je skvělá země na cestování a jak jsem řekl, mimo tyto politicky citlivé oblasti je to pro turisty docela bezproblémové
lg Thomas
pittyman
Ahoj Michaeli,
dosavadní rady ohledně příručních zavazadel jsou správné. Kufry jsou při rentgenování vystaveny vyšší dávce záření. Letos jsem byl na Islandu s 50 svitkovými filmy Tri-X 400 v příručním zavazadle a ze zvědavosti jsem se při bezpečnostní kontrole na letišti při odletu i při návratu zeptal. V obou případech mi bylo řečeno, že skener je do 1000 ASA rozhodně bezpečný. Po vyvolání jsem na svých filmech nezaznamenal žádné chyby ani zákal. Máš tedy 3 možnosti: fotit digitálně, věřit technice nebo všechny své filmy zabalit do obalů s označením 3200 ASA a trvat na ruční kontrole :spudnikshooter:.
S pozdravem
Dirk
thomas_l
Ruční kontrolu provádějí i v Číně, vyzkoušel jsem to. Brzy jsem to ale vzdal, protože mi ty diskuse připadaly příliš zdlouhavé. Žádný úředník se dobrovolně nepohnul o ani o píď víc, než bylo nezbytně nutné.