Vývojka SPUR obsahuje systém inhibitorů, díky čemuž je tento film z hlediska obrazové kvality alespoň částečně použitelný. U filmu Copex, který má mnohem mírnější charakteristiku, to funguje dobře, u filmu CMS 20 jen průměrně: světlé partie mají tendenci se vybělit. Není to film vhodný pro ostré letní světlo.
[font=Times New Roma[size=3][color=#000000] [/colo[/size]
[size=4][color=#000000][font=Calibri]Moje zkušenosti s filmem CMS 20 II jsou i z hlediska kontrastu zcela pozitivní. Pro své první setkání s tímto materiálem jsem si vybral slunečný den, abych mohl posoudit zejména chování při vysokém kontrastu. Film byl expozicován na 12 ASA a odpovídajícím způsobem (u FOTOIMPEXu) vyvolán.[/colo[/size]
[size=4][font=Calibri][color=#000000]Malým překvapením bylo výrazné
light piping, které zakrylo první čtyři snímky. Přitom jsem film vložil v silně zatemněné místnosti. U jiných filmů na bázi PE dosud rozptýlené světlo nikdy nepřesáhlo nevyužitý úvodní úsek až k 40. perforačnímu otvoru, na který se u motorových fotoaparátů automaticky přetáčí. Nemělo to tedy nikdy vliv na využitelnost filmu ani na výsledek – a to ani v případě, že jsem film kvůli nedostatku alternativ za slunečního svitu vložil pouze do stínu vlastního těla. Že právě tento film představoval výjimku, je v doslovném smyslu záhadou. Možná byla naplněná kazeta při výrobě vystavena světlu ještě předtím, než se dostala do světlotěsné krabičky? Pak by ale stejnou zkušenost museli mít i ostatní. [/colo[font=Calibri][color=#000000] [/colo
[color=#000000][font=Calibri]Od pátého snímku byl dojem již při prvním vizuálním posouzení potěšující: vykreslení stínů bylo čisté, světla v kopírovatelném rozsahu. Skeny tento dojem potvrdily – negativy se chovaly optimálně nejen z hlediska zrnitosti, ale ukázaly se jako bezproblémové i v gradaci a vyžadovaly nanejvýš lehké korekce.[/colo[/size]
[size=4][color=#000000][font=Calibri]Expozici a vývoj na 20 ASA jsem nezkoušel. Jelikož však menší expozice v kombinaci s intenzivnějším vývojem vždy vede k menšímu vykreslení stínů a větší tvrdosti ve světlech, zdá se mi tato kombinace vhodná pouze výjimečně, pokud je třeba oživit motivy s obzvláště nízkým kontrastem.[/colo[/size]
[size=4][color=#000000][font=Calibri]Závěr: Při expozici na 12 ASA a odpovídajícím vyvoláním v ADOTECH II je CMS 20 II při použití bezproblémový. Kdo chce plně využít výkon svých optických systémů a dosáhnout bezzrnných velkých zvětšenin, najde v něm – pokud akceptuje nízkou citlivost – vhodný materiál.[/colo
[color=#000000][font=Calibri]Pro zájemce: několik výsledků mého prvního použití filmu CMS 20 jsem vložil do členské galerie FOTOIMPEXu.[/colo[/size]