CommodoreMan
Ahoj všichni,
?
v návalu lehkomyslnosti jsem si pořídil kontinuální vývojku Thermaphot ACP200.
Nemám však s kontinuálními vývojkami žádné zkušenosti a chtěl bych se vás zeptat, jestli musím na něco zvlášť dávat pozor, nebo jestli máte nějaký užitečný tip?
Začnu s tímto zařízením nejprve vyvolávat černobílé snímky.
?
Přístroj je dvoukomorový, tedy s vývojkou a ustalovačem. Podle Thermaphotu jsou tyto komory dostatečně odděleny díky dobrému stlačení válců. Můžu tomu věřit?
?
Četl jsem, že objem nádrží je 2,5 litru. Ale zdá se mi, že jsou tím pádem nádrže už dost plné. Podle mého pocitu bych se teď spíše přiklonil k dvěma litrům. I v tomto případě jsou zvětšeniny dostatečně propláchnuté. Nebo tam musí být nutně 2,5 litru? (Může se také stát, že tam prostě počítali s určitou rezervou pro úbytek, aby při sériovém použití nic nešlo špatně.
?
Může mi někdo říct, jestli to zařízení „dělá“ ještě něco jiného, kromě toho, že protahuje zvětšeniny chemikáliemi? Má tam probíhat ještě nějaká cirkulace pomocí čerpadel nebo tak něco? Ve vaně s vývojkou se zdá být dva otvory. Fix má jen jeden, který je samozřejmě pro odtokovou hadici.
?
V balíčku byla ještě volná role pěnového materiálu. Nevím však, kam by měla patřit. Kousek fotografického papíru prošel naplněnou vodou bez problémů. Je možné, že to od prodejce vůbec nepatří k tomu?
?
Doufám, že mi k tomu můžete dát pár rad :).
?
Pozdravy
?
Christian
Bonderer
Bylo by důležité sehnat si návod k použití. Zkuste se podívat na stránkách Thermaphot, jestli tam není něco v PDF. Určitě má cirkulační čerpadlo pro vývojku, takže ji nikdy nenechte běžet nasucho, a to ani kvůli topení. Mám model 252, skvělý přístroj, ale o číslo větší. Poté, co jsem vyřadil různé možnosti, mám nyní pro stroj Rollei 2000 RT. U ACP se rychlost mění změnou ozubených kol. Je možné nastavit 4–5 rychlostí, ale už si to přesně nepamatuji.
Mám svůj pouze pro černobílou fotografii. V každém případě používejte kyselý ustalovač a vyměňujte ho podle pokynů výrobce.
Používal jsem každou vývojku v méně zředěné formě, ale většinou vydržela jen pár dní. Vhodnější je vývojka pro automaty.
V každém případě si sežeňte návod k použití, stroje jsou robustní, ale jakákoli chyba může způsobit značné škody.
Wolf_XL
...volná role patří za výstup z vyvolávacího stroje...
?
Používat průběžný vyvolávací stroj na černobílé fotografie vlastně nemá moc smysl – dělám to většinou jen jednou za rok – třeba když zvětšuji hromadu fotek z dovolené do alb... Jinak takový stroj u černobílých fotografií nepřináší oproti klasickému vyvolávání v miskách téměř žádnou výhodu – snad kromě toho, že nemusím pozitiv ručně přenášet z jedné lázně do druhé... Takový stroj – mám jich mezitím čtyři – jeden Thermaphot ACP:200, jeden Jobo Printlab 3503 a dva RCP 20 (jeden přestavěný na RA4), dává smysl vlastně jen u barevných fotografií... Protože jen tam záleží jak na přesném dodržení teploty, tak na přesně definované době působení ve vývojce...
?
Nepodceňujte čas, který takový stroj po použití vyžaduje na čištění – to se vyplatí nanejvýš při počtu výtisků >100...
Bonderer
Pro mě není nic lepšího než stroj, už jen proto, že tisknu výhradně černobíle. Model 252 představuje velmi dobrý kompromis mezi velikostí stroje a formátem papíru.
Tisknu buď formáty 13×18 nebo 24×30, a když potřebuji větší formát, použiji rámečky. Stroj mám vždy okamžitě připravený k použití.
CommodoreMan
Ahoj,
Návod jsem už na internetu našel. Základní ovládání by mi mělo být jasné (alespoň doufám).
Jen tu a tam mám ještě pár nejasností, na které mi manuál přímo neodpovídá.
Je skvělé, že je tu i majitel modelu acp200.
Jak jsem již psal, u tohoto stroje se vývojka necirkuluje ani nic podobného, ale vývojková lázeň má přece dva otvory. Jeden na dně, který je také spojen s odtokem, a druhý na zadní stěně ze strany obsluhy.
Měla by se u tohoto zařízení normálně cirkulovat a mám předpokládat poruchu, pokud tomu tak není?
Druhá lázeň má totiž jen jeden otvor, takže tam samozřejmě nemůže docházet k cirkulaci ani k ničemu podobnému.
Jsem velmi zvědavý na práci s tímto zařízením, ale také očekávám, že se to vyplatí až při delším sezení. Už jen kvůli množství chemikálií. Kdo by kvůli 10 nebo 20 tiskům připravoval 2,5 litru vývojky. V pracovním roztoku se dá skladovat jen omezeně.
Jsem docela rád, že mechanika samotná se zdá být v docela dobrém stavu. Gumové válečky mají dobrý záběr a nejsou ztvrdlé ani nic podobného.
Musím jen vyměnit spínač topení, protože už nefunguje. Ale to pro mě není problém, pracuji v elektrotechnice.
S pozdravem Christian
CommodoreMan
Omluvte prosím ten dvojitý příspěvek, ale mám novinky:
€
Dnes jsem ten přístroj otevřel. A našel jsem i oběhové čerpadlo. To bylo uvnitř zablokované cizím předmětem. Po jeho odstranění teď běží skvěle. I mechanika uvnitř vypadá stále velmi dobře.
€
V tuto chvíli je nasazeno nejmenší ozubené kolo (červené). S tím by měl stroj běžet nejrychleji.
€
Všiml jsem si, že nastavení teploty fixačního zařízení je přístupné pouze zevnitř. Jakou teplotu by mělo mít při procesu černobílého tisku?
€
Pomalu tedy mohu stroj považovat za provozuschopný. Ještě ho trochu vyčistím pod krytem a musím objednat/vyměnit spínač.
Uvidíme, kdy budu mít dost času, aby se vyplatilo to celé pořádně rozebrat.
€
Zdravím Christian
€
edit: Nechal jsem stroj chvíli běžet. Takový zátěžový test. Teď jsem trochu bezradný:
I když je teplotní spínač v poloze Vypnuto (v poloze Zapnuto už nezapadá), desky se přesto zahřívají. Když držím spínač stisknutý, svítí k tomu ještě kontrolka topení. Nejsem si úplně jistý, jestli si to jen namlouvám, nebo ne, ale mám pocit, že se topné tyče zahřívají, když stisknu spínač, tedy že je zvýšený topný výkon. Může to ale být i jen domněnka.
Návod k použití se bohužel o přesné funkci tohoto spínače nezmiňuje. Je tam pouze uvedeno, že se má během provozu nastavit na „Temp“.
€
Jedná se tedy o původní funkci (ohřev a udržování teploty nebo něco podobného), nebo si s tím někdo pohrál?
€
S pozdravem Christian
Wolf_XL
...tento spínač slouží pouze k tomu, aby se ověřilo, zda se přístroj právě zahřívá, či nikoli. Jelikož byl přístroj vyroben pro práci s barvami, znamenala by červená kontrolka riziko zaměnění s barvou. Proto se kontrolka během provozu tímto spínačem vypíná. Postup podle návodu je následující: Zapněte zařízení a pomocí spínače občas zkontrolujte, zda se stále ohřívá. Pokud je kontrolka při stisknutí spínače zhasnutá, mělo by zařízení mít lázně ohřáté na nastavenou teplotu...
CommodoreMan
Ahoj,
děkuji za odpověď :).
Když se nad tím zamyslíš, dává to smysl ;).
Mám tady poměrně jednoduchý návod v angličtině. Právě jsem si tam přečetl, že stačí zapnout vypínač a jakmile zhasne kontrolka, je přístroj připraven k provozu.
Teplota je asi 40 stupňů po zahřátí. Je ta hodnota správná, nebo by měla být spíše stejná jako teplota vývojky, abych tam neměl náhlý teplotní rozdíl?
S pozdravem Christian
Bonderer
U mě a u ustalovače je teplota 28 °C, rychlost průchodu 45 cm/min. Teplota se reguluje u obou, přičemž teplota vývojky se udržuje přesněji. U ustalovače není teplota tak kritická. Proto se vývojka cirkuluje a ustalovač ne. Stroje Thermaphot mají, pokud vím, všechny cirkulační čerpadla.
40 °C se mi pro černobílou fotografii zdá vlastně příliš vysoká. Teplotu jsem však nikdy neměřil, protože jsem si u Thermaphotu koupil nově sestavený stroj,
ale funguje to skvěle. Vývojka má životnost 6–12 týdnů, přičemž vydrží déle, pokud se používá často. Je totiž vyvinuta a navržena pro vysoké průtoky. Ustalovač je třeba regenerovat nebo vyměnit po určitém množství papíru. Testovací tyčinky pro ustalovač jsou užitečné, ale nejsou nezbytné. Na 20–25 listů formátu 24×30 vyměním asi 500 ml pracovního roztoku, zředěného v obvyklém poměru 1+4 pro stroj. Vývojka také 1+4, ale u Rollei, kterou používám, není třeba regenerovat.
Chemikálie pro stroje se však nikdy neprodávají v malých baleních, ale pouze ve velkých baleních. Nesmíte nikdy zapomenout, že zbytek se může zkazit, než se chemikálie spotřebuje. To se mi už také stalo.
Wolf_XL
...Ustalovač zkouším s jodidem draselným – to by měla být asi ta nejlepší a nejlevnější metoda...?
?
http://www.niklas-ruehl.de/blog/fixierer-testen
CommodoreMan
Ahoj,
€
Tak to bych možná měl trochu snížit teplotu fixačního roztoku. Taky mi přišel dost horký.
€
Momentálně tu mám ještě starou kanystr s papírovým vývojkou AGFA. Je to stará veteš, ale kupodivu to pořád skvěle funguje. Jen s filmem Multigrade to zajímavě nefunguje.
€
Při zpracování v misce jsem dosud pracoval s ADOX Neuto ECO a Adofixem. Je u vývojky nutně zapotřebí speciální vývojka pro průtokové stroje? Ve výsledku se přece děje to samé jako při vyvolávání v misce.
€
Fixační roztok jsem dosud vždy testoval levnou metodou s kouskem filmu a dobou vyčištění. K tomu si vedu seznam, kolik listů papíru dané velikosti už fixační roztok zpracoval. Pak už člověk ví, kdy se přibližně blíží konec.
€
S pozdravem Christian
Bonderer
Nastavená teplota se vždy týká vývojky a je také regulována. Teplota pro ustalovač je podobná, ale není regulována, takže není tak přesná.
Strojová chemie je opravdu něco zvláštního. Vývojky vydrží výrazně déle než běžná chemie, ustalovač je kyselý, takže není potřeba zastavovací lázeň.
K nácviku nebo příležitostnému použití lze použít i běžnou chemii. Fixační lázeň však musí být kyselá a rychlá.
Znal jsem také pár fotografů, kteří pracovali s černobílou fotografií na stroji, a i oni byli vždy znovu a znovu překvapeni, čeho je strojový vývoj schopen, pokud se s ním zachází správně. Vyžaduje vysoký průtok, a pokud ho nemáte, musíte ho prostě častěji měnit. Tyto vývojky jsou navrženy pro profesionální použití a jsou odpovídajícím způsobem výkonné. Chemikálie Rollei stojí padesátku. To není drahé za 2 x 4 litry chemikálií. Když se něco zkazí, tak se to prostě stane. Už jsem to zažil a ekvivalent od Ilfordu je výrazně dražší. U mě se to vyplatí, protože vše v černobílé fotím v automatu, jen 30 x 40 ne. Pro občasné použití? V automatu funguje téměř jakákoli jiná chemie, v nouzi stačí upravit ředění – 1+4 funguje téměř se vším a pokud ne, tak 1+3, ale nic z toho nemá dlouhou trvanlivost.
Díky vyšším teplotám probíhá vyvolávání rychleji, to platí i pro ustalovač, ale nikdy jsem nepoužíval více než 30 °C.