Morte
Ve své domácí temné komoře mám starý polský zvětšovací přístroj Krokus 67 z 80. let. Jednoduché, ale funkční zařízení.
Opalová žárovka však není zrovna nejvýkonnější. U malých formátů to nevadí, ale právě dělám sérii zvětšenin formátu 24x30 na ADOX MCC a tam se (s filtry v zásuvce) dostávám částečně na expoziční časy téměř tří minut. To je strašně otravné.
Takové opálové žárovky se sice dají vyměnit. Ta zabudovaná však není označená. Na krytu Krokusu je uvedeno 150 W, není však jasné, zda se jedná pouze o zatížitelnost elektrického obvodu, nebo o skutečný výkon žárovky, která je uvnitř. Spíš se domnívám, že jde o 75W žárovku. Jenže: jak to zjistím? Úplně bez označení?
A předpokládejme, že je to skutečně 75W žárovka, vydrželo by to (kovové) pouzdro i těch 150 W, aniž by se začalo žhavit?
Alternativou by mi zbývalo jen přisvětlit (používám clonu 8), abych zkrátil expoziční čas, ale pak se na okrajích snímku objeví stíny, a to není dobré.
Zná někdo z vás ještě tento přístroj a ví, jak na to?
Díky a pozdravy
Morte
ErnstKluger
Tento model jsem používal dlouhou dobu. Oceňoval jsem na něm jeho neuvěřitelnou stabilitu. Přirovnání „sloup jako železniční kolejnice“ je naprosto trefné. Opálová žárovka měla výkon 100 W. A s tou jsem si vždycky vystačil.
S pozdravem, Ernst
Morte
Záhada je částečně vyřešena:
Poté, co jsem rozebral kryt a podařilo se mi uvolnit žárovku, která v objímce pevně seděla, objevil jsem nad závitem žárovky sotva viditelné ražby. Jedná se o 75wattovou žárovku.
Abych nyní našel krátkodobé řešení (tj. větší světelný výkon), napadla mě následující myšlenka:
V zásuvce na filtry leží matná skleněná deska. Je poměrně neodborně připevněna na dvou stranách lepicí páskou, vypadá to spíše jako zajištění pro přepravu než jako původní stav z výroby. Teď se v tom ale moc nevyznám: Nelze tu matnou skleněnou desku prostě odstranit? Je potřeba jako dodatečný difuzér, nebo nestačí opálový povlak lampy pro rozptyl světla? Zdá se mi, že ta deska pohlcuje docela hodně světla.
bernhardmangelsgmxde
Prostě to zkus, já jsem s těmi zvětšovacími přístroji, které používám, neměl žádné problémy ani bez rozptylové desky na kondenzoru.
Urnes
Ahoj Morte,
pokud zvětšovací přístroj při otevřené cloně vytváří vinětaci, nejprve správně nastav lampu. Pokud to chápu správně, měl bys být schopen uvolnit objímku lampy a posouvat ji nahoru a dolů po středové tyči, což by ti mělo umožnit nastavit lampu tak, aby při otevřené cloně osvětlovala rovnoměrně.
S pozdravem Sven.
Morte
Ahoj Urnes, to už jsem zkusil, ale nějak tomu nevěřím… Z vlastní zkušenosti vím, že při cloně 8 (nejmenší clona je 4) nejsou žádné problémy. Navíc se vždycky říká, že při plně otevřené cloně klesá ostrost snímku. Dosud jsem se tím řídil a všechno bylo v pořádku. Jen je to trochu zdlouhavé…
ThomasPauly
Jedná se u kondenzátoru o jednoduchou nebo dvojitou čočku? U jednoduchých kondenzátorů je skutečně zapotřebí přídavná rozptylová deska.
Morte
Je to jednoduchý kondenzor. Vyndal jsem sklíčko a nemám dojem, že by se rozptyl světla zhoršil. Samozřejmě jsem to ale ještě nevyzkoušel s zvětšeninou.
Na Wikipedii se mimochodem píše, že rozptylová deska se zavedením opálových žárovek stala zastaralou. Jak jsem již řekl, jedná se o stabilní, ale jednoduchý zvětšovací přístroj. Možná byl skutečně určen pro použití běžných (čirých) žárovek. Bohužel nemám návod k použití, abych to mohl ověřit.
bernhardmangelsgmxde
Abych zkontroloval, jestli nedochází k vinětaci, zkusil bych bez negativu vyfotit šedou zvětšeninu s expozicí 5. Pokud na ní nebude vidět žádná vinětace, je to v pořádku. Myslím, že u mého Durstu F30 také nebyl na jednoduchém kondenzoru matný sklíčko, a přesto bylo osvětlení dostatečně rovnoměrné.
piu58
> provést šedou zvětšeninu při expozici 5, pokud tam není vinětace
U extra tvrdého papíru jsou u cenově dostupných zařízení *vždy* patrné nerovnoměrnosti v osvětlení, alespoň v malé míře. Na snímku je to mnohem méně znatelné, protože je to překryto motivem a vyrovnáno stínováním.
Urnes
Ahoj Morte,
to záleží na objektivu. Musíš prostě vyzkoušet, jestli clona 4 nakonec nestačí. Pro list papíru přece nemusí být rovina ostrosti nijak velká. Mám doma objektivy, které můžeš bez problémů použít s otevřenou clonou.
Stejně bych ale přešel na 150 W. Myslím, že se zaostřuje snáze, když je světleji.
S pozdravem Sven.
ErnstKluger
Je to jednoduchý kondenzor. Vyndal jsem sklíčko a nemám dojem, že by se rozptyl světla zhoršil. Samozřejmě jsem to ale ještě nevyzkoušel s zvětšeninou.
Na Wikipedii se mimochodem píše, že rozptylová deska se zavedením opálových žárovek stala zastaralou. Jak jsem již řekl, jedná se o stabilní, ale jednoduchý zvětšovací přístroj. Možná byl skutečně určen pro použití běžných (čirých) žárovek. Bohužel nemám návod k použití, abych to mohl ověřit.
Počkejte, něco tu ale nesedí!
Krokus nemá jednoduchý kondenzor. Má „briketu“, která se skládá ze dvou kondenzorových čoček, které leží v kondenzorové skříňce s příslušnými distančními vložkami. Buď vám chybí jedna polovina, což by vysvětlovalo některé vaše problémy, nebo jste se spletl. Zkuste se na to ještě jednou podívat pozorně.
S pozdravem, Ernst
Morte
Jen pro informaci:
Dokončil jsem nyní celou sérii zvětšenin formátu 24×30 BEZ rozptylové desky a neměl jsem žádné problémy s ostrostí, poklesem jasu na okrajích ani s ničím jiným. Expoziční čas se znatelně zkrátil a zaostřování při plně otevřené cloně je díky dodatečnému světlu snazší. Celkově jsem se nyní dostal na průměrný expoziční čas asi 40 sekund, s čímž se mi pracuje skvěle. Prozatím se obejdu bez silnější opálové žárovky, protože jinak bych pravděpodobně dosáhl velmi krátkých, těžko ovladatelných časů u malých formátů.
Ještě jedna poznámka k námitce Ernsta Klugera:
Myslím, že máš pravdu. Kondenzor je zasazen do kulaté kovové objímky, která je černá a vypadá přibližně jako dřevěné obaly na camembert v supermarketu (jen asi dvakrát tak silná). Celé to skutečně připomíná briketu. Teď jsem znovu nezkontroloval, zda jsou tam skutečně dva kondenzory, ale vypadá to jako původní stav. Bude to tak.
Děkuji vám všem za rady!
Morte