TR Witam, Zazwyczaj ustawiam przysłonę obiektywu mojego aparatu 35 mm na f/11, ponieważ potrzebuję odpowiedniej głębi ostrości do moich motywów. Jaki jest związek między rozdzielczością filmu ADOX CMS 20 a ustawioną przysłoną mojego dość prostego obiektywu typu Tessar? Czy przy tych czynnikach warto w ogóle używać tego filmu, czy też równie dobrze mogę pozostać przy filmie konwencjonalnym? Thomas
piu58 Jeśli obiektyw Tessar osiąga granicę dyfrakcyjną przy przysłonie f/11 (a powinien się do niej zbliżyć), to jego rozdzielczość wynosi około 140 lp/mm. Nawiasem mówiąc, nigdy wcześniej nie udało mi się osiągnąć tak wysokiej rozdzielczości w przypadku obiektywu czterosoczewkowego – nigdy nie przekroczyłem 100 lp/mm. Film ma znacznie wyższą rozdzielczość. Nie można więc tego wykorzystać przy odwzorowywaniu szczegółów. Ale nie chodzi tylko o odwzorowanie szczegółów, ale także o jednolite odcienie szarości. Dlatego moim zdaniem ten film ma sens również w połączeniu z obiektywem Tessar: największym pogorszeniem jakości obrazu w przypadku małego formatu są, moim zdaniem, rozmyte obszary szarości.
TR rozwarte powierzchnie szare. Jak dotąd w ogóle nie zastanawiałem się nad tym. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
TiMo Nie używam tego filmu ze względu na jego rozdzielczość, ale dlatego, że zapewnia bardzo ładne odcienie szarości. Zwłaszcza w przypadku powierzchni szklanych podczas fotografowania architektury. Albo też przy bezchmurnym niebie o wschodzie słońca: film ten oddaje cudownie łagodne przejścia szarości.