MrZylinder
Ahoj lidi,
pomalu se dostávám na pokraj zoufalství. Už dlouho si doma bez problémů vyvolávám černobílé filmy od středního formátu výše. Teď jsem to zkusil s barevnými filmy formátu KB a sadou Digibase C41 a výsledky mě přivádějí k šílenství.
Křížová vyvolávka s diapozitivním filmem: Žádné problémy
Negativ: Na negativech je extrémně mnoho mraků a skvrn
Přikládám vám (velmi nekvalitní) sken, jak negativy vypadají. V nejbližších dnech provedu testy na univerzitě pomocí Flexightu – ale výsledek asi nebude o moc lepší. Ty ostré tečky by měl být prach – skener jsem nečistil. :D Fotoaparátem byla Holga.
Co jsem již vyzkoušel:
- Stabilizační lázeň připravená z destilované vody
- Filmy jsem stíral/nestíral/použil jsem stírací kleště
- Před sušením jsem je ostříkal horkou vodou ze sprchy (v suchém prostoru)
Podezření:
- Vzhledem k tomu, že voda v Mannheimu je extrémně tvrdá, připravit všechny chemikálie s destilovanou vodou. Proti tomu hovoří to, že u černobílých filmů jsem nikdy takové problémy neměl – se stejnou vodou.
Co si o tom myslíte?
S pozdravem,
Hannes
michael-kielgmxnet
To s tou destilovanou vodou bych rozhodně vyzkoušel. I já používám pro chemické zpracování Digibase pouze destilovanou vodu a nikdy jsem neměl žádné problémy. Při závěrečném oplachování provádím před koupelí ve Stabibu ještě jeden cyklus s destilovanou vodou. Samotná koupel ve Stabibu by se měla rozhodně připravovat také z destilované vody. Při dostatečném praní ji však lze zředit více, než je uvedeno; já ji používám pouze v poloviční koncentraci. To snižuje riziko vzniku skvrn po zaschnutí.
Jo, ještě mě napadlo: jak vyvoláváš barevné filmy, v rotačním nebo v kypícím vyvolávači? Pokud v tom druhém, mohlo by za zamlžený výsledek být také nedostatečné promíchání.
MrZylinder
Vyvolávám metodou Kipp při teplotě 25 stupňů. Negativy samy o sobě vypadají dobře – mají dobrý kontrast –, jenže při skenování se mi všechno otočí. Zvláštní je, že diapozitivy s touto chemikálií vycházejí téměř dokonale (viz příloha) a u svých černobílých negativů jsem takové problémy nikdy neměl.
Mohlo by to být i tím filmem samotným?
michael-kielgmxnet
Hm... nemyslím si, že by to bylo filmem, ledaže bys používal nějaké starodávné prošlé filmy.
Ještě jednou jsem si ten sken prohlédl. Zrno vypadá opravdu brutálně, skoro bych řekl, že je to vrásčité zrno. To samozřejmě naznačuje příliš velké teplotní rozdíly při zpracování. Může to ale být i tím, že skener prostě to zrno nadměrně zdůrazňuje. Škrábance a skvrny se obvykle odstraní korekcí, pokud skener podporuje ICE.
MrZylinder
Takže zrno vlastně můžu vyloučit – vždycky jsem vyvolal nejprve černobílý film a pak na něm diapozitiv, aniž bych něco měnil.
Jednalo se o film Kodak KB 400. Se zrnem počítám – jen ne s mráčky a šmouhami. Doufám, že se mi v nejbližších dnech podaří ten film otestovat s filtrem Flextight, abych alespoň vyloučil jako zdroj chyby svůj domácí skener.
V nejbližších dnech nafotím a vyvolám další diapozitivní film pro srovnání.
ThomasPauly
Na fotografii nejprve upoutají pozornost vláknité skvrny. Ty sotva mohou pocházet z chemikálií. A kde se vznáší chmýří, tam se vznáší i prach. Závěr: vypadá to na problém při manipulaci. Byl snad film navinut do kazety v přebalovacím sáčku? Tam se mohou takové nečistoty hromadit.
S pozdravem
tepe
MrZylinder
Jupp byl zase ten samý nešika – jako vždy. Zkusím ještě tohle:
- Vezmu jiný film a vrátím se k formátu MF.
- Vyčistím ten nešikovný vak
- Připravím chemikálie znovu s destilovanou vodou
A jestli to ani tak nevyjde – tak se sním smeták.