Jens-Taube
Dobrý den,
jsem nyní majitelem fotoaparátu Flexaret včetně sady pro filmy formátu KB. Anglický návod k použití, který jsem našel na internetu, mi alespoň pomohl zajistit, aby se při vkládání filmu nic nepokazilo. Ale: Počítadlo nějak nechápe, že se na film 36 KB vejde víc než 12 snímků, jako je tomu u filmu 120. Nepřeskočí, jak je vysvětleno v popisu, zpět na 1, ale zobrazí červenou tečku. Teď už jde jen dál navíjet film; spoušť zůstává zablokovaná.
Netřeba dodávat, že jsem nespokojený s tím, že zbytek filmového pásu přijde vniveč. A kupovat jen 12 KB filmové role je hloupá varianta.
Co jsem udělal špatně? Jak mohu Flexaret přesvědčit, aby mi umožnil pořídit další snímky?
Děkuji vám předem.
Jens
Wolf_XL
...vlevo vedle okénka s počítadlem snímků by měl být ještě jeden knoflík. Ten je třeba po prvních dvanácti snímcích otočit na „1“ – počítadlo by pak mělo začít znovu od „1“. Po dalších 12 snímcích se toto tlačítko opět otočí... Je možné, že při použití filmu KB budeš muset toto tlačítko nastavit hned na „1“... Jelikož nemám vložku KB, nemohu to přesně říct – budeš to muset vyzkoušet. V každém případě řešení tvého problému souvisí s tímto tlačítkem...
AchimBauer
Ahoj Jensi,
Protože se před pár dny na eBayi objevila nabídka na dvouoký fotoaparát Flexaret formátu 6×9, pustil jsem se do hledání a narazil jsem na stránku s názvem www.hmw-foto.at
Bylo tam spousta informací o Flexaretu, ale nevím, jestli bys tam našel něco vhodného pro tebe; jakmile jsem zjistil, že jde o formát 6×6, přestal jsem číst.
S pozdravem Achim
Jens-Taube
Ano, ten druhý čítač jsem viděl a přečetl jsem si i jeho popis, ale po dvanáctce se už dál neposouvá. Možná je tam taky něco v mechanice v háji :-/ Každopádně se to dá otáčet jen velmi těžko.
Zatím vám děkuji za vaše tipy.
Urnes
To není „počítadlo“! Musíš to ručně otočit podle obrázku 12. Pak se normální počítadlo vrátí na 1 a můžeš provést expozici dalších 12 snímků. To zopakuješ celkem třikrát. Na tom druhém „počítadle“ (které vlastně není) bude nakonec stát číslo 3. Už jsem to dlouho neměl v ruce, ale tak by to mělo fungovat.
S pozdravem Sven.