Jens-Taube
Witam,
Jestem teraz właścicielem aparatu Flexaret wraz z zestawem do filmów KB. Angielska instrukcja obsługi znaleziona w Internecie pomogła mi przynajmniej w tym, by podczas wkładania filmu nic nie poszło nie tak. Ale: licznik jakoś nie rozumie, że na filmie 36 KB mieści się więcej niż 12 klatek, jak w przypadku filmu 120. Nie przeskakuje on, jak wyjaśniono w opisie, z powrotem do 1, ale pokazuje czerwoną kropkę. Teraz można tylko przewijać film dalej; spust migawki pozostaje zablokowany.
Nie muszę dodawać, że nie podoba mi się marnowanie pozostałej części rolki filmu. A kupowanie tylko 12-klatkowych rolek filmu to głupie rozwiązanie.
Co zrobiłem źle? Jak mogę przekonać Flexaret, żeby pozwolił mi zrobić kolejne zdjęcia?
Z góry dziękuję.
Jens
Wolf_XL
...po lewej stronie okienka licznika klatek powinno znajdować się jeszcze jedno pokrętło. Po wykonaniu pierwszych dwunastu zdjęć należy je przekręcić do pozycji „1” – licznik powinien wtedy zacząć od nowa od „1”. Po kolejnych 12 zdjęciach należy ponownie obrócić ten przycisk... Być może przy użyciu filmu KB trzeba od razu ustawić ten przycisk na „1”... Ponieważ nie posiadam wkładki KB, nie mogę tego dokładnie stwierdzić – musisz po prostu spróbować. W każdym razie rozwiązanie Twojego problemu wiąże się z tym przyciskiem...
AchimBauer
Cześć Jens,
Ponieważ kilka dni temu na eBayu pojawiła się oferta aparatu Flexaret z podwójnym obiektywem w formacie 6x9, zacząłem szukać i trafiłem na stronę o nazwie www.hmw-foto.at
Było tam sporo informacji o Flexarecie, ale nie wiem, czy znajdziesz tam coś dla siebie; kiedy dowiedziałem się, że to model 6x6, przestałem czytać.
Pozdrawiam, Achim
Jens-Taube
Tak, widziałem ten drugi licznik i przeczytałem też o jego działaniu, ale po dwunastce nie przesuwa się dalej. Może coś się zepsuło w mechanizmie :-/ W każdym razie bardzo trudno go w ogóle obrócić.
Dziękuję wam za dotychczasowe wskazówki.
Urnes
To nie jest „licznik”! Musisz ręcznie obrócić go zgodnie z rysunkiem 12. Wtedy normalny licznik ponownie ustawi się na 1 i będziesz mógł przeprowadzić naświetlanie kolejnych 12 zdjęć. Powtórz tę czynność w sumie 3 razy. Na drugim „liczniku” (który nim nie jest) na końcu pojawi się cyfra 3. Dawno nie miałem tego w rękach, ale powinno tak działać.
Pozdrawiam, Sven.