Cóż, w związku z sytuacją firmy Kodak zapytałem w Fuji Austria o filmy profesjonalne, ponieważ wygląda na to, że w formacie 135 dostępny jest już tylko model 400H. Odpowiedź jest rozczarowująca:
Obecnie dostępne są filmy negatywowe w formacie 135:
Superia 135/200-36 pojedynczo i x3
Superia 135/400/36 x3
Superia 135/800-36
Superia 135/1600-36
Pozostałych produktów nie oferujemy już z powodu braku popytu. Wkrótce z naszej oferty znikną również filmy 800 i 1600.
Nie jest jasne, co to dokładnie oznacza (w sprawie Acros i 400H ponownie zapytałem i czekam na odpowiedź), dlatego długo zastanawiałem się, czy w ogóle powinienem podzielić się z wami tą odpowiedzią. Być może dotyczy to tylko Fuji Austria i ich własnego magazynu wysyłkowego, a te oświadczenia nie muszą oznaczać, że inne produkty nie są już dostępne na rynku globalnym lub europejskim, ale odpowiedź ta zdecydowanie nie jest uspokajająca.
Chciałbym jednak pozytywnie odnotować, że Fuji Austria odpowiedziało w ciągu dwóch dni roboczych – nikt z Kodak Austria nie zadał sobie trudu, aby odpowiedzieć na moje zapytanie sprzed kilku miesięcy, kiedy krążyły plotki o wycofaniu filmów slajdowych.