SteffenL
Cześć,
Kupiłem aparat Kiev 60 z 1992 roku i od razu pojawił się mały problem. Film włożyłem zgodnie z instrukcją i wykonałem trzy zdjęcia. Wszystkie zdjęcia są świetne, ale niestety jest ich tylko 10. Odstępy między nimi są jednakowe, ale wszystkie wynoszą ponad 2 cm.
Dziękuję za pomoc,
Steffen
piu58
Odstęp 2 cm to za dużo, coś tu nie gra z ustawieniem. Standardowo powinno być 2–3 mm, a wtedy na kliszy zmieści się 13 zdjęć.
SteffenL
Chyba znalazłem błąd. Najpierw nawinąłem ręcznie pierwszy fragment, a dopiero potem włożyłem szpulę. Ostatni fragment dopasowałem palcem do szpuli, aż znacznik znalazł się we właściwym miejscu. To tylko przypuszczenie, jeszcze nie włożyłem ponownie taśmy. Dam znać. W każdym razie dziękuję.
AchimBauer
Cześć Steffen,
fajnie, że znalazłeś ten błąd. Bo ja też nie mam pojęcia o tych rzeczach.
Gdyby się powtórzył, to kiedyś podczas przeglądania sieci znalazłem to:
http://www.kievaholic.com/kiev60kalibration.html
Mam nadzieję, że adres nadal działa
Pozdrawiam, Achim
AchimBauer
Nie wiem, co to było i dlaczego wyświetliła się tylko połowa
więc wpisuję to jeszcze raz, powoli.
http://www.kievaholic.com/kiev60kalibration.html
Wczoraj, kiedy to wpisywałem, wszystko jeszcze działało.
Pozdrawiam, Achim
SteffenL
Cześć,
Dzisiaj spróbowałem jeszcze raz; odstępy są co prawda mniejsze, ale 12 zdjęć i tak się nie mieści. Włożyłem więc tylko papier ochronny z filmu i nie przesunąłem go aż do oznaczenia, zamknąłem pokrywę i przesunąłem do zdjęcia nr 12, otworzyłem pokrywę i oto – cyfra 12 jest pośrodku. Muszę tylko wziąć pod uwagę grubość filmu. To powinno wystarczyć. Na szczęście mam jeszcze 10-pak SHD 100 do wywołania.
Mam jednak już kolejny problem. Długie czasy naświetlania upływają zbyt szybko. Pół sekundy to mniej więcej 1/30 sekundy. Od 1/60 sekundy znów jest w porządku. Widziałem instrukcję u kievaholików, ale jeszcze nie mam odwagi się za to zabrać. W przypadku modelu 88 jednak to zrobiłem.
W modelu K 60 jakoś wszystko idzie na odwrót. Przy wszystkich nakładkach zdjęcia się nakładają, mam za dużo miejsca. U innych czasy są dłuższe niż powinny, u mnie krótsze.
Ale do kosza go nie wyrzucę. (Tylko po to, żeby zapobiec ewentualnym wpisom na forum)
Pozdrawiam, Steffen
SteffenL
Cześć,
Wysłałem już aparat. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze. Przez telefon wydają się być całkiem kompetentni. http://www.kameraservice-ostkreuz.de/
Pozdrawiam, Steffen
SteffenL
Cześć,
chciałem tylko opowiedzieć, co się działo z aparatem.
Trzeba było wymienić mechanizm transportowy. Teraz na kliszy mieści się mi już 13 zdjęć. Osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń do warsztatu w Berlinie, zwłaszcza że pan Prügel ma jeszcze części zamienne do mojej ukochanej radzieckiej dziewczyny :spudnikhattip: a zresztą nikt nie pracuje za darmo.
Tak na marginesie: tuż przed świętami kupiłem kompletny zestaw Zenit 12 Snaiper, w tym drugi obiektyw, TAIR 300 mm, filtry, podpórkę na ramię itp. A najlepsze jest to, że cały zestaw jest zupełnie nowy. Rok produkcji 1986. Zamierzam kiedyś wpaść z tym sprzętem na komisariat w mieście. :spudnikcry:
Pozdrawiam, Steffen