Photux
Ahoj všichni,
nedávno jsem – už zase – našel v fotoaparátu, který jsem koupil na bleším trhu, svitkový film s poloprázdnou expozicí. Jedná se o „Agfacolor Special CN S“, který byl podle mého zjištění vyvinut pro proces C-17.
Nějakým způsobem tento proces zrekonstruovat nebo přizpůsobit procesu C-41 by asi bylo možné, ale protože by z toho stejně asi nevzešly žádné smysluplné barvy, raději bych si tu námahu ušetřil a film prostě vyvolal jako černobílý. Podle toho, co jsem zatím četl, by neměl mít žádnou masku, takže by se k tomu měl docela dobře hodit.
Ta rozhodující otázka: Jak ho vyvolám? Má někdo alespoň hrubou představu, co se týče času (a případně teploty)? Nejraději bych použil RODINAL nebo D-76, protože tyto dva vývojky mám standardně doma.
Je mi jasné, že nemůžu očekávat moc, ale podle mě by bylo mnohem horší to ani nezkusit. ;)
S pozdravem
Daniel/Photux
Olivinyl
Ahoj Danieli,
já bych to zkusil prostě statickým vyvoláním s RODINALem.
Dosáhl jsem tak už docela dobrých výsledků, i když jsem polovinu filmu exponoval s vyšší citlivostí ASA.
Zkusil bych to s 500 ml vody + 3–4 ml RODINALu.
Celé to při teplotě cca 18–20 °C prvních 30 sekund protřepávej a pak 3x každých 30 minut.
Film bych vyvolával 120 minut.
Již exponovaný film, který jsi našel ve fotoaparátu, za posledních 30 let pravděpodobně výrazně ztratil na citlivosti a bude silně zamlžený. Stejně tak ale utrpělo i latentní obraz.
Prostě to zkus!
Pokud má být zbytek filmu ještě podroben expozici, zvolil bych něco mezi 12–25 ASA, lépe ještě méně.
U několika filmů Agfa Vista 200 (prošlých 5 let a skladovaných při pokojové teplotě) jsem zjistil, že tyto filmy dosahují pouze cca 80–100 ASA (vyvolání v C41).
S pozdravem Oli
Photux
Ahoj Oli,
díky za odpověď. Moje pokusy s vývojkou typu „stand“ a RODINALem zatím vždycky skončily fiaskem – měl jsem pocit, že mi vývojka po chvíli přestane fungovat. Ale možná tomu dám ještě jednu šanci, co mám ztratit. ;-)
S pozdravem
Daniel
Olivinyl
Ahoj Danieli,
Možná je to tou hannoverskou vodou?
Zkus to s destilovanou vodou na vývojku.
S pozdravem Oliver
Gast
V Anglii existuje jedna firma, která se na takové případy specializuje: http://www.processc22.co.uk/
Jinak mě napadá už jen vývoj v roztoku RODINAL.
Photux
Tu anglickou specializovanou firmu znám, ale pro mě se ta investice – hlavně co se týče ceny – prostě nevyplatí. Zvlášť když bych od toho čekal spíš barevné skvrny než skutečné barvy.
Tip s destilovanou vodou je dobrý – myslím, že moje pokusy se stacionárním vyvoláváním byly ještě v mém starém bydlišti, kde byla skutečně velmi špatná kvalita vody. Při příštím nákupu si vezmu kanystr a pustím se do filmu. :)
Photux
Abychom to pro úplnost ještě jednou připomněli: Zkusil jsem to s vývojkou ve destilované vodě, ale bez úspěchu. Film byl téměř neprůhledný (zřejmě nějaká emulze, která se měla v původním procesu rozpustit), obraz nebyl prakticky rozeznatelný. Nakonec to skončilo v koši.
Jen pro případ, že by někdo, kdo to právě čte, čelil stejnému problému... zdá se, že to nefunguje. ;)
michael-kielgmxnet
Ten film je prostě strašně zakalený. Tyhle staré Agfy k tomu zřejmě mají sklon. Sám jsem jednou takovou prokazoval a pak ji namočil do vývojky Orwo Color (proces 5168).
Výsledkem byl tmavý film, na kterém nebylo téměř nic vidět. Zdá se tedy, že to není kvůli RODINALU, ale spíš kvůli filmu.