dudestyle
Používám film Chs 100 ve svém fotoaparátu Pentacon Six TL.
Když je film plný a chci ho vyjmout z fotoaparátu, trochu se odvine, respektive se uvolní navíjení a je nevyhnutelné, že na něj dopadne světlo. Jak to zatím vypadá, musel bych film vždy vyměňovat ve tmě, což by bylo nepraktické. Máte s tím podobné zkušenosti nebo nějaké tipy?
ErnstKluger
Mně se to sice ještě nestalo, CHS 100 v komoře fotoaparátu Six seděl pevně, ale film můžeš přilepit ještě před vyjmutím. Pak se nemůže odvíjet.
S pozdravem, Ernst
dudestyle
Díky za radu. Teď si už nejsem stoprocentně jistý, ale myslím, že se ten film částečně navinul už při otevírání fotoaparátu. Tvou radu ale poslechnu a příště si na to dám pozor. Možná se tu najde někdo s podobnými zkušenostmi. Četl jsem také, že můj problém je u tohoto filmu známý.
pittyman
Ahoj dudestyle. S modelem Six jsem taky už nějakou dobu na cestách, s tím foťákem je to zábava.
K tvé otázce: aniž bych chtěl urazit našeho hostitele nebo hanit jeho filmy,
ale je to kvůli papíru použitému v svitkových filmech CHS. Ty mají zjevně jinou
strukturu/povlak/materiál než jiné typy filmů. Sám jsem sice ve svém foťáku nikdy neměl problémy,
při navíjení do vývojové cívky však bylo vždy nutné věnovat maximální pozornost, aby se
film najednou „neprotočil“ a výboje blesku film případně nepoškodily. Papír
se u Fomy, Efke a CHS zdá být stejný. Kodak používá u svitkových filmů úplně jiný papír a v tomto ohledu je naprosto uživatelsky přívětivý. Přesto jsou filmy CHS skvělé a ten trochu odlišný vzhled stojí za tu námahu navíc, kdy se při jednom či dvou úkonech musíš trochu více soustředit, aby ti role „nevletěla kolem uší“. Drž papír pevně a vyvíjej mírný tlak na cívku, pak bys měl filmy snadno vkládat do fotoaparátu a vyndávat z něj.
V tomto duchu ti přeji i nadále hodně zábavy s Six a filmy CHS!
Dirk
dudestyle
Ahoj Dirku,
děkuji ti za tuto podrobnou odpověď. Mezitím jsem dostal e-mail od společnosti FOTOIMPEX, ve kterém mi sdělili, že o tomto problému nemají ponětí a nemohou mi nijak pomoci. Při vlastním pátrání jsem narazil na stejný problém, jaký popisuješ i ty. Zdá se, že je to v materiálu. Škoda jen, že to lidé z FOTOIMPEXu neřeknou na rovinu. Filmy jsou skvělé, jak říkáš. Já to nějak vyřeším.
S pozdravem
Sven