dudestyle
Używam filmu CHS 100 w moim Pentacon Six TL.
Kiedy film się wyczerpie i chcę go wyjąć z aparatu, odwijają się jego końce, a nawijanie się poluzowuje, co nieuchronnie prowadzi do naświetlenia. Jak na razie wygląda na to, że musiałbym wymieniać film zawsze w ciemności, co byłoby niepraktyczne. Czy macie podobne doświadczenia lub jakieś wskazówki?
ErnstKluger
Mnie to jeszcze nie spotkało, CHS 100 leżał bezpiecznie w komorze na film aparatu Six, ale zawsze możesz skleić rolkę przed wyjęciem. Wtedy nic się nie rozwinie.
Pozdrawiam, Ernst
dudestyle
Dzięki za wskazówkę. Nie jestem już tego w 100% pewien, ale wydaje mi się, że taśma częściowo się nawinęła już podczas otwierania aparatu. Skorzystam jednak z twojej rady i następnym razem będę na to uważał. Może znajdzie się tu ktoś, kto miał podobne doświadczenia. Czytałem też, że mój problem jest dość powszechny w przypadku tej taśmy.
pittyman
Cześć, dudestyle. Sam też przez dłuższy czas korzystałem z modelu Six – to fajny aparat.
Odpowiadając na Twoje pytanie: nie chcę wchodzić w paradę naszemu gospodarzowi ani krytykować jego filmów,
ale przyczyną jest papier używany w filmach zwojowych CHS. Najwyraźniej mają one inną
budowę/powłokę/materiał niż inne rodzaje filmów. Chociaż sam nigdy nie miałem problemów w moim aparacie,
jednak podczas nawijania na szpulę wywoływacza zawsze trzeba było zachować najwyższą ostrożność, aby
film nie „przewrócił się” nagle i błysk wyładowania nie zniszczył go. Papier
wydaje się być taki sam w przypadku Foma, Efke i CHS. Kodak stosuje zupełnie inny papier w filmach zwojowych czarno-białych i pod tym względem jest absolutnie przyjazny dla użytkownika. Mimo to filmy CHS są świetne, a nieco inny wygląd jest wart dodatkowego wysiłku, aby podczas jednej lub dwóch czynności skupić się nieco bardziej, aby rolka nie „wyleciała nam z rąk”. Trzymaj papier mocno i lekko dociskaj szpulę, wtedy filmy powinny dobrze wchodzić do aparatu i z niego wychodzić.
W tym duchu życzę dalszej świetnej zabawy z Six i filmami CHS!
Dirk
dudestyle
Cześć Dirk,
Dziękuję Ci za tę wyczerpującą odpowiedź. W międzyczasie otrzymałem wiadomość e-mail od FOTOIMPEX, w której poinformowali mnie, że nie mają pojęcia o tym problemie i nie są w stanie mi pomóc. Podczas własnych poszukiwań natrafiłem na ten sam problem, który opisujesz. Wydaje się, że przyczyną jest materiał. Szkoda tylko, że ludzie z FOTOIMPEX nie mówią o tym otwarcie. Filmy są świetne, tak jak mówisz. Dam sobie radę.
Pozdrawiam
Sven