TiMo
Po vyvolání jsem dostal úplně prázdný film (Tri-X 135). A tím myslím úplně prázdný. Není na něm vidět ani náznak snímku, ani popisky na okrajích.
Fotoaparát je v pořádku. Vývojka také. Jazýček filmu vypadal jako obvykle.
Při vývoji nedošlo k žádné záměně.
Muselo tedy být něco v nepořádku s filmem. Má někdo podobnou zkušenost?
Timgruss
gurkensaft
Ahoj Time,
jak je možné, že se film nepřevinul? (u automatického fotoaparátu např. nebyl vysunut dost daleko, u manuálního fotoaparátu možná vyklouzla jazýčková západka z navíjecího válce..?)
To se mi taky už stalo a všiml jsem si toho až při převíjení zpět.
Porucha filmu je přece velmi nepravděpodobná, pokud je jazýčková západka na svém místě.
S pozdravem Torsten
TiMo
Ahoj Torstene,
poté jsem kameru vyzkoušel a přeprava proběhla v pořádku. Kdyby se vyskytla chyba, kterou popisuješ, měl by být alespoň první snímek černý, protože by byl beznadějně přeexponovaný. To ale není. Celý pás je prázdný.
S pozdravem Tim
MirkoBoeddecker
I jazyk?
TiMo
hallertauBW
Ahoj Time,
možná tvoje filmová kazeta nebyla dostatečně světlotěsná? U svých kazet Paterson jsem jednou vynechal černý plastový návlek, který se nasazuje na filmovou cívku. Měl jsem pak stejný výsledek.
S pozdravem Guido
TiMo
Ahoj Guido,
ve stejné krabičce se později podařilo vyvolat jiný film. Navíc jsem v té netěsné krabičce musel mít stříbro, které reaguje se světlem. Páska je ale matná/průhledná. Žádná emulze tam tedy se světlem nereagovala.
Pozdrav od Tima
bernhardmangelsgmxde
Kdyby se společnosti Kodak při výrobě filmu stala chyba, která by vedla k takovému výsledku, brzy by se na všech analogových fórech ozvala spousta uživatelů, kteří by měli stejný problém. U filmů jednoho konkrétního výrobce se vyskytuje problém, že při příliš krátké době vyvolávání vznikne prakticky prázdný film. Jelikož tento výrobce navíc v návodu uvedl nesprávnou dobu vyvolávání, opakovaně se ozývali uživatelé, kteří tento problém popisovali. Předpokládám, že Tri-X se prodává asi 100krát častěji než tyto filmy... a při takových problémech by se ozvalo také mnoho rozzlobených uživatelů. Takže spíše nevěřím, že problémem je samotný Tri-X.
Lze opravdu na 100 % vyloučit, že nedošlo k záměně vývojky s ustalovačem? O jakou vývojku se jedná? Kdy byla zakoupena a jak byla naředěna?
piu58
Jazýček není černý, není na něm žádný nápis = není vyvolaný, pouze zafixovaný.
Vím, že u takových chyb by člověk vsadil i zrak na to, že udělal všechno správně. Ale jeden jediný špatně vyvolaný film není možný. Tisíce špatně vyvolaných filmů by už dávno vyšly najevo. Navíc společnost Kodak zřejmě z každé šarže sama vyvolá několik filmů, to patří ke kontrole kvality.
TiMo
Protože jsem blbec!
Právě jsem vypláchl láhev, ve které byla vývojka. Je v ní trochu stříbrného kalu, ale to nevadí. Jde o to, že jsem si myslel, že bych tam měl nechat vodu stát trochu déle a pořádně to vyčistit.
Pak mi došlo, že už jsem to jednou měl v hlavě. Bylo to asi před šesti týdny. Vodu jsem asi nevyprázdnil, protože mi při závěrečném čištění něco vlezlo do cesty. Později se láhev s vodou uvnitř a nápisem „MZB Loesung A“ na vnější straně dostala do police s chemikáliemi. Tam stála až do včerejška, kdy jsem vyndal údajnou vývojku. Pak jsem vyvolával vodou. Bravo!
Sakra! Děkuji za vaši pomoc a omlouvám se, že jsem vám zbytečně zabral čas.
Tandemfahren
Haha, řekni to dál, ten Ti-him je fakt trouba!
Před mnoha lety mi zazvonil telefon, těsně PŘEDTÍM, než jsem se chystal namíchat pár kilo epoxidové pryskyřice... a tak jsem pak večer úplně sám pokládal 10 m² velmi kvalitní laminátové podlahy na jedné velmi drahé lodi... to byla nepořádek, který se slovy nedá popsat.
Tak se na chvilku tráp a pak bude zase fajn, je to krásná klasika pro dlouhé nudné večery s vnoučaty! („Jo, dědo, smíchané s vodou, to je v pohodě, to už známe...“)
S úsměvem od ucha k uchu
Frank