Piercingmann
Cześć, nazywam się Sandro. Dostałem od dziadka mojej dziewczyny dwa aparaty Canon T90 wraz z kilkoma akcesoriami. Chciałbym je sprzedać, ale niestety nie znam się na tym. Oba aparaty Canon nadal działają :-) W jednym brakuje komory na baterie.
Akcesoria
Obiektywy: 2x Canon FD 50 mm 1:1,8
1x Tokina 500 mm 1:8 z 1x NDx2 D35,5 i 1x NDx4 D35,5 oraz oryginalną torbą
1x Kenko 2x CFE Teleplus MC 7
1x Maginon seria G MC Automatic 1:2,8 f=28 mm D52
1x Canon FD 70-210 mm 1:4
1x Maginon seria G MC Auto 1:1,7 f=50 mm D52
1x RMC Tokina 17 mm 1:3,5 D67
1x 13 mm do 21 mm
Inne:
1x Canon BT-58
1x lampa błyskowa Canon Speedlite 199A
1x uchwyt bateryjny do Canon A-1, AE-1, (P), AT-1, AV-1
Może możecie mi pomóc.
Jak już wspomniałem, chcę to wszystko sprzedać.
wosis123
eBay.
Muep
Albo na pchlim targu, w zależności od tego, jak stare są te urządzenia. A obiektywy zdecydowanie sprzedawaj osobno – wtedy zarobisz więcej. Dopiero jeśli nie uda ci się ich w ogóle sprzedać, powinieneś zaoferować cały zestaw.
wosis123
Raczej poleciłbym eBay, wszystko osobno. Aparaty kosztują zazwyczaj około 100–130 euro, obiektywy Canona to standardowe modele, ale też dość często się je spotyka; nie są zbyt wartościowe – 50-milimetrowy za około 30 euro, a zoom za nieco więcej. Obiektywy Maginon nie są zbyt popularne, nie przynoszą dużych zysków, podobnie jak pozostałe akcesoria, lampa błyskowa może osiągnąć cenę około 20–25 EUR.
sputnik
Raczej poleciłbym eBay, wszystko osobno. Aparaty sprzedają się zazwyczaj za około 100–130 euro,
Hm. W takim razie musisz korzystać z innego serwisu eBay niż ja. Na „moim” eBayu można je kupić może za 50 euro. O ile w ogóle.
Muep
Ciekawe, ile jest różnych serwisów eBay: „U mnie” cena zaczyna się od 20, a kończy na 150 :)
TR
W ogóle nie pytano o odpowiednie ceny. W ogóle nie zadano pytania, o którym mowa w temacie. :D
Olivinyl
Cześć wszystkim,
Canon T90 to wcale nie jest zły aparat. Często był on niedoceniany, bo po zakupie korpusu nie było już pieniędzy na porządne obiektywy.
A 4 zdjęcia na sekundę to przecież całkiem niezły wynik.
Moja rada: kup nowe baterie, 5-pak niedrogich kolorowych filmów negatywowych, pobaw się trochę aparatem, wywołaj filmy w drogerii dyskontowej (wraz z odbitkami) i baw się dobrze – albo i nie!
Jeśli nie, to przynajmniej wiesz, czy aparat działa i możesz go z czystym sumieniem sprzedać na „e-aukcji”.
Za cały zestaw dostaniesz około 170 euro, o ile ktoś będzie szukał takiego aparatu.
W przeciwnym razie sprzedaj aparat z obiektywem 50 mm, a resztę osobno.
Odziedziczyłem po dziadku Canona Eos 500 z mnóstwem akcesoriów... Po prostu plastikowe pudełko. Mimo to zatrzymuję go, bo na eBayu nie ma za niego nic (a przynajmniej niewiele), a poza tym jest to teraz mój aparat do wypożyczania! Zdarza się nawet często, że znajomi pytają mnie, czy mam analogowy aparat do wypożyczenia (za darmo)... większość chce nawet dostać do tego jedną lub więcej czarno-białych rolek...
Pozdrawiam, Oliver
wosis123
Model T90 był w swoim czasie najbardziej zaawansowanym i przełomowym aparatem, przynajmniej spośród wszystkich modeli Canona, i oferował funkcje, które dopiero znacznie później stały się dostępne w niektórych modelach serii EOS. Jeśli aparat działa prawidłowo i jest odpowiednio używany, daje wiele radości. Warto trochę zapoznać się z tym sprzętem (instrukcję obsługi mogę przesłać w formacie PDF), a poza tym:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/canont90/index.htm
http://t90.tripod.com/index.htm
http://www.paradesquare.ca/canon_fd/t-90.htm
...
Pozdrawiam,
Hendrik