Morte
Ahoj všichni,
toto je můj první příspěvek na tomto fóru. A už mám otázku.
Nedávno jsem asi kvůli únavě omylem vyvolal barevný film (Ektar 100) v RODINALu jako černobílý. K mému překvapení se film dal po naskenování a následné úpravě dokonce dobře použít. Velmi jemné zrno, některé snímky se mi moc líbí.
Ale když jsem o něco později chtěl zcela normálně vyvolat další černobílý film, všiml jsem si, že (poloprůhledná) láhev s širokým hrdlem, ve které uchovávám ustalovač, je zevnitř pokryta černohnědou až tmavě šedou vrstvou. K tomu krátce k mému způsobu práce:
Filmy ustaluji metodou dvou lázní a v Adofixu. Logicky uchovávám obě lázně v oddělených lahvích. Lahvička s první lázní, která se tedy jako první dostala do kontaktu s barevným filmem, je zcela normálně „čistá“, lázeň je jako vždy průzračná. Pouze lahvička s druhou lázní má uvnitř tento špinavý povlak. Ten se dá setřít prstem, což ale samozřejmě není příjemná záležitost. Upřímně řečeno nemám tušení, co přesně fixační roztok s barevným filmem dělá a proč se tento efekt objevil pouze u druhé láhve a ne již u prvního ustalovače. Ať už je to jakkoli, samozřejmě oba roztoky vyliju a připravím nové, abych neriskoval. Ale, a teď k mé otázce:
Jak tu druhou láhev zase vyčistím? Jak ten film odstranit, aby nový ustalovač nebyl kontaminovaný už od začátku? Poradí mi někdo? Nechci tu láhev vyhodit, byla by to škoda materiálu. A čištění obyčejnou láhvovou kartáčkou mi nepřipadá dost důkladné.
Díky moc za vaše rady!
Morte
Tandemfahren
Ahoj Morte,
nejprve tě vítám na fóru.
Vzhledem k tomu, že vývoj fungoval, není to vlastně žádný zázrak.
K tvé otázce: Tu lahvičku bych vyhodil, těch pár centů nikoho nezruinuje.
Pokud ji chceš za každou cenu vyčistit, doporučil bych ti Fetten Farmer, i když ztráta materiálu by asi nebyla o moc menší než u té lahve (navíc nevíme, jestli to čištění vůbec vyjde...).
Co je to za skvrnu v fixačním roztoku a proč se objevuje jen ve druhé lázni, ti říct nemůžu. Možná jsi jen z únavy zaměnil ty dvě lahve s fixačním roztokem.
Když už jsme u toho...
Píšeš, že chceš fixační roztok „vylít“; mohu předpokládat, že ho snad nevyliješ jen tak do odpadu?
S pozdravem, Frank
TR
Na rozdíl od papíru lze dostatečné zafixování filmu velmi dobře ověřit pomocí jeho vyčištění. Proto bych v tomto případě nepoužíval fixaci ve dvou lázních, a pokud ano, pak si při přípravě čerstvé lázně můžete poznamenat čas potřebný k vyčištění a před každým vyvoláním filmu nejprve otestovat obě lázně, zda jsou ještě po určitou dobu funkční (to je totiž vidět). Kdybych tedy měl v fixačním roztoku nějaké usazeniny, po přefiltrování nebo vyčištění bych jej jednoduše dále používal, pokud by film stále dokázal dobře „vyčistit“.
Morte
U fixačního roztoku si vedu přesný přehled a stejně už byl na hranici výměny, takže tím novým roztokem ani neplýtvám chemikáliemi. A mimochodem, ten druhý fixační roztok byl pořád čirý, jen ta láhev měla ten povlak. Každopádně asi poslechnu radu od Tandemfahren a koupím si novou láhev. Není se vyplatit do toho vkládat velké úsilí. Mohlo se stát, že by se ten problém dal vyřešit jednoduše pomocí alkoholu, benzínu nebo černého prachu. ;-)
A ne, chemikálie nikdy nevylévám do záchodu nebo do odpadu (kromě přerušovací lázně). Svědomitě je sbírám a pak si jimi naložím kolo...
Díky za vaše tipy
Morte
bernhardmangelsgmxde
Lahve s Alt-Fixem mi taky vždycky zkorodují... jsou to staré kanystry od destilované vody. Bílé lahve Jobo naopak ne... předpokládám, že záleží i na typu lahve.
Tandemfahren
Páni, Morte, černý prach! To určitě vyjde! Láhev pečlivě naplň až po okraj čerstvě namíchaným černým prachem, jemně to utlač a po zapálení to hezky „zapeč“ „Bäusili“ :-)
(Kdo tu narážku nepochopí, je asi moc mladý)
Teď ještě krátce vážně: fixace ve dvou lázních je vždy lepší, protože fixátor lze využít lépe (tedy je méně odpadu) a výsledek fixace je vždy zcela konstantní (protože druhá lázeň zůstává prakticky zcela čistá až do výměny první lázně).
S pozdravem, Frank
Morte
Emile! ;-) Teď si taky udělám legraci...
Jo, s tím dvojitým opláchnutím si prostě raději pojistím.
TR
Na rozdíl od fixace papíru není při vyvolávání filmu vůbec nutné „hrát na jistotu“ s dvoukrokovou fixací, protože díky čištění máme k dispozici jednoznačný a spolehlivý ukazatel, kterým se můžeme jednoduše řídit, nebo ne?
Předpokládejme, že se mi právě kazí ustalovač. Film pak není čirý po 30 sekundách, ale až po dvou minutách. Žádný problém: pak podle pravidla pro dobu vyčištění odpovídajícím způsobem prodloužím celkovou dobu fixace a i tak získám plně vyfixovaný film.
Morte
Rozhodl jsem se k tomu tehdy po přečtení „Wollsteinovy rubriky“. Napsal
tam:
[font=arial, helvetica, sans-seri
Fixace
O samotné fixaci jsem už napsal celé články. Ušetřím si opakování výhod fixace ve dvou lázních a doporučuji vám zde pouze znovu tuto metodu i pro vaše negativy. Výhody jsou
- [font=arial, helvetica, sans-seri důkladnější fixace a
- [font=arial, helvetica, sans-seri lepší využití lázně.
Vždy se mi to osvědčilo a nevidím důvod, proč to nedělat. Koneckonců se tím nespotřebuje více fixačního roztoku než při jednoduché metodě.
Tandemfahren
Přesně tak, hihi. Spotřebuješ toho dokonce spíš méně, jak jsem říkal (z hlediska ceny to nehraje roli, já vím). Jde mi spíš o likvidaci a bezpečnost fixačního roztoku.
Když všechny filmy vycházejí z prakticky panenské lázně, je třeba vždy vyplavit přibližně stejné množství rozpuštěného stříbra (tedy prakticky žádné, což je také lepší pro životní prostředí).
Čím méně proměnných, tím lepší konzistence procesu. Ruční práce navíc je opravdu zanedbatelná.
Že to jde i jinak, je samozřejmě pravda.
S pozdravem, Frank
Urnes
Množství stříbra, které se vyplaví, je vždy stejné! Bez ohledu na to, jak čerstvá nebo stará je lázeň. Mění se pouze objem spotřebovaného fixačního roztoku a koncentrace stříbra v něm. Pokud to odevzdáš do sběrného dvora, může se to vyplatit, protože u nás se množství nad 5 litrů považuje za komerční. Pokud stříbro předem vysrážíš, je to jedno.
Zdravím, Sven.
Tandemfahren
Stříbro si plním sám, ano. Popelářům nevěřím ani za mák, na to radši zapomeň.
S větším množstvím stříbra v roztoku se to vyplatí víc (vždycky naplním 10litrový kanystr).
Abychom tedy konečně uzavřeli tu „hliněnou sračku“: množství stříbra, které se má vyplavit, není konstantní, většina totiž zůstává v ustalovači.
A u druhé lázně, která je téměř bez stříbra, je koncentrace po dosažení rovnováhy ve filmu i v lázni téměř nulová. Tak jsem to myslel.
Pozdravy
Frank