Gast
Byla to pravda, nebo jen internetová falešná zpráva? : http://www.largeformatphotography.info/forum/showthread.php?93463-Fotokemika-shuts-down-film-and-paper-manufacture
Gast
Zdá se však, že se to týká pouze fotografického papíru Efke, nikoli filmů: http://www.freestylephoto.biz/industry-updates/august-2012/snapshot.html
gurkensaft
Ach jo, doufejme, že se to týká jen papírů.
To by byla (další) ztráta.
MirkoBoeddecker
Mají tam momentálně provozní dovolenou.
O těch problémech vím, ale já bych to nevyjádřil tak, jak je uvedeno výše. Za dva týdny tam poletím a uvidíme, jak to bude dál.
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Bohužel nemám žádné dobré zprávy. Situace se zdá být jednoznačná a podle mého názoru se týká filmů i papírů stejnou měrou.
Již na několika místech jsem poukazoval na to, jak těžká je pro nás, výrobce analogového fotografického materiálu, současná situace vzhledem k tržním cenám.
Velmi efektivní výrobci (Kodak, Ilford) dokážou díky svým velkoobjemovým sériím a výhodám při nákupu dosáhnout při tržních cenách malého čistého zisku.
Menší výrobci naopak visí na vlásku a jejich kalkulace neumožňuje ani odpisy, ani výdaje na opravy.
Ve společnosti Fotokemika je momentálně něco rozbitého, co by se mělo opravit. Nic velkého, v hodnotě méně než malé auto, ale stačí to k tomu, aby se zpochybnilo další obchodní fungování celého provozního zařízení, a to i přesto, že se zde stahuje výrobce, který stále dosahoval obratu v řádu několika milionů.
Pro toto strategické dilema jsme bohužel nenašli řešení, protože nelze předpokládat, že konkurenční tlak v krátkodobém či střednědobém horizontu poleví.
Vůbec to není dobré :-(
Mirko
TiMo
To je ale pěkná blbost!
Ale zdá se, že jsi to už tušil, pokud správně chápu tvůj příspěvek z května:
V současné době se ve výzkumu zaměřujeme na infračervené filmy, PAN 25 nebo CHS 50.
Teď mě zajímá, jak to vypadá s budoucností filmů CHS (CMS si vyrábíte sami, pokud se nemýlím) a dalších produktů ADOXu, které se vyráběly u Fotokemiky.
gurkensaft
Ahoj Mirko,
to jsou opravdu špatné zprávy.
Dá se předvídat, zda v blízké budoucnosti dojde k výpadkům dodávek nebo zda budou produkty nedostupné?
Nebo z pohledu spotřebitele: je situace tak kritická, že by se už mělo začít s hromaděním zásob?
S pozdravem Torsten
thomas_l
No, pokud je to opravdu jen o něco menší než malý vůz, dalo by se uvažovat i o malé sbírce...
MirkoBoeddecker
Takže pokud je to opravdu méně než cena malého auta, dalo by se uvažovat i o malé sbírce...
To ale k ničemu nevede, protože to není udržitelné. Nejedná se o problém financování.
Co by ale pomohlo, byly by pevné objednávky na aktuálně prodávané množství materiálu za dvojnásobnou cenu.
Kdyby bylo skutečně reálné, že by se při dvojnásobné ceně zachoval stejně velký trh jako nyní, byla by výroba opět rentabilní a bylo by možné financovat nezbytné investice.
To však nikdo z účastníků realisticky nepředpokládá.
MirkoBoeddecker
Je možné předvídat, zda v blízké budoucnosti dojdou některé produkty nebo přestanou být k dispozici?
Nebo jak se ptá spotřebitel: Je situace tak kritická, že by se už mělo začít hromadit zásoby?
U papírů určitě ano, u filmů ještě existuje malá jiskřička naděje na poslední výrobu.
Rotti
Mirko, zkus se trochu víc zaměřit na ten všestranný papír Polywarmtone. Žádný jiný papír není tak univerzální (lithografický, při vyvolání na teplé i studené tóny vypadá dobře, stejně tak při tónování). Kdyby se pak brzy podařilo vyrobit i filmy CHS 50, APX 100 a 400 a náhradu za Efke IR, všechny v vysoké kvalitě, měl bych všechno, co potřebuji. A k tomu ještě Made in Germany, to by bylo něco. Pak by se dal úpadek ostatních snášet podstatně lépe.
S pozdravem, Markus
thomas_l
S tím souhlasím, takže pokud nakonec zůstane určitý základní sortiment, nám, kteří fotíme na film, to nevadí.
MirkoBoeddecker
Ale zdá se, že jsi to už tušil, pokud správně chápu tvé květnové prohlášení
Ne, vlastně ne. Existuje trh, který efke neobsluhovala a ani obsluhovat nechtěla, a to jsou drahé speciální produkty vynikající kvality.
V tom vidíme naši mezeru na trhu jako malý výrobce a tam se chceme dostat. Nemáme zájem vyrábět takové množství, jaké vyráběla efke, a pak muset snižovat cenu tak dlouho, dokud se prodejní množství nevyrovná a zisk neklesne na nulu.
S pozdravem,
Mirko
AchimBauer
Filmový lepidlo,
Když jsem se na konci loňského roku konečně pustil do návratu k fotografování, vyvstala mi otázka: jaký film?
Proto jsem si koupil po jednom kuse APX 100, ADOX CHS 100, Fomapan 100, Fujipan 100, Ilford FP4, Ilford Delta 100, Kodak T.max 100, Kodak X-pan a Lucky 100, z vitríny jsem posbíral fotoaparáty, které ještě fungovaly, zbytek jsem sehnal na eBayi. Pak jsem s 9 fotoaparáty a 9 filmy vyfotil vždy stejný motiv. Co mělo trvat 8 týdnů, trvalo 9 měsíců.
Výsledek filmů, který se mi líbil nejvíc, byl CHS 100 na 2. místě, APX 100, a právě tyto dva už nemají budoucnost. Byl bych ochoten zaplatit i ceny Ilfordu a Kodaku, abych je mohl dál používat.
Mirko, jak to vypadá? Kdysi jsi říkal, že hlavní činnost spočívá v Poywarmtone a pokusech o aboraci u filmů CHS. Je v tom nějaký plán? A přijde teď i nástupce APX, nebo je ještě šance, že Efke změní strategii a bude vyrábět menší množství s větším ziskem, nebo to tam zavřou úplně? Byla tu přece ještě výroba rentgenových a technických filmů. Bylo by hezké, kdyby to pokračovalo.
S pozdravem Achim
MirkoBoeddecker
Mirko, zkus se trochu víc zaměřit na ten všestranný papír Polywarmtone. Žádný jiný papír není tak univerzální (lithografický, při vyvolání na teplé i studené tóny vypadá dobře, stejně tak při tónování). Kdyby se pak brzy podařilo vyrobit i filmy CHS 50, APX 100 a 400 a náhradu za Efke IR, všechny v vysoké kvalitě, měl bych všechno, co potřebuji. A k tomu ještě Made in Germany, to by bylo něco. Pak by se dal úpadek ostatních snášet podstatně lépe.
S pozdravem, Markus
Tak nějak si to představujeme i my, i když na začátku určitě zvládneme kompletně vyrobit jen dva z těchto produktů, jinak totiž nemůžeme šlápnout na plyn, protože musíme neustále měnit jízdní pruh ;-)
gurkensaft
Díky, Mirko.
Je pro vás výroba CHS xy technicky proveditelná a je z vaší strany žádoucí / plánovaná?
Pak se na to dá připravit (i když s delší čekací dobou).
Jinak neznám žádnou vhodnou náhradu za ten film.
S pozdravem Torsten
AchimBauer
Ahoj Mirko,
znamená to, že existuje šance, že se bude s filmy ADOX CHs pokračovat, i když třeba jen s citlivostí 100 ASA?
Jak velká je ta šance?
A jakou podporu potřebujete?
S pozdravem Achim
MirkoBoeddecker
Původní CHS bychom vyrábět nechtěli. Stará receptura má mnoho nevýhod, od vás jsme v Efke často schytávali kritiku, protože to či ono nebylo dokonalé. Dodnes si pamatuji na zuřivé diskuse ohledně odchylek v citlivosti. Vlastně je zázrak, že film měl pravidelně odchylku jen půl clony.
Klobouk dolů před lidmi v Samoboru. S vybavením, které mají k dispozici, bychom to nikdy nedokázali.
Naším přístupem je začlenit charakteristiky série CHS do modernější emulze 25 nebo 50 ASA. Kdo chce mít CHS look, může si pak vzít tento film. Také bychom mu přidali špetku stříbra navíc, aby byl vlídný a flexibilní. I tak bychom stále zůstali výrazně pod současnou recepturou. Pokud by to nebylo ekonomicky ospravedlnitelné, můžeme to také vynechat.
Modernější však neznamená ploché krystaly. Modernější v tomto případě znamená na bázi klasické emulze, která se však již vyrábí kontrolovaně a běží stabilně.
Staré emulze CHS ADOX jsou stále kypící emulze a zrání probíhá při každé výrobě na oko, protože spontánní plnění vždy způsobuje obrovský chaos a nastavení se v podstatě řídí zráním.
S pozdravem,
Mirko
TiMo
To bude tedy docela dost práce:
Nástupce modelu APX 400 se připravuje už několik let, ale zřejmě je tam ještě příliš mnoho nevyužitého materiálu z předchozího modelu.
Polywarmton je velký projekt a zřejmě ještě zabere hodně času.
Nyní to vypadá, že u filmů typu CHS a zejména u IR existuje mezera na trhu, kterou je třeba rychle zaplnit.
Nastavení v podstatě probíhá během zrání.
Film jako víno.
Díky za tvé nasazení, Mirko!
thomas_l
Je to samozřejmě škoda, že Fotokemika končí, protože tím přece jen trochu ubude na výběr. Zdá se mi ale zcela logické, že v budoucnu už nemůže existovat příliš mnoho výrobců filmů. Kdyby se v dohledné době objevila náhrada za CHS 50, bylo by to určitě skvělé, protože ten jsem občas docela rád používal. Nicméně si myslím, že je třeba brát věci postupně – výběr filmů je stále dost velký.