Gast
Czy to prawda, czy tylko plotka w sieci? : http://www.largeformatphotography.info/forum/showthread.php?93463-Fotokemika-shuts-down-film-and-paper-manufacture
Gast
Wydaje się jednak, że dotyczy to wyłącznie papieru fotograficznego Efke, a nie filmów: http://www.freestylephoto.biz/industry-updates/august-2012/snapshot.html
gurkensaft
Ojej, miejmy nadzieję, że dotyczy to tylko dokumentów.
To byłaby (kolejna) strata.
MirkoBoeddecker
Obecnie trwa tam przerwa wakacyjna.
Wiem o tych problemach, ale nie ująłbym tego tak, jak powyżej. Za dwa tygodnie lecę tam i wtedy zobaczymy, co dalej.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
Niestety nie mam dobrych wiadomości. Sytuacja wydaje się jednoznaczna i moim zdaniem dotyczy w równym stopniu zarówno filmów, jak i papierów fotograficznych.
Wspominałem już wielokrotnie, jak trudna jest sytuacja dla nas, producentów analogowych materiałów fotograficznych, przy obecnych cenach rynkowych.
Bardzo wydajni producenci (Kodak, Ilford) dzięki wielkości partii i korzyściom zakupowym są w stanie osiągnąć niewielki zysk netto przy obecnych cenach rynkowych.
Natomiast mniejsi producenci wiszą na włosku, a ich kalkulacje nie uwzględniają ani amortyzacji, ani kosztów napraw.
W firmie Fotokemika jest obecnie coś zepsutego, co wymaga naprawy. Nic wielkiego, o wartości mniejszej niż mały samochód, ale wystarczy to, by poddać w wątpliwość dalsze prowadzenie całej działalności, mimo że wycofuje się tu producent, który wciąż osiągał obroty rzędu kilku milionów.
Niestety nie udało nam się znaleźć rozwiązania tego strategicznego dylematu, ponieważ nie można zakładać, że presja konkurencyjna osłabnie w perspektywie krótko- lub średnioterminowej.
Zupełnie nie dobrze :-(
Mirko
TiMo
To dopiero bzdura!
Ale wygląda na to, że już to przeczuwałeś, jeśli dobrze zinterpretowałem twoją wypowiedź z maja:
W naszych badaniach skupiamy się obecnie na podczerwieni, PAN 25 lub CHS 50.
Interesuje mnie teraz, jak wygląda przyszłość filmów CHS (CMS produkujecie sami, jeśli dobrze rozumiem) oraz innych produktów ADOX, które były wytwarzane przez Fotokemika.
gurkensaft
Cześć Mirko,
To rzeczywiście zła wiadomość.
Czy można przewidzieć, czy w najbliższej przyszłości niektóre produkty przestaną być dostępne?
Albo, z punktu widzenia konsumenta: czy sytuacja jest na tyle poważna, że warto już zacząć gromadzić zapasy?
Pozdrawiam, Torsten
thomas_l
No cóż, jeśli to naprawdę kosztuje mniej niż mały samochód, to można by pomyśleć o małej zbiórce pieniędzy...
MirkoBoeddecker
No więc, jeśli to naprawdę kosztuje mniej niż mały samochód, to można by pomyśleć o małej zbiórce funduszy...
To jednak nic nie da, bo nie jest to rozwiązanie trwałe. Nie chodzi tu o problem finansowania.
Skuteczne byłyby stałe zamówienia na aktualnie sprzedawaną ilość materiału po podwójnej cenie.
Gdyby naprawdę realistycznie można było założyć, że rynek o tej samej wielkości co obecnie byłby postrzegany przy podwójnym poziomie cen, produkcja znów stałaby się opłacalna i można by sfinansować niezbędne inwestycje.
Jednak nikt z zaangażowanych stron nie zakłada tego realistycznie.
MirkoBoeddecker
Czy można przewidzieć, czy w najbliższej przyszłości niektóre produkty przestaną być dostępne lub nie będą już dostarczane?
Albo pytanie od konsumentów: czy sytuacja jest na tyle poważna, że warto już zacząć gromadzić zapasy?
W przypadku papieru na pewno, a w przypadku filmów jest jeszcze mała iskierka nadziei na ostatnią produkcję.
Rotti
Mirko, dajcie czadu z tym wszechstronnym papierem Polywarmtone. Żaden inny papier nie jest tak uniwersalny (litograficzny, dobrze wychodzi zarówno po wywołaniu na ciepło, jak i na zimno, podobnie jak tonowanie). Gdyby jeszcze wkrótce udało się uzyskać wysokiej jakości filmy CHS 50, APX 100 i 400 oraz zamiennik Efke IR, miałbym wszystko, czego potrzebuję. A do tego jeszcze „Made in Germany” – to byłoby coś. Wtedy znacznie łatwiej byłoby pogodzić się z zanikiem pozostałych marek.
Pozdrawiam serdecznie, Markus
thomas_l
Też tak uważam, więc jeśli w końcu zostanie jakiś asortyment podstawowy, to nam, fotografom analogowym, to nie przeszkadza.
MirkoBoeddecker
Ale wygląda na to, że już to przeczuwałeś, jeśli dobrze zinterpretowałem twoją wypowiedź z maja
Nie, właściwie nie. Istnieje rynek, którego firma efke nie obsługiwała i nie chciała obsługiwać, a są to drogie produkty specjalistyczne o doskonałej jakości.
Widzimy w tym naszą niszę jako mały producent i właśnie tam chcemy zmierzać. Nie jesteśmy zainteresowani produkcją takich ilości, jakie wytwarzała firma efke, a następnie koniecznością obniżania ceny tak długo, aż wielkość sprzedaży będzie odpowiednia, a zysk wyniesie zero.
Pozdrawiam,
Mirko
AchimBauer
Kleje do szkieł,
Kiedy pod koniec ubiegłego roku w końcu zabrałem się za powrót do fotografii, stanąłem przed dylematem: jaki film wybrać?
Dlatego kupiłem po jednym opakowaniu APX 100, ADOX CHS 100, Fomapan 100, Fujipan 100, Ilford FP4, Ilford Delta 100, Kodak T.max 100, Kodak X-pan i Lucky 100, zebrałem z gabloty aparaty, które jeszcze działały, a resztę kupiłem na eBayu. Następnie 9 aparatami i 9 filmami sfotografowałem ten sam motyw. To, co miało trwać 8 tygodni, zajęło 9 miesięcy.
Wynik filmów, który najbardziej mi się podobał, to CHS 100 na 2. miejscu, APX 100, i właśnie te dwa nie mają już przyszłości. Byłbym gotów zapłacić nawet ceny Ilforda i Kodaka, żeby je zdobyć.
Mirko, jak wygląda sytuacja? Kiedyś wspomniałeś, że głównym zajęciem w Poywarmtone są próby odtworzenia filmów CHS. Czy coś jest w planach? Czy pojawi się następca APX, czy może jest jeszcze szansa, że Efke zmieni strategię i zacznie produkować mniejsze ilości z większym zyskiem, czy też całkowicie zamkną działalność? Była też produkcja filmów rentgenowskich i technicznych. Byłoby miło, gdyby to trwało dalej.
Pozdrawiam, Achim
MirkoBoeddecker
Mirko, dajcie czadu z tym wszechstronnym papierem Polywarmtone. Żaden inny papier nie jest tak uniwersalny (litograficzny, dobrze wychodzi zarówno po wywołaniu na ciepło, jak i na zimno, podobnie jak tonowanie). Gdyby wkrótce udało się uzyskać wysokiej jakości filmy CHS 50, APX 100 i 400 oraz zamiennik Efke IR, miałbym wszystko, czego potrzebuję. A do tego jeszcze „Made in Germany” – to byłoby coś. Wtedy znacznie łatwiej byłoby pogodzić się z zanikiem innych marek.
Pozdrawiam, Markus
Mniej więcej tak to sobie wyobrażamy, choć na początku z pewnością uda nam się w pełni samodzielnie wyprodukować tylko dwa z tych produktów, w przeciwnym razie nie da się jechać na pełnych obrotach, bo trzeba ciągle zmieniać pas ;-)
gurkensaft
Dzięki, Mirko.
Czy produkcja CHS xy jest dla was technicznie możliwa i czy jest to z waszej strony pożądane / planowane?
W takim razie można się na to przygotować (choć z dłuższym czasem oczekiwania).
Nie znam żadnego innego odpowiedniego zamiennika dla tego filmu.
Pozdrawiam, Torsten
AchimBauer
Cześć Mirko,
czy to oznacza, że istnieje szansa, że produkcja filmów ADOX CH będzie kontynuowana, nawet jeśli tylko w wersji 100 ASA?
Jak duże są na to szanse?
I jakiego wsparcia potrzebujecie?
Pozdrawiam, Achim
MirkoBoeddecker
Nie chcielibyśmy produkować oryginalnego CHS. Stara receptura ma wiele wad, a firma Efke często spotykała się z waszą krytyką, bo to czy tamto nie było idealne. Pamiętam jeszcze zaciekłe dyskusje na temat odchyleń czułości. Właściwie to cud, że film miał zazwyczaj tylko pół stopnia odchylenia.
Czapki z głów przed ludźmi z Samoboru. Na sprzęcie, którym dysponują, nigdy by nam się to nie udało.
Naszym podejściem jest wbudowanie charakterystyki serii CHS w nowocześniejszą emulsję 25 lub 50 ASA. Kto chce uzyskać wygląd CHS, może wtedy użyć tego filmu. Dodalibyśmy do niego również odrobinę srebra, aby uczynić go łagodnym i elastycznym. Wtedy nadal bylibyśmy znacznie poniżej obecnej receptury. Jeśli nie da się tego uzasadnić ekonomicznie, można z tego zrezygnować.
Nowocześniejszy nie oznacza jednak kryształów płaskich. W tym przypadku nowocześniejszy oznacza oparty na klasycznej emulsji, która jest jednak produkowana w kontrolowany sposób i działa stabilnie.
Stare emulsje CHS ADOX są nadal emulsjami typu „kipp” i proces dojrzewania odbywa się na bieżąco przy każdej produkcji, ponieważ spontaniczne napełnianie zawsze powoduje ogromny chaos, a regulacja odbywa się zasadniczo poprzez proces dojrzewania.
Pozdrawiam,
Mirko
TiMo
To będzie całkiem sporo projektów do zrealizowania:
Następca modelu APX 400 jest w przygotowaniu już od kilku lat, ale wygląda na to, że wciąż pozostało zbyt wiele zamrożonych materiałów z poprzedniej wersji.
Polywarmton to duży projekt i prawdopodobnie również zajmie jeszcze sporo czasu.
Obecnie wygląda na to, że istnieje luka rynkowa w zakresie filmów typu CHS, a przede wszystkim w zakresie IR, którą należy szybko wypełnić.
Dojrzewanie ma zasadniczy wpływ na charakter filmu.
Film jak wino.
Dziękujemy za zaangażowanie, Mirko!
thomas_l
Szkoda mi Fotokemiki, bo jednak trochę traci się na różnorodności wyboru. Wydaje mi się jednak całkiem logiczne, że w przyszłości nie będzie już zbyt wielu producentów filmów. Gdyby jednak w perspektywie średnioterminowej pojawił się zamiennik dla CHS 50, byłoby to z pewnością świetną sprawą – czasami chętnie z niego korzystałem. Uważam jednak, że wszystko po kolei: wybór filmów jest wciąż wystarczający.