Gucker
Tento vyvolávací tank jsem jednou dostal jako součást jiné použité věci, takže jsem za něj naštěstí nemusel zvlášť platit. Jelikož má tento tank průhledné spirály, použil jsem ho naposledy k reverznímu vyvolání a několikrát jsem si s ním užil své.
Jedná se o vyvolávací tank, do kterého lze vložit celou filmovou kazetu a za světla navléknout film na spirálu. To funguje celkem dobře, ale zařízení na konci film neřeže čistě a pokud jste provedli expozici až do samého konce, je poslední snímek částečně zničený.
K tomu se přidávají ještě následující nevýhody:
- kazeta se špatně uzavírá a pokud ji zašroubujete ještě pevněji, už ji téměř neotevřete, protože průměr je tak velký, že se na ni špatně sahá;
- pokud při zavírání kazety stojí spirála na vyvýšeném místě na dně kazety, vstup se utěsní a musíte (snad v rukavicích!) sahat do chemikálií, abyste spirálu otočili;
- nádrž se ve srovnání s jinými, které mám, vyprazdňuje pomalu a špatně;
- film lze také zasunout do spirály – k tomu slouží rozšíření –, spirála však nemá žádný uchopovací mechanismus, takže je nutné film neustále posouvat, což je možné pouze u kratších kousků filmu; to jsem zkusil a zjistil jsem, že se film během vyvolávání zase vysunul ven!
Pro mě je to naprosto nepovedená konstrukce a pokud někdo z vás na tento přístroj narazí: raději se mu vyhněte.