fritzsiepen
Ahoj!
Už jsem toho hodně četl o tom, zda by bylo možné zvětšit negativ na papír pro cyanotypii.
Vždy se ale zmiňovaly následující problémy:
- Lampu je třeba upravit, aby obsahovala více UV záření
- Světelný výkon nestačí, respektive expozice by trvala celé dny.
- Zvětšovací čočka propouští jen málo UV záření.
Teď mě napadlo, že by se možná dalo použít bleskové světlo.
Bleskové světlo se přece velmi blíží dennímu světlu a má tedy pravděpodobně také vysoký podíl UV záření, ne?
Kdyby se do zvětšovacího přístroje zabudoval stroboskop s vysokou frekvencí blesku, možná by to fungovalo.
Zkusil to už někdo?
Díky!
AchimBauer
Ahoj Fritzsiepen,
S tímhle nemám žádné zkušenosti, ale vždycky se mi líbí, když lidé plánují něco neobvyklého a přemýšlejí trochu jinak.
Spontánně bych řekl, zkus experimentovat s výškovou lampou, často nazývanou i „opálovač obličeje“, nebo s UV lampou ze sortimentu pro zahradní jezírka, kterou se používají k srážení plovoucích řas, aby se daly odfiltrovat. To by samozřejmě bylo možné jen s velkým úsilím při kutilství.
Ale myslím si, že skutečným klíčovým bodem je objektiv. Může to tak být, ale nemusí. Optická skla se totiž často liší od běžného okenního skla. Zásadně platí, že UV světlo, tedy krátkovlnné světlo, se při průchodu sklem přemění na IR světlo, tedy dlouhovlnné světlo, které sklem neprochází tak snadno. To je známý skleníkový efekt. Ve skleníku chybí UV záření (s výjimkou nových staveb s bílým sklem), proto tam rostliny rostou déle, protože UV záření brzdí jejich délkový růst.
Na druhou stranu mají astrofotografové s digitálními fotoaparáty ten problém, že dostávají neostré snímky, protože dalekohledy nejsou dostatečně korigovány na UV a IR, a proto potřebují UV a IR filtry. Zeptej se tedy u výrobce objektivu, jaké vlnové délky čočky propouštějí.
Nebo pokud se chceš vrátit k základům, prostě použij objektiv, což však dále prodlouží expoziční čas.
Nejdůležitější ale je, abys se nenechal odradit a našel způsob, jak to vyřešit.
S pozdravem Achim
Urnes
S bleskem máš stejné problémy jako s lampou. Pravděpodobně dokonce ještě větší, protože se dvěma blesky máš dvojnásobný světelný výkon. Pro další zdvojnásobení pak potřebuješ 4, pak 16 blesků.
Jak velký to má být? Jasně, můžeš to přenést na velký film. Mohl bys to zkusit i s papírovým negativem, to jsem ale ještě nezkoušel. Co jde, je samozřejmě naskenovat negativ a vytisknout na fólii. Příliš digitální a náročné na vybavení? Pak zbývá ještě kopírovací centrum. Pokud je papírový podklad papírového negativu příliš hustý, nechal bych ho v kopírovacím centru přenést na A3 fólii pro zpětné projekce. To funguje velmi dobře, záleží na motivu.
Ale samozřejmě je větší zábava provádět expozici negativu přímo na formát 11x14" nebo podobný :D Koneckonců, o tom je přece kontaktní kopírování.
Zdravím, Sven.
cfb_de
Proč prostě neuděláš velký negativ a pak ho nezkontaktuješ?
To jde jak analogově, tak hybridně.
S pozdravem,
Franz
fritzsiepen
je dražší, ale pravděpodobně lepší metoda ...