hallertauBW
Ahoj všichni,
při mém současném vyvolávání filmů se objevují vady, které si nedokážu vysvětlit. Přikládám fotografii. Jedná se o filmy Rollei RPX 400, s expozicí a vyvolané na citlivost 1600 ASA podle návodu s vývojkou PXD. Vyvolal jsem také svitkový film s citlivostí 1600 ASA. I tam se tato vada objevuje. Tyto bubliny jsou však vidět pouze na okrajích. Stejné chyby se objevují, když pracuji s citlivostí 800 ASA, ale ne tak extrémně. Zajímavé je, že tyto chyby se neobjevují, když použiji jinou vývojku. Zpracoval jsem také tři filmy s citlivostí 250 ASA a vývojkou HRX-3.
Usazeniny vápna z vody vylučuji, protože jinak by filmy vyvolané vývojkou HRX-3 musely vykazovat stejné chyby.
Sušení: Nejprve jednou setřít vodu stěrkou na film a po zavěšení opatrně otřít papírovým ubrouskem, aby se odstranily poslední kapky vody.
Je možné, že PXD podléhá procesu stárnutí, který něco takového způsobuje? Lahvička stála neotevřená asi 3/4 roku ve sklepě.
Děkuji za vaše podněty
Guido
Gast
Zkuste se zeptat přímo u pana Schaina:
[font=Courier New][color=blue][color=#000000]SPUR Schain + Partner
Dr. Heidrich und Schain GbR
SW-Entwicklungstechnik
Schmiedestr. 31
52379 Langerwehe
Tel. 02423-6198
Fax 02423-406980
Mobil: 0173-7086525
Web: www.spur-photo.com[/colo[/colo
[lef[font="Courier New"][size="4"]E-mail:[/size][email="schain@spur-photo.com"][font="Courier New"][size="4"]schain@spur-photo.com[/size][/emai[/lef
hallertauBW
Ahoj Wolfgangu,
Schein by se zeptal jako poslední. Nejprve předpokládám, že jde o nějakou hloupou chybu v použití. Jenže já ji nevidím. Proto se vás ptám – určitě měli stejný problém i jiní.
S pozdravem, Guido
ThomasPauly
Vpravo nahoře je vidět otisk perforace. Emulze pravděpodobně před vyvoláním nasákla vlhkost a při manipulaci se přilepila k následující smyčce filmu. K tomu může v horkém
dni stačit již vlhkost z pokožky, která v uzavřeném sáčku na výměnu filmu zvyšuje vlhkost vzduchu.
Vývojka jako příčina nepřichází v úvahu, protože by spíše ovlivnil celkovou kvalitu, ale nezanechal by tak ostré ohraničení stop.
S pozdravem
Tepe
hallertauBW
Dobrý večer všem,
na jiném fóru jsem se dočetl, že povrch emulze je prý velmi citlivý. Proto prý vznikají při stahování pruhy. A zdá se, že je to pravda. Pověsil jsem dva filmy na mokro. Povrch obou filmů je naprosto hladký.
S pozdravem
Guido