hallertauBW
Witam wszystkich,
Podczas ostatniego wywoływania filmów pojawiły się u mnie usterki, których nie potrafię wyjaśnić. W załączeniu zdjęcie. Chodzi o filmy Rollei RPX 400 naświetlone i wywołane zgodnie z instrukcją przy czułości 1600 ASA przy użyciu wywoływacza PXD. Wywołałem też film zwojowy o czułości 1600 ASA. Tam również widać tę usterkę. Jednak te pęcherzyki są widoczne tylko na krawędziach. Te same błędy pojawiają się, gdy pracuję z czułością 800 ASA, ale nie są tak wyraźne. Ciekawe jest to, że błędy te nie występują, gdy używam innego wywoływacza. Wywołałem również trzy filmy o czułości 250 ASA przy użyciu wywoływacza HRX-3.
Wykluczam osadzanie się kamienia spowodowane wodą, ponieważ w przeciwnym razie filmy wywołane przy użyciu HRX-3 musiałyby wykazywać te same błędy.
Suszenie: Najpierw należy raz zebrać wodę za pomocą skrobaczki do filmów, a po rozwieszeniu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, aby usunąć ostatnie krople wody.
Czy to możliwe, że PXD ulega procesowi starzenia, który powoduje takie zjawisko? Buteleczka stała nieotwarta przez 3/4 roku w piwnicy.
Dziękuję za sugestie
Guido
Gast
Zapytaj bezpośrednio pana Schaina:
[font=Courier New][color=blue][color=#000000]SPUR Schain + Partner
Dr. Heidrich und Schain GbR
SW-Entwicklungstechnik
Schmiedestr. 31
52379 Langerwehe
Tel. 02423-6198
Faks 02423-406980
Komórka: 0173-7086525
Strona internetowa: www.spur-photo.com[/colo[/colo
[lef[font="Courier New"][size="4"]E-mail:[/size][email="schain@spur-photo.com"][font="Courier New"][size="4"]schain@spur-photo.com[/size][/emai[/lef
hallertauBW
Cześć Wolfgang,
Schein zapytałby jako ostatni. Na początku zakładam, że chodzi o głupią pomyłkę w obsłudze. Tylko że jej nie dostrzegam. Dlatego pytam was – na pewno inni mieli takie same problemy.
Pozdrawiam, Guido
ThomasPauly
W prawym górnym rogu widać ślad perforacji. Prawdopodobnie emulsja wchłonęła wilgoć przed wywołaniem i przylgnęła do kolejnej zwoju filmu podczas manipulowania nim. W upalny
dzień wystarczy już wilgoć ze skóry, która w zamkniętej torbie do wymiany filmu powoduje wzrost wilgotności powietrza.
Wydaje się mało prawdopodobne, aby przyczyną był wywoływacz, ponieważ wpłynąłby on raczej na ogólną jakość, a nie pozostawiłby tak ostro zarysowanych śladów.
Pozdrawiam
Tepe
hallertauBW
Witam wszystkich,
na innym forum dowiedziałem się, że powierzchnia emulsji jest bardzo delikatna. Stąd też te smugi powstałe podczas zdejmowania. I wygląda na to, że to prawda. Powiesiłem dwa filmy na mokro. Powierzchnia obu filmów jest całkowicie gładka.
Pozdrawiam
Guido