michael-kielgmxnet
Witam wszystkich,
Na stronie internetowej pana Moerscha przeczytałem dzisiaj informację, że obecna partia papieru Fomatone MG jest tylko w ograniczonym zakresie lith-capable. Czy ktoś ma na ten temat więcej szczegółów? Mam nadzieję, że firma Foma nie zmieniła emulsji po cichu, przez co jeden z najpiękniejszych lith paperów zniknąłby z rynku.
Pozdrawiam,
Michael
SxDx
W tej chwili nie mogę tego ani potwierdzić, ani zaprzeczyć. Obecnie nadal używam partii 03, która – jak twierdzi Moersch – nadal działa dobrze. Moje następne opakowania będą z partii 06, więc może tak być, ale nie musi.
MirkoBoeddecker
...że firma Foma po cichu zmieniła emulsję...
Mała uwaga na marginesie.
My (producenci) musimy ciągle coś zmieniać „po cichu i w tajemnicy”.
Możecie jednak być pewni, że nie robimy tego celowo :-)
Bo bez względu na to, czy „głośno i krzykliwie”, czy „po cichu i w tajemnicy”, każda „ingerencja” w system halogenku srebra jest bardzo ryzykowna, kosztowna i nie ma żadnego sensu z handlowego punktu widzenia.
W związku z tym jestem przekonany, że jeśli producenci rzeczywiście wprowadzili jakieś zmiany, to musieli to zrobić z pilnej konieczności.
To jednak tylko dygresja i nie stanowi odpowiedzi na Twoje właściwe pytanie (do którego nie mogę się obecnie odnieść z powodu chwilowej przerwy w pracy z lith-printem).
Pozdrawiam,
Mirko
michael-kielgmxnet
Cześć Mirko,
Doskonale rozumiem to, co napisałeś. W końcu ograniczeń narzuconych przez UE jest więcej niż wystarczająco, niezależnie od tego, czy są one sensowne, czy nie.
Ponieważ nie ma oficjalnego oświadczenia producenta (przynajmniej nie na stronie internetowej), pozostaje nam chyba tylko poczekać i spróbować.
sputnik
To jednak tylko na marginesie i nie stanowi odpowiedzi na Twoje właściwe pytanie (do którego nie mogę się obecnie odnieść z powodu chwilowej przerwy w korzystaniu z lith-print).
Pozdrawiam,
Mirko
A w normalnym programie do wywoływania nowa partia zachowuje się tak samo jak stara?
Pozdrawiam, S.
MirkoBoeddecker
A czy w standardowym programie do wywoływania nowa partia zachowuje się tak samo jak stara?
Według Fomy tak. Dlatego też nie ogłoszono żadnych zmian. Test zachowania lith-print nie wchodzi, co zrozumiałe, w skład standardowego programu testowego partii.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
W końcu ograniczeń narzuconych przez UE jest już i tak wystarczająco dużo
Tak, to jedna sprawa, a do tego jeden po drugim upadają dostawcy.
Naszą misją jest samowystarczalność... ale musimy iść na kompromisy.
Pozdrawiam,
Mirko
Rotti
W każdym razie to kolejny powód, by przyspieszyć prace nad opracowaniem i produkcją papieru Polywarmtone… i zwrócić uwagę na jego zdolność do litografii ;-)
MirkoBoeddecker
W każdym razie to kolejny powód, by przyspieszyć prace nad opracowaniem i produkcją papieru Polywarmtone... i zwrócić uwagę na jego przydatność do litografii ;-)
To prawda. Robimy, co w naszej mocy. Niedzielę spędziłem na programowaniu nowego sterownika do komputera napełniającego....
Do następnego poniedziałku (nie tego) musi być gotowy ;-)
Pozdrawiam,
Mirko
Tandemfahren
Hehe, Mirko, postawimy się, że moja łódź wiosłowa z drewna dębowego będzie gotowa wcześniej niż twoja z Polywarmtonu?
Zacząłem nawet specjalnie dla ciebie...
Mała motywacja :-)
Jeśli jednak wygrasz, kupię 10 dodatkowych pudełek 24x30; jeśli ja wygram, kupisz łódź wiosłową, umowa stoi?
Powinieneś się pospieszyć...
Pozdrawiam
Frank
MirkoBoeddecker
Hehe, Mirko, założymy się, że moja łódź wiosłowa z drewna dębowego będzie gotowa wcześniej niż twoja z Polywarmtonu?
Tak właśnie zakładam. To nieuczciwa rywalizacja -_-
Aby to było porównywalne, musiałbyś:
- Zbudować łódź w całkowitej ciemności :ph34r:
- Wprowadzić następujące utrudnienie:
Łódź potrzebuje 25 gwoździ. Każdy gwóźdź ma 50% szans, że jest zrobiony z materiału rozpuszczalnego w wodzie, ale nie wiesz, który. Wynik może być tylko taki:
a. Łódź tonie i nie da się jej wyciągnąć, jeśli choćby jeden gwóźdź był rozpuszczalny w wodzie.
b. Łódź pływa tylko wtedy, gdy wszystkie gwoździe były w porządku.
Każda zatopiona łódź musi zostać zbudowana od nowa.
Wszelkie wnioski można wyciągnąć (a raczej wywnioskować) wyłącznie na podstawie powyższego wyniku :)
Powodzenia ;)
Pozdrawiam,
Mirko
Urnes
No to jest przecież proste, Mirko! :-) Wystarczy wrzucić gwoździe do wiadra z wodą, a potem wybrać te, które się nie rozpuściły.
W tej chwili, kiedy wyjmuję opakowanie PW z zamrażarki, czuję się tak, jakbym otwierał stare wino. To uczucie jest nie do odparcia.
Powodzenia!!!
Pozdrawiam, Sven.
Tandemfahren
No tak, Sven, nie, nie, chyba nie wolno mi tego teraz robić?
No cóż, Mirko, ale ja lubię nieuczciwe zagrania (gdy wiem, że przewaga jest po mojej stronie). No proszę...
Więc co do warunków musimy jeszcze trochę się targować; mój dostawca paznokci twierdzi bowiem, że w ogóle nie ma w ofercie paznokci rozpuszczalnych w wodzie.
A wbijać gwoździe w ciemności (tak, gra słów zamierzona)? Nie wiem nawet, czy mam tyle krwi?
No cóż, czy to możliwe, czy nie, dla PW popłynąłbym nawet do Berlina; więc chciałem powiedzieć: do dzieła! Rozpalcie kocioł i do roboty!
Najlepsze pozdrowienia od
Franka
sputnik
Właśnie wróciłem ze sklepu.
Fomatone nadal wykonuje lith-print bez problemów.
Tylko jakoś trochę inaczej.
Wygląda więc na to, że JUŻ coś w tym zmieniono.
Mnie ten odcień podoba się teraz JESZCZE bardziej niż wcześniej. Zarówno w Easy-lith-print, jak i w Rollei Lith-print.
Użyłem partii 063248/07.
Więc zupełnie najnowszej.
Cieszę się. :rolleyes:
TR
Numer partii: 063248/07.
Czy na podstawie tej informacji można wywnioskować przybliżoną datę produkcji? 2007?
sputnik
Numer partii: 063248/07.
Czy na podstawie tej informacji można wywnioskować przybliżoną datę produkcji? 2007?
Nie. To nie ma z tym absolutnie nic wspólnego! Dwie ostatnie cyfry są i tak nieistotne. Odnoszą się one jedynie do podziału na różne formaty.