TiMo Je sice dost krátký a nijak zvlášť hlubokomyslný (typický SpOn), ale i tak je to zábava: Rozhovor s Manfredem Hammem
SilberPixel Dneska to, zítra ono! Tento rozhovor mě nesmírně rozčílil, a to i přesto, že v mnoha ohledech sdílím osobní názory pana Hamma. Rozčiluje mě však tento druh nedbalého psaní. V tomto rozhovoru je podle názoru pana Hamma a bez komentáře pana Schmund(t)a [někdy se to píše tak, jindy onak...] digitální fotografie tak výrazně zaostává za analogovou, že chce s fotografováním skončit. Dne 18. 5. 2009 (Spiegel „Die schwärzeste Kunst“) napsal tentýž autor s tímtéž fotografem o digitální cestě k ofsetovému tisku: „Této kvality v temné komoře nedosáhnu ani při nejlepší vůli“ a „Hamm položí fotografii z temné komory na barytový papír vedle stejného motivu v kalendáři, vytištěném u Kirchnera. Kdo vidí jen stříbrný obraz, shledá jej bezvadným. Ale vedle Kirchnerova tisku působí mléčně a rozmazaně.“ Je nedbalé neupozornit na vlastní slova z před tří let, ale ještě podivnější je, když se snímek dá zachytit pouze analogově, ale vydat pouze digitálně. Mnoho cest vede do Říma, což je pro mě osobně to nejlepší na fotografii jakéhokoli druhu. Čím dál častěji mi však mizí chuť číst, když se jedná o polemicky poslepované věci, které mají za cíl zpropagovat knihu nebo výstavu. Ole
AchimBauer Ahoj všichni, Přečetl jsem si nejen ten rozhovor, ale i několik stránek komentářů. To pak vyvstává otázka: Jsme my, příznivci analogového světa, opravdu věční zastánci minulosti bez opodstatnění? No, doufám, že jsme jen o krok napřed před dobou. V dětství jsme jezdili na exkurze do jaderné elektrárny, kde jsme z návštěvnické terasy obdivovali pokrok, který vyřeší všechny problémy. Digitální hodinky byly kdysi hitem, a dnes si ten, kdo má peníze, pořídí mechanické hodinky z manufaktury. Slowfoodové veletrhy jsou dnes hitem, zatímco ještě nedávno byly měřítkem všeho hotové jídlo. Uvidíme, kdy nepřátelé analogového světa změní fronty, aby byli v kurzu? S pozdravem Achim
Tandemfahren Ježiši... hloupost toho článku je, jak se dalo čekat, ještě překonána hloupostí komentářů, což už je výkon sám o sobě! Vždy mě udivuje ten poloreligiózní nádech těchto diskusí a ta jedovatá škodolibost, do které to vždycky sklouzne; úplně podobně jako ta hyenovitost, s jakou spolu „diskutují“ uživatelé Windows a Mac. Existuje něco podobného i mezi uživateli Plaubel a Sinar? Díky SilberPixel za upozornění na Hammovy „staré“ výroky, velmi poučné. (a mimochodem, vítej na fóru Fotolabor) Tisková technika Kirchnera by však měla být zvláštností, pokud jde o pozitivní stránku. Nelze ji srovnávat s konvenční technikou. Ještě jsem to nikdy neviděl, ale prý se to blíží brilanci diapozitivu (VELKÉ VÝKŘIKOVÉ ZNAČKY). Kolik to stojí, to ani nechci vědět... Ale s fotografováním to prostě nemá nic společného. Edith říká: Prohlédla jsem si ještě pár komentářů k článku (ne všechny), ok, přiznávám, že některé z nich mi dávají smysl!