spacemishka
Ahoj všichni,
existují vlastně nějaké fixační prostředky, které se nemusí likvidovat přes BSR nebo podobné služby?
S pozdravem
Peter
MirkoBoeddecker
Ahoj Petere,
jasně – každý fixační roztok můžeš jednoduše vylít, pokud jsi ho ještě nepoužil!
Z hlediska škodlivosti pro životní prostředí se to pak přibližně rovná vylité vodě z vaření těstovin (při stejném zředění).
Po použití, tedy když už fixoval, obsahuje rozpuštěné soli stříbra.
Tyto solí se nesmí dostat do čistírny odpadních vod, protože mají antibakteriální účinek a čistírna potřebuje bakterie k čištění.
Kromě toho je stříbro omezená a cenná surovina. Je tedy velmi smysluplné stříbro zpětně získávat.
Vždy jsme chtěli zřídit sběrné místo v obchodě, ale zákonodárce si v tomto případě opět sám hází klacky pod nohy, protože skladování „nebezpečných látek“ reguluje tak přísně, že při prozkoumání této problematiky člověku běhá mráz po zádech (a raději to pak nechá být).
Takže: Fixační roztoky vždy odevzdávejte odděleně a označte je jako roztoky obsahující stříbro / fixační roztoky pro filmy, aby byly recyklovány.
Alternativně: stříbro vylijte, sbírejte a prodejte.
S pozdravem,
Mirko
Morte
Obzvlášť příjemné je, když pak stojíte s kanystry u BSR a v nejkrásnějším berlínském dialektu si vyslechnete: „Dnes žádné nebezpečné látky.“
Ne že by ty dvě kanystry nemohli prostě postavit do rohu, dokud nebudou nádoby vyprázdněny a odvezeny. „Musíte jít jinam.“ Jasně, na kole. Takhle některé věci nakonec stejně skončí v popelnici, díky špičkové likvidaci nebezpečného odpadu v této zemi. Grmpf.
MirkoBoeddecker
Zvlášť příjemné je, když pak stojíte s kanystry u BSR a v nejkrásnějším berlínském dialektu si vyslechnete: „Dnes žádné nebezpečné látky.“
Ne že by ty dvě kanystry nemohli prostě postavit do rohu, dokud nebudou kontejnery vyprázdněny a odvezeny. „Musí pryč.“ Jasně, na kole. Takhle některé věci nakonec stejně skončí v popelnici, díky špičkové likvidaci nebezpečného odpadu v této zemi. Grmpf.
Jo, mají stejný problém. „Nebezpečné látky“ nesmíš
skladovat. Pouze v povolených nádobách a pouze do výše požadovaného a schváleného maximálního množství. Pokud přibude litr navíc, musí se – přísně vzato – celý provoz zastavit.
Franco
Tady v Erkrathu u Düsseldorfu to naštěstí není žádný problém. Mobilní sběrné místo pro nebezpečný odpad je alespoň jednou za měsíc někde v okolí. Na mou otázku, zda mám oddělovat ustalovač a vývojku, mi bylo řečeno, že ne. Je škoda, jak často se dočítám, že fotografům, kteří chtějí své chemikálie řádně likvidovat, kladou do cesty tolik překážek.
Rozumím měřicí technice, ne chemii. Z tohoto důvodu u mě do odpadu putuje pouze voda z promývání a Moersch Eco. Za to bych i zaplatil, ale tady je to zdarma a to je dobře. Domnívám se, že někdy jsou náklady na škody na životním prostředí vyšší než „příjmy“.
Bonderer
V Hagenu je to také docela dobře vyřešené; tady nechtějí, aby se něco takového dostalo do čistírny odpadních vod, a raději to zařadí mezi nebezpečný odpad, než aby to skončilo v čistírně.
Až toho nasbírám dost, zajedu do spalovny odpadů, kde je sběrné místo, a pokud jde o větší množství, nemají s tím žádný problém. 60–80 kg není problém, ale váží se to téměř nikdy.
Sběr u prodejců fotoaparátů se kdysi prováděl, ale byl zrušen. Prodejci to měli rychleji pohromadě, než to odvezli, a pak už jen na centrálním sběrném místě. Snažím se sehnat kanystry na každém rohu, ale někdy musím kupovat i použité kanystry.
Kanister Vertrieb je tady adresa, z jednoho litru Fixu se dá udělat 5 litrů.
Franco
Zkus se zeptat na čerpací stanici nebo v autoservisu. Moje chemikálie končí v kanystrech na AdBlue.
V naší přepravní firmě máme ve skladu spoustu kanystrů s destilovanou vodou. Můžu se zeptat, jestli se pravidelně spotřebovávají; pokud ano, mohl by sis ty prázdné vyzvednout v Halveru.
Morte
Sám spotřebuji tolik destilované vody, že mi stačí jejich 5litrové kanystry.
BSR mi většinou také nabídla, že ty kanystry hned vylije do svých obrovských kádí, a já jsem je tak měl zase volné.
Bonderer
Nemůžu sice říct, o jaké kanystry se tam jedná, ale tyhle rozbité nádoby, které se dají sehnat v železářství nebo jinde spolu s destilovanou vodou, bych pro fotochemii rozhodně nepoužíval, alespoň ne delší dobu. Viděl jsem už příliš mnoho na to, abych se na ně spoléhal. Mám doma nádoby na plné kanystry a v autě se také přepravují jen tak. Jednou jsem likvidoval laboratoř, kde nakupoval nějaký blázen. Několik set kilogramů starých chemikálií a originální kanystry od Ilfordu, AGFA, Tetenalu a lahve různých výrobců byly téměř všechny více či méně silně prohnilé a netěsné. To silně otřáslo mou představou o bezpečnosti plastových nádob. Datum nákupu toho starého haraburdí však již nebylo známo... ale od té doby používám jen pořádné kanystry, i když něco stojí.
Morte
Vždyť v tom není žádná kyselina chlorovodíková. Už roky s tím nemám žádné problémy.
Magirus
O trvanlivost kanystrů s vodou si tolik starostí nedělám.
Nesbíral jsem čisté chemikálie, ale jejich zředěné roztoky.
Sběr se odváží do sběrného dvora jednou až dvakrát ročně.
U nás v regionu Hannover je možné odevzdat až 30 litrů.
Není tedy nutné to vylévat do toalety.
S pozdravem Bernd
Wolfgg
Ahoj,
proč ten roztok nezpracujete a nepoužíváte dál? S minimálním úsilím z něj lze získat stříbro. Potřebujete k tomu jen nádobu z nerezové oceli, pár grafitových tyčí z grafického potřebářství (k dostání na eBay), zdroj napětí do 5 V a cca 1 A a motor na míchání (např. vrtačku na levném stojanu). Tuto tématiku jsme zde již jednou probíráli:
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=1853
S pozdravem
Bonderer
No, já chci u svého prodejce nakupovat i zítra. Jestli už nic neprodá, brzy bude minulostí.
A kdo mi zaručí, že při použití repasovaného Fixu nezpůsobím svým negativům trvalé poškození? Raději tedy nový a čerstvý – a drahý to zase není. A ta pohádka o ceně stříbra – zeptej se nějakého seriózního zlatníka, kolik dostane za své stříbro? Ten můj se vždycky směje, když mu něco takového vyprávím.
Vysoká cena stříbra je burzovní cena, nákupní cena je výrazně nižší. To jsou všechno nesmysly.
Dávám si při fotografování velkou práci, vkládám své filmy do vybraných fotoaparátů značek Leica, Nikon atd., dopřávám si nejlepší optiku, abych pak filmy vystavil nějaké obskurní ustalovací lázni. Ne. Svým filmům dopřávám jen to nejlepší zacházení. V tom nejsem lakomý.
Wolfgg
Ahoj, milovníku analogu,
pokud to chceš udělat opravdu důkladně, osvědčený postup vypadá takto:
- předfixuj starým, ale ještě nevyčerpaným fixačním roztokem, případně regenerovaným fixačním roztokem; tento roztok odvede hlavní práci
- krátce pofixuj zcela čerstvým fixačním roztokem, který musí odstranit už jen malé zbytky a proto dlouho zůstává čerstvý.
Zejména u papíru, který je celý den vystaven světlu, je to nejbezpečnější postup.
Účelem odstraňování stříbra není jen příprava pro další použití, ale odfiksovaný roztok lze bez problémů odeslat do čistírny odpadních vod, čímž si ušetříš cestu na sběrné místo. To by u mě bylo přece jen 13 km daleko.
Ale každému, co jeho jest.
S pozdravem
?
CommodoreMan
Ahoj všichni,
Jaký je vlastně správný postup, pokud jde o označení kanystru s použitým fixem?
Co by tam mělo v ideálním případě být uvedeno, aby likvidátor měl co nejméně nejasností a zbytečné práce?
U nás ostatně sběrný dvůr přijímá od soukromých osob zdarma až do celkové hmotnosti 5 kg.
Každé další kilo pak stojí 1,25.
Takže nesmím sbírat příliš mnoho ;).
S pozdravem Christian
Morte
U nás nemusíš nic označovat. Stačí říct pracovníkovi z odpadového hospodářství: „To je ustalovač,“ a on to vylije do příslušné obrovské nádrže. Druhá nádrž je na vývojku, nic víc tam není. Alternativně (pokud už kanystr nepotřebuješ) jsem už také dal nádoby s ustalovačem do jednoho rohu a s vývojkou do druhého. Třídění pak za tebe udělají oni.
Já sám prostě napíšu fixem „Fix“ na kanystr a na ten druhý velké E. Neměli byste se oddávat iluzi, že by se tam tam vůbec zajímali o složky roztoku.
Gast
Dobrý den,
stále existuje možnost odstranit stříbro ze starého fixačního roztoku pomocí dithionidu sodného. Roztok lze poté vylít do odpadu; černý kal je stříbro.
spacemishka
Tak to ho radši odvezu na sběrný dvůr... a asi se předtím radši zeptám, jestli je den sběru nebezpečného odpadu :)
MirkoBoeddecker
Z tohoto důvodu u mě do odpadu nekončí nic jiného než voda z praní a Moersch Eco.
Moersch Eco by se tam mělo dostat stejně málo jako NEUTOL ECO. Tedy čistě z právního hlediska podle bezpečnostního listu.
Oba vývojky mají co nejnižší obsah nebezpečných látek, ale vše, co se vyvine za méně než 6 minut, je zpravidla superaditivní, což znamená, že kromě kyseliny askorbové obsahuje ještě jednu látku s redoxním potenciálem. I když v co nejmenším množství, což byl sice smysl celé věci, ale úplně bez toho to není.
Velkou výhodou pro úřady je zrušení omezení pro skladování a přepravu. Učitel smí jet do BSR vlastním autem. Přísně vzato to (s koncentráty jiných vývojek) nesmíte. Vím, že to teď zní naprosto absurdně, ale je to skutečně tak.
Rozdíl je v tom, že učitelé se tím musí řídit.
Andreas1975
Ahoj Mirko,
?
Aby tu nevznikaly nějaké městské legendy.
Profesionálně se zabývám nebezpečným zbožím. Proto by mě zajímalo, na čem zakládáš své tvrzení, že my, soukromé osoby, nesmíme tyto chemikálie přísně vzato přepravovat?
Kdybys mi mohl dát číslo UN pro tyto chemikálie, byl bych ti velmi vděčný a vyhledal bych si to v ADR.
Zatím jsem nenašel žádný bezpečnostní list, ve kterém by bylo uvedeno číslo UN.?
Mimochodem, soukromé osoby jsou dokonce z ADR vyňaty, pokud se jedná o běžná obchodní množství a nádoby jsou vhodné pro přepravu. Dokonce i palivo smí být přepravováno v motorovém vozidle v množství do 60 l bez označení. Při překročení hranic je to jiné, ale to je záležitost celních orgánů.
?
S pozdravem
Andreas