DennisG
Ahoj,
dnes večer bych si rád trochu pohrál s multigradovou emulzí „Rollei RBM3“ a papírem MG od Ilfordu.
Rád bych k regulaci kontrastu využil svůj mixér barev, ale u Ilfordu nenacházím žádné údaje pro můj zvětšovací přístroj.
Otázka č. 1
: Používám zvětšovací přístroj Krokus, je srovnatelný s běžnými modely? abych mohl použít tyto hodnoty?
Otázka druhá
: Najít nastavení pro papíry Ilford bylo snadné, bohužel však nemohu najít žádné informace o správných poměrech míchání barev pro regulaci kontrastu u Rollei RBM3.
Mohu zde použít nastavení od Ilfordu beze změny?
Moc děkuji a přeji všem krásné odpoledne či večer.
MirkoBoeddecker
Nedržte se tak striktně nějakých tabulek filtrů. Jsou to jen prázdné řeči.
Žlutá barva obraz zjemní, magenta ho naopak ztvrdí. Tato relativita je důležitá. Vytiskněte si snímek na hodnotu přibližně tři (přidejte trochu magenty) a vyvolávejte. Poté se na něj podívejte a rozhodněte se, zda chcete obraz ztvrdit, nebo zjemnit.
Je téměř k ničemu vědět, zda se právě nacházíte na nějaké fiktivní SCALE na hodnotě 3,25. Vždy pracujete relativně k poslednímu zkušebnímu výtisku.
Jediná věc, s čím vám tato tabulka pomůže, je zjistit, kolik hodnot filtru přibližně odpovídá jedné gradaci. To ale můžete rychle odhadnout i interpolací. Tip: Obvykle se při přibližně 75–80 % dostupných hodnot magenty obraz již neztvrdne (pokud filtry nevybledly). Rozdělte oblast pod touto hranicí na tři části a dostanete přibližně jednu gradaci.
?
U Krokusu nebyly žádné směšovací hlavy. Pravděpodobně je na vašem zařízení namontována jiná hlava (Meopta).
?
Tekutá fotoemulze je jen omezeně regulovatelná a gradace závisí na nanesení a podkladu. Zde by byla jakákoli tabulka k ničemu. Postupujte prostě podle citu. Je to v pořádku, když to pro vás vypadá dobře!
Testování na průmyslově potaženém papíře a přenos na vlastní potažené objekty bohužel nefunguje, protože výsledek vašeho potažení bude na hony vzdálený standardizovanému papíru.
Proto vždy potahujte také zkušební objekty a postupujte podle výše uvedeného.
?
Hodně štěstí!
TR
Ahoj, společnost Krokus měla ve svém sortimentu skutečně hlavici pro míchání barev:

€
Ale jak už píše Mirko: Hodnoty je třeba nastavit od oka, protože každý negativ má jiný vlastní kontrast, který závisí na světelných podmínkách a době vyvolávání (u černobílých snímků). Pro orientaci jsem si u svého Krokusu poznamenal přibližné hodnoty gradace pro jednotlivé polohy magenty. Ale opravdu jen pro orientační účely.
DennisG
Ahoj vy dva, moc vám děkuju za podrobnou odpověď, hodně mi to pomohlo. Dneska večer to hned vyzkouším a rád se podělím o své zkušenosti.
Ještě jedna otázka: doporučuje se provádět expoziční řadu (pro určení správné expozice) už s filtrem, nebo raději bez něj? Pokud bez něj, je třeba u barevných směšovacích filtrů stejně jako u filtračních fólií brát v úvahu korekční faktor?
Urnes
Ano. Měl bys měřit přímo s nasazeným filtrem, protože čím více je filtr zašroubován, tím se časy prodlužují.
Až budeš chvíli pracovat, budeš schopen filtr zhruba odhadnout, provést zkušební výstřel a poté nastavit správnou hodnotu.
S pozdravem Sven.
DennisG
Ahoj znovu,
jak jsem slíbil, tady je výsledek ze včerejška.
Nějak se mi nedaří úplně trefit ten kontrast.
Použil jsem papír: Ilford Multigrade IV RC DE LUXE
Moje nastavení na hlavě pro míchání barev bylo:
Y=0; M=cca 65
Snímek je stále dost bezkontrastní, na negativu to podle mě tak není. Co jsem mohl udělat jinak?
Delší expozice a větší kontrast? Kratší expozice? Nebo zase trochu snížit magentu.
Budu vděčný za každou radu, abych příště zbytečně neplýtval papírem. (Ten papír je totiž opravdu strašně drahý.)
Na přiloženém obrázku mi bohužel skener zvýšil kontrast, ale výsledek se blíží originálu.
Moc děkuji
Gast
Vypadá to, jako by to ještě nebylo dotažené do konce...
DennisG
Tak by to vlastně mělo být, používám Adox ECO NEUTOL v ředění 1:9. Snímek jsem nechal vyvolávat asi 75 sekund.
Jak jsem již zmínil, skener kontrast tak výrazně zvýšil, že jsem ho musel uměle snížit. Rád sem přiložím naskenovaný originál.
(Zde je kontrast zjevně příliš vysoký, což neodpovídá skutečnosti)
TR
Ahoj, pokud chceš, aby světlé tóny byly více oddělené od tmavých (větší kontrast), musíš samozřejmě použít odpovídající filtr. Zkus to třeba s hodnotou Y 0 a M na maximum.
Urnes
Když se na tu fotku podívám, řekl bych, že negativ byl ve spodní části příliš prosvětlený. Vypadá to trochu nepravidelně a není to zrovna ideální.
Pro větší kontrast přidej více magenty. V krajním případě klidně i na maximum. Pokud všechny tvé fotky potřebují tolik magenty, možná budeš muset upravit vyvolání filmu.
Pro vyzkoušení by sis měl pořídit ještě balíček levného papíru, jako je Fomatone.
S pozdravem Sven.
Morte
Abys zbytečně neplýtval papírem, musíš si nejprve vyrobit zkušební proužky. Ty mohou být zpočátku opravdu malé a úzké, abys si to mohl nejprve vyzkoušet, než se pustíš do důležitých částí obrázku na větším proužku. Teprve až to bude vypadat dobře, použij celý list na pořádnou zkušební kopii.