DennisG
Witam ponownie,
Chciałbym dziś wieczorem trochę poeksperymentować z emulsją multigrade „Rollei RBM3” oraz papierem MG firmy Ilford.
Chciałbym wykorzystać mój regulator mieszania kolorów do regulacji kontrastu, ale nie mogę znaleźć w specyfikacji Ilforda żadnych danych dotyczących mojego powiększalnika.
Pytanie pierwsze
: Używam powiększalnika Krokus – czy można go porównać do jednego z popularnych modeli? żebym mógł skorzystać z tych wartości?
Pytanie drugie
: Znalezienie ustawień dla papierów Ilford było łatwe, niestety nie mogę znaleźć żadnych wskazówek dotyczących właściwych proporcji mieszania kolorów do regulacji kontrastu w przypadku Rollei RBM3.
Czy mogę tutaj zastosować te same proporcje, co w przypadku Ilford?
Bardzo dziękuję i życzę wszystkim miłego popołudnia lub wieczoru.
MirkoBoeddecker
Nie trzymajcie się zbyt sztywno żadnych tabel filtrów. To tylko czcza gadanina.
Żółty sprawia, że obraz jest łagodniejszy, a magenta – ostrzejszy. Ta względność jest ważna. Zróbcie wydruk na około trzy (dodajcie trochę magenty) i wywołajcie zdjęcie. Następnie obejrzyjcie je i zdecydujcie, czy chcecie uzyskać ostrzejszy, czy łagodniejszy efekt.
Nie ma prawie żadnego sensu wiedzieć, czy obecnie znajdujecie się na jakiejś fikcyjnej skali na poziomie 3,25. Zawsze pracujecie w odniesieniu do ostatniego wydruku testowego.
Jedyne, w czym ta tabela pomaga, to sprawdzenie, ile wartości filtrów daje w przybliżeniu jeden stopień gradacji. Można to jednak szybko oszacować poprzez interpolację. Wskazówka: zazwyczaj przy około 75–80% dostępnych wartości magenty obraz nie staje się już ostrzejszy (o ile filtry nie wyblakły). Podziel ten zakres na trzy części, a otrzymasz w przybliżeniu jeden stopień gradacji.
?
W modelu Krokus nie było głowic mieszających kolory. Prawdopodobnie w Twoim urządzeniu zamontowana jest inna głowica (Meopta).
?
Płynną emulsję fotograficzną można kontrolować tylko w ograniczonym zakresie, a gradacja zależy od sposobu nakładania i podłoża. W tym przypadku jakakolwiek tabela byłaby bezużyteczna. Po prostu działaj intuicyjnie. Jest dobrze, jeśli wygląda to dobrze dla Ciebie!
Testowanie na papierze z powłoką przemysłową i przenoszenie na obiekty z własną powłoką niestety nie działa, ponieważ wynik Twojej powłoki będzie odległy o lata świetlne od standardowego papieru.
Dlatego zawsze nakładaj powłokę na obiekty testowe i postępuj zgodnie z powyższymi wskazówkami.
?
Powodzenia!
TR
Cześć, firma Krokus miała w swojej ofercie głowicę do mieszania kolorów:

€
Jednak, jak już napisał Mirko: wartości należy ustawiać na oko, ponieważ każdy negatyw ma inny kontrast własny, wynikający z warunków oświetleniowych i czasu wywoływania (w przypadku czarno-białego). Dla orientacji zapisałem w moim Krokusie przybliżone wartości gradacji dla poszczególnych ustawień magenty. Ale to tylko orientacyjne wartości.
DennisG
Cześć wam obojgu, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, bardzo mi pomogła. Już dziś wieczorem spróbuję to wypróbować i chętnie podzielę się swoimi wrażeniami.
Jeszcze jedno pytanie: czy zaleca się wykonywanie serii naświetleń (w celu ustalenia odpowiedniego poziomu naświetlania) już z filtrem, czy lepiej bez niego? Jeśli bez, to czy w przypadku głowic mieszających kolory należy uwzględnić współczynnik przedłużenia, tak samo jak w przypadku folii filtracyjnych?
Urnes
Tak. Powinieneś mierzyć bezpośrednio z założonym filtrem, ponieważ im bardziej filtr jest dokręcony, tym czasy się wydłużają.
Po pewnym czasie pracy będziesz w stanie z grubsza oszacować ustawienie filtra, wykonać próbny odciąg, a następnie wyregulować właściwą wartość.
Pozdrawiam, Sven.
DennisG
Cześć znowu,
oto, zgodnie z obietnicą, wczorajszy wynik.
Nie do końca potrafię ogarnąć tę sprawę z kontrastem.
Użyłem papieru: Ilford Multigrade IV RC DE LUXE
Moje ustawienia na głowicy mieszającej kolory to:
Y=0; M=ok. 65
Zdjęcie nadal jest dość pozbawione kontrastu, choć moim zdaniem na negatywie tak nie jest. Co mogłem zrobić inaczej?
Dłuższe naświetlanie i większy kontrast? Krótsze naświetlanie? A może znowu nieco zmniejszyć magenta.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, dzięki której następnym razem zmarnuję mniej papieru. (ten papier jest naprawdę strasznie drogi)
Na załączonym zdjęciu mój skaner niestety zwiększył kontrast, ale jest ono zbliżone do oryginału.
Bardzo dziękuję
Gast
Wygląda na to, że nie jest to jeszcze w pełni dopracowane...
DennisG
Tak powinno być, używam Adox ECO NEUTOL, rozcieńczenie 1:9. Zdjęcie wywoływałem przez około 75 sekund.
Jak już wspomniałem, skaner tak mocno zwiększył kontrast, że musiałem go sztucznie zmniejszyć. Chętnie załączę zeskanowany oryginał.
(tutaj kontrast jest zdecydowanie zbyt wysoki, co nie odpowiada rzeczywistości)
TR
Cześć, jeśli chcesz, aby jasne odcienie były bardziej oddalone od ciemnych (większy kontrast), musisz oczywiście zastosować odpowiedni filtr. Spróbuj ustawić Y na 0, a M na maksimum.
Urnes
Kiedy patrzę na to zdjęcie, powiedziałbym, że negatyw został zbyt mocno naświetlony w dolnej części. Wygląda to nieco na nieudane i nie do końca optymalne.
Aby uzyskać większy kontrast, dodaj więcej magenty. W razie potrzeby ustaw nawet wartość maksymalną. Jeśli wszystkie twoje zdjęcia wymagają tak dużej ilości magenty, być może będziesz musiał dostosować proces wywoływania filmu.
Aby to sprawdzić, warto zaopatrzyć się w paczkę niedrogiego papieru, np. Fomatone.
Pozdrawiam, Sven.
Morte
Aby uniknąć marnowania papieru, musisz wykonać paski próbne. Na początku mogą one być naprawdę małe lub wąskie, dzięki czemu możesz najpierw wypróbować technikę, zanim przejdziesz do wykonywania ważnych fragmentów obrazu na większym pasku. Dopiero gdy efekt będzie zadowalający, użyj całego arkusza do wykonania właściwego wydruku próbnego.