DennisG
Ahoj milá komunito,
v rámci příprav na mé experimenty s emulzí jsem si chtěl s mým Mamya RB67 udělat malou focení ve studiu.
?
Použil jsem následující vybavení a nastavení.
?
- Hensel Porty 1200
- Synchronizační kabel (připojený k Porty a objektivu)
- Čas závěrky 1/250 s
- Clona podle měření.
- Film Kodak Tri-x 400
?
U jednoho z mých objektivů se blesk spouštěl při každém dotyku kabelu a také při stisknutí páčky pro napnutí závěrky. Při fotografování se někdy vůbec nespustil.
U objektivu 2 žádné problémy s kabelem, blesk se při fotografování spouštěl.
?
Po vyvolání přišlo překvapení. Až na jediný snímek byl film úplně prázdný, resp. podexponovaný, tedy prostě jen? Průhledný.
Na čem to může být, na nastavení, u toho jediného snímku jsem nic neměnil. S pozdravem a moc děkuji
?
?
Urnes
Zkontroluj, jestli je přepínač vedle konektoru pro synchronizaci nastavený na X.
S pozdravem Sven
DennisG
Ano, bylo to na X
Wolfgg
Jako příčina prázdného filmu přichází v úvahu i nechtěné zapnutí funkce „Mirror Up“.
Problém s bleskem nejlépe otestujte s odmontovaným objektivem. Vezměte tedy objektiv do ruky s připojeným bleskem a napněte závěrku (otočte oběmi vačkami proti směru hodinových ručiček, dokud nezacvaknou). Poté spouštějte objektiv ručně (odblokujte 2 vačky a pomalu je otáčejte ve směru hodinových ručiček) a přitom se dívejte skrz optiku, zda se blesk spouští ve správný okamžik, tedy když právě běží čas závěrky. To je vidět i při 1/250, pokud držíte zadní čočku dostatečně blízko u oka.
K výboji smí dojít pouze v otevřené fázi závěrky, jinak se jedná o závadu. Objektiv je pak nutné otevřít a vyhledat chybu.
S pozdravem Wolfgang
DennisG
Wolfgangu, díky za odpověď, hned to dnes vyzkouším …