DennisG
Witajcie, drodzy członkowie społeczności,
W ramach przygotowań do eksperymentów z emulsją postanowiłem zrobić małą sesję w studiu moim aparatem Mamya RB67.
?
Wykorzystałem następujący sprzęt i ustawienia.
?
- Hensel Porty 1200
- Kabel synchronizacyjny (podłączony do Porty i obiektywu)
- Czas naświetlania 1/250 s
- Przysłona zgodnie z pomiarem.
- Film Kodak Tri-x 400
?
W przypadku jednego z moich obiektywów błysk uruchamiał się przy każdym dotknięciu kabla, a także przy naciskaniu dźwigni napinającej migawkę. Podczas fotografowania czasami w ogóle się nie uruchamiał.
W przypadku obiektywu nr 2 nie było żadnych problemów z kablem, błysk uruchamiał się podczas fotografowania.
?
Po wywołaniu nastąpiła niespodzianka. Z wyjątkiem jednego zdjęcia, film był całkowicie pusty, a raczej w stanie niedoświetlenia, a więc po prostu... przezroczysty.
Czym to może być spowodowane, ustawieniami? Nie zmieniłem niczego nawet w przypadku tego jednego zdjęcia. Pozdrawiam i dziękuję
?
?
Urnes
Sprawdź, czy przełącznik obok gniazda synchronizacji jest ustawiony na X.
Pozdrawiam, Sven
DennisG
Tak, zaznacz X
Wolfgg
Przypadkowe włączenie funkcji „Mirror Up” może być przyczyną pustej rolki filmu.
Problem z lampą błyskową najlepiej sprawdzić przy zdjętym obiektywie. Należy więc wziąć obiektyw do ręki przy podłączonej lampie błyskowej i napiąć go (obrócić 2 krzywki w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż zaskoczą). Następnie ręcznie wyzwolić obiektyw (odblokować 2 krzywki i powoli obracać je zgodnie z ruchem wskazówek zegara), patrząc przez optykę, czy błysk wyzwala się w odpowiednim momencie, czyli gdy trwa czas naświetlania. Widać to również przy 1/250, jeśli przytrzyma się tylną soczewkę wystarczająco blisko oka.
Wyzwolenie może nastąpić tylko w fazie otwarcia migawki, w przeciwnym razie występuje usterka. Należy wtedy otworzyć obiektyw i poszukać usterki.
Pozdrawiam, Wolfgang
DennisG
Wolfgang, dziękuję za odpowiedź, wypróbuję to jeszcze dzisiaj…