Olivinyl
Ahoj všichni,
dnes jsem si vyzkoušel „sušení na vysoký lesk“... ale zůstalo jen u pokusů, protože se mi to nepovedlo.
Chtěl jsem dnes vyleštit pár zkušebních snímků, u kterých mi o nic nešlo.
Pochopil jsem, že sušení na vysoký lesk není jednoduché, ale vůbec to nefunguje!
Můj postup: Fotografie namočené v Mirasolu 1+400. Nechat okapat a položit na zrcadlový plech vrstvou dolů.
Lis měl povrchovou teplotu 82 °C (měřeno infračerveným teploměrem). Vypnuto (bohužel na lisu není regulace – zatím, bude dodatečně namontována).
Vyčistil jsem zrcadlovou fólii, fotografie jsem přitlačil gumovým válečkem, položil na lis a přetáhl napínacími šňůrami. Zapínáním a vypínáním jsem udržoval teplotu na cca 78–80 °C. Po cca 2 minutách se ozvalo lehké praskání a... okraje se lehce uvolnily, ale zbytek emulze se nemilosrdně přilepil k lesklému povrchu!
Vyčistil jsem lesklý povrch mycím prostředkem, čistým alkoholem, čističem na sklo a pomocí mikrovláknové utěrky. Fotky jsem také přitlačil, když byly úplně mokré. Bez úspěchu.
Ne tak úplně, ta část, která se sama odlepila, má přece jen krásný lesk!
Zrcadlový plech je naprosto čistý a bez vad (lehké stopy po otření).
Zkoušel jsem starý papír Agfa, Orwo, Webaphot. Nada – nic. Žádný úspěch.
Už jsem uvažoval o tom, že povrch plechu znovu vyleštím leštidlem/tmelem bez brusiv. Až na lehké stopy po otření je fólie bezvadná a čistá!
Někde jsem četl, že může pomoci ošetřit povrch talkem a zbytek odfouknout.
LG Oliver
MirkoBoeddecker
Hmmmm, zkusil bych to nechat déle schnout.
Pokud to ještě lepí, znamená to, že to ještě nezaschlo.
Můžeš pracovat i bez vyhřívání lisu, jen s fólií, a nechat to přes noc odležet.
S pozdravem,
Mirko
Wolf_XL
...Mirosol jsi naředil špatně – ředění 1 + 400 je určeno pro filmy – pro barytový papír je uvedeno ředění 1 + 40...
viz zde
piu58
Z fólie se to dá po chvíli odstranit, ještě to úplně nevyschlo. Problémem při sušení na vysoký lesk jsou takzvané tečky. To se mi tehdy nikdy nepodařilo vyřešit. Na fotce se vždycky objevila jedna nebo dvě.
Olivinyl
Ahoj všichni,
problém číslo 1 se zdá být vyřešen – Mirasol se nemá používat v poměru 1:400, ale v poměru 1:40.
S pozdravem Oliver
Olivinyl
Ahoj všichni,
ani Mirasol v poměru 1:40 ten problém nevyřešil, stejně tak ani „trocha“ čistého alkoholu.
Mezi obědem a kávou jsem se zastavil v dílně a vzal si „Nevr-Dull“. Jsou to bavlněné vlákna napuštěné leštidlem. Tuto lešticí pomůcku používám pravidelně k leštění chromových dílů a hliníkových ráfků na mém veteránu.
Nejprve jsem ji vyzkoušel na okraji plechu zrcátka a nezanechal žádné další škrábance. Tak jsem vyleštil celý plech.
Poté jsem povrch doleštil bavlněným hadříkem a očistil ho alkoholem.
Zázrak, funguje to!
Po cca 5 minutách to praskne a obrázky se samy odlepí od lesklého plechu. Žádné roztržení a ani žádné rušivé tečky.
Jen papír Webaphot nechce spolupracovat tak, jak bych chtěl. Jelikož je silný jako karton, trvá to dobrých 10 minut, ale lesklý je jen uprostřed, zbytek bohužel zůstává matný. Podstatně starší papír AGFA Brovia o tloušťce kartonu získává lesk až k okrajům bez jakýchkoli potíží.
Testoval jsem to tam a zpět a je jedno, zda se plech před přitlačením obrázků vyčistí čističem na sklo nebo alkoholem, obojí funguje skvěle. Před přitlačením obrázků plech vždy vyleštím mikrovláknovou utěrkou.
Nechápu, proč to u kartonového papíru nefunguje. Utěrka na obrázcích drží pěkně pevně.
LG Oliver
Málem jsem zapomněl: Když to funguje, vypadá to opravdu moc hezky!
Wolfgg
Jakmile se ozve praskání, papír se začne od fólie odlepovat. Teprve až praskání ustane, je papír zcela odlepený a hotový. Lis neotvírejte příliš brzy.
Silnější kartony vyžadují silný tlak napínacího plátna, jinak se od fólie odlepí příliš brzy.
Mirasol připravujte s destilovanou vodou, protože vápno narušuje vysoký lesk.
Dříve se používal tajný trik s lihovinou: obraz se v ní namočil a vymačkal, což zajistilo nejlepší lesk.
S pozdravem Wolfgang