wolfmark
Ahoj milí členové fóra,
pořídil jsem si na eBayi Rajah 5. Vlastně se v zvětšovacích přístrojích docela vyznám, ale tahle věc mě přivádí k šílenství. Může mi někdo z vás poradit, jak vyndat obrazovou desku, abych mohl vyčistit nebo vyměnit skla? Je tam takový chatrný drátěný oblouk, který podstavec roztáhne možná o milimetr. Ale tam se mi tam nevejde ani hadřík o rozměrech 9x12, natož abych z toho dostal prach. Kdyby někdo měl návod k použití, byl bych velmi vděčný za jeho naskenování.
Díky předem a pozdravy
Markus
wolfmark
Mezitím se mi podařilo vysunout pódium dopředu. Tlačné pružiny byly zrezivělé. To mě asi ještě čeká nějaká práce. Lak s efektem kladivového úderu se odlupuje a pod ním je rez.
Co byste dělali vy, nanesli byste na to konvertor rzi a poškozená místa přelakovali štětcem, nebo nechali celou věc pískovat (samozřejmě bez skel)?...........nebo to možná raději vyhodit do šrotu a koupit si Laborator nebo Fujimoto 450??? Ta obrazová scéna už vypadá docela jako šrot, žádná srovnatelnost s mým Varioscopem.
Ještě jsem se ani nepředstavil:
Je mi 43 let a před téměř přesně 30 lety jsem vyvolal svou první černobílou fotografii ve školní laboratoři a od té doby jsem s analogovou černobílou fotografií vlastně nikdy nepřestal. V posledních letech jsem kvůli dětem neměl tolik času na laboratoř a teď se mi nahromadilo několik negativů, která čekají na zvětšení. Kromě toho se chci zkusit věnovat velkoformátové fotografii (k tomu mi poslouží i Rajah).
S pozdravem
Markus
Urnes
Ahoj Markusi,
to záleží hlavně na tvé motivaci a na tom, kolik máš peněz. Rajah 5 má přece jen velkou negativovou desku, která pojme formát 4x5. Kdysi jsem měl ten malý model pro formát 9x12, ale v lepším stavu. Sehnal jsem ho levně a na začátek to stačilo. Pokud máš slabost pro starou techniku a umíš si něco vyrobit sám nebo máš někoho, kdo ti to levně vyrobí, je to v pořádku. Musíš jen zvážit, zda se to vyplatí z ekonomického (nebo emocionálního) hlediska. Fujimoto, Durst nebo De Vere jsou ale úplně jiná liga. Pokud se rozhlížíš po něčem novějším, vždy mysli hned na příslušenství, protože pokud to nesedí nebo ti něco chybí, může to stát i o něco víc. Znáš fórum o velkoformátu? http://www.grossformatfotografie.de/ To je také vždy dobrý zdroj informací.
Zdravím, Sven.
wolfmark
Ahoj Svene,
děkuji za odpověď. Rajah jsem taky vydražil za pakatel. Prodávající byl kousek odtud. Neměl ale ani ponětí a ten přístroj nepopsal úplně správně (údajně plně funkční). No, bez desky s objektivem a se zrezivělou a zaseknutou obrazovou deskou to zvětšování pak nejde zrovna nejlépe. Měl jsem si ten přístroj prostě prohlédnout.
To s velkoformátem beru spíš jako dlouhodobý projekt, takže to nespěchá. Než do téhle kraksny investuju ještě spoustu času a peněz, raději fotím s Hasselbladem a používám zvětšovací přístroj Varioscop.
Možná si taky trochu našetřím a koupím si nový Kienzle. Pak by snad byl klid a náhradní díly by taky nebyly problém.
Pozdrav
Markus