Ahoj Olivere,
na doporučení z jiného analogového fóra jsem si pořídil
Osram Decospot LED 80003 red (230 V, k dostání s kolíkovou nebo šroubovací paticí E14)
. Provedl jsem test závoje s filmy ADOX MCP a Ilford MG IV při nepřímém osvětlení: funguje to skvěle.
S pozdravem
Volker
Také jsem se o tom informoval a pořídil si tuto žárovku od Osramu.
Díky za další zkušenost.
Dále jsem dostal od někoho zaostřovač s nitkovým křížem od Hama. Vyzkoušel jsem ho už při „suchém cvičení“. Uvidíme, jak budou vypadat zvětšeniny zaostřené okem a s pomocí zaostřovače s nitkovým křížem ve srovnání.
EDIT:
Tak, dostal jsem ještě „darem“ balík Ilford Multigrade MG IV ve formátu 10x15 a u hostitele jsem si objednal Adofix a Adotol NE. Pak můžu o víkendu strávit pár hodin v „kuchyni“ a trochu si zacvičit.
Až se naučím správné postupy, objednám si ještě ADOX MCP.
Calbe A300 bych mimochodem vyhodil, sice možná ještě funguje, ale kvůli dlouhým fixačním časům je spíše nepraktický. Moderní rychlofixační prostředek je v tomto ohledu mnohem lepší.
A300 jsem již zcela připravil (1 sáček na 1000 ml) a použil jako fixační roztok na papír. Ten opravdu velmi rychle přestal fungovat. Fixoval jsem s ním asi 30 listů formátu 9×13 a 3 listy formátu 18×24 a poté trvalo fixování zkušebního filmového pásu (ne Tmax) již přes 15 minut!
S pozdravem Oliver