Cześć Oliver,
zgodnie z rekomendacją z innego forum poświęconego fotografii analogowej kupiłem
Osram Decospot LED 80003 red (230 V, dostępny z wtykiem lub gwintem E14)
. Przeprowadziłem test z zasłoną przy użyciu filmów ADOX MCP i Ilford MG IV przy oświetleniu pośrednim: działa świetnie.
Pozdrawiam
Volker
Ja też już się rozejrzałem i kupiłem tę żarówkę firmy Osram.
Dzięki za kolejną relację z doświadczeń.
Poza tym dostałem w prezencie regulator ostrości z celownikiem Hama. Wypróbowałem go już podczas „próby generalnej”. Zobaczymy, jak będą wyglądały odbitki o odpowiedniej ostrości na oko w porównaniu z tymi wyostrzonymi za pomocą regulatora.
EDIT:
No to dostałem jeszcze „w prezencie” stos papieru Ilford Multigrade MG IV w formacie 10x15 i zamówiłem u gospodarza Adofix oraz Adotol NE. W ten sposób w weekend będę mógł spędzić kilka godzin w „kuchni” i trochę poćwiczyć.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, zamówię jeszcze ADOX MCP.
Calbe A300 wyrzuciłbym zresztą, bo choć może jeszcze działa, to ze względu na długi czas utrwalania jest raczej niepraktyczny. Nowoczesny szybki utrwalacz jest tu znacznie lepszy.
Już całkowicie przygotowałem A300 (1 saszetka na 1000 ml) i użyłem go jako utrwalacza do papieru. Naprawdę szybko się zepsuł. Utrwaliłem nim około 30 arkuszy 9*13 i 3 arkusze 18*24, a potem utrwalenie paska filmu (nie Tmax) jako testu trwa już ponad 15 minut!
Pozdrawiam, Oliver