Ahoj všichni,
mám jeden dotaz ohledně používání černobílých vývojek a ustalovačů.
K vývojce:
Pokud například připravím RODINAL/ADONAL v ředění 1+25 a mám v nádobě dva 35mm filmy, mohu toto ředění použít i pro dva filmy, pokud nádobu jednoduše naplním odpovídajícím množstvím vývojky?
K ustalovači:
U produktu
Tetenal Superfix v internetovém obchodě FOTOIMPEX
je v popisu uvedeno následující
:
Ředění 1+9 = 10 litrů roztoku. Kapacita: 2 m² fotografického papíru a 10 filmů na litr roztoku. 1000 ml
?
Tím litrem roztoku se přece myslí 100 ml ustalovače + 900 ml vody (= 1 l roztoku), nebo ne? To znamená, že s tímto 1litrovým roztokem mohu zafixovat 10 filmů a s roztokem z celé láhve (tedy 10litrovým roztokem) 100 filmů, je to tak?
Stejný postup jako u vývojky: Pokud mám v nádobě dva 35mm filmy a naplním ji odpovídajícím množstvím, počítá se to logicky jako dva filmy, je to správně?
Díky předem a srdečné pozdravy
Dodatek
Ještě něco k teplotě:
Je důležité/nutné mít všechny chemikálie včetně vody při následném praní na stejné teplotě, nebo stačí mít jen vývojku například na 20 °C a přerušovací lázeň, fixační roztok a smáčedlo lze jednoduše připravit s studenou vodou z kohoutku?
Pročetl jsem si různé texty a shlédl videa, ve kterých byly buď všechny kapaliny ohřáty na 20 °C, nebo pouze vývojka a ostatní chemikálie/voda již nebyly dodatečně temperovány.