Witam wszystkich,
mam pytanie dotyczące stosowania wywoływaczy i utrwalaczy do negatywów czarno-białych.
W kwestii wywoływacza:
Jeśli na przykład przygotuję RODINAL/ADONAL w rozcieńczeniu 1+25 i mam w pojemniku dwa filmy 35 mm, czy mogę po prostu użyć tego roztworu do wywołania obu filmów, napełniając pojemnik odpowiednią ilością wywoływacza?
W kwestii utrwalacza:
W przypadku
Tetenal Superfix w sklepie internetowym FOTOIMPEX
w opisie podano następujące
rozcieńczenie: 1+9 = 10 litrów roztworu. Wydajność: 2 m² papieru fotograficznego i 10 filmów na litr roztworu. 1000 ml
?
Przez litr roztworu rozumie się przecież 100 ml utrwalacza + 900 ml wody (= 1 l roztworu), prawda? Oznacza to, że tym 1-litrowym roztworem mogę utrwalić 10 filmów, a roztworem z całej butelki (czyli 10 litrów) – 100 filmów, prawda?
To samo dotyczy wywoływacza: jeśli mam w pojemniku dwa filmy 35 mm i napełnię go odpowiednio, to logicznie rzecz biorąc liczy się to jako dwa filmy, prawda?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
. Dodatek
Jeszcze coś w kwestii temperatury:
Czy ważne/konieczne jest, aby wszystkie chemikalia, w tym woda, miały tę samą temperaturę podczas późniejszego płukania, czy wystarczy, że wywoływacz będzie miał np. 20°C, a kąpiel zatrzymująca, utrwalacz i środek zwilżający mogą być po prostu przygotowane z zimnej wody z kranu?
Przeczytałem różne teksty i obejrzałem filmy, w których albo wszystkie płyny były podgrzewane do 20°C, albo tylko wywoływacz, a pozostałe chemikalia/woda nie były już podgrzewane.