Wolkenkratzer
Dobrý den,
S papírem MCP310 01/2012 nedosahuji požadovaného rozsahu kopírování. Chybí mu tvrdost. Můj Laborator 1000 s CLS-450 a míchací skříní Taunobox s papírem MCP310 nefunguje. Dosahuji sotva stupně 3 (0,15....1,05 nad šedým klínem negativu) a to při M130. M130 je ve skutečnosti pouze na 1,15. To bylo zjištěno pomocí přístroje na analýzu barev (Hauck Deltalux). Podle tabulky papíru by zde stačilo nastavení filtru na M50. Ergo, něco tu nesedí.
Všechny skleněné desky a filtry jsem již očistil od prachu. V tomto zvětšovacím přístroji je tedy opravdu spousta skleněných desek, kterými musí světlo projít, než se konečně dostane k negativu.
Mám vložit filtrační fólii G2.0, abych dosáhl požadované gradace, nebo co se s tím dá dělat?
Jsem trochu bezradný.
S pozdravem Thomas
PS. Dříve jsem měl Kaiser a ten měl podobný problém, ale ne tak extrémní.
pittyman
Ahoj Thomasi,
zkusil jsi někdy provést test bez laboratorního osvětlení?
Pozdravy z Drážďan
Dirk
Tandemfahren
Ahoj Thomasi,
hned na úvod: určitě to není kvůli špatné kvalitě papíru, ale to ti asi je jasné.
Prvním obvyklým podezřelým je Dukalicht, jak už správně řekl Dirk.
Pomůže jen podrobný test závoje (už byl mnohokrát popsán, takže si teď ušetřím podrobnosti).
U mého přístroje Kaiserg mi kdysi dávno něco sklouzlo ve filtrovém mechanismu, což se dalo vyřešit několika pohyby rukou.
Abys mohl něco takového vyloučit, stačí jen otestovat papír, který jsi dosud používal – zdá se, že máš šedý kalibr pro průsvit.
Další filtr ti mimochodem nepomůže.
A nakonec: mohl bys prosím ještě jednou upřesnit své měření se šedým kalibrem? Z tvého popisu jsem to úplně nepochopil (cílové hustoty v pozitivu?).
Pozdravy
Frank