Wolf_XL
...a jak dlouho mám nechat CHM 100 namočený v FX-39 – o tom totiž nikde nic nemůžu najít – ani na internetu, ani v obalu. Ani na Digitaltruth nic není... Máte nějaký nápad???
Lichtjahr
...kdo umí číst, ať si to přečte...
„
Citace z popisu filmu od FOTOIMPEXu:
„
„CHM 100 lze provést expozici a vyvolání stejným způsobem jako APX 100 „NEW“, RPX 100 a Kentmere 100.“
„
Život může být tak jednoduchý :spudnikheadstand:
Wolf_XL
...právě ne – digitaltruth nerozlišuje mezi APX a APX new, a u RPX jsou, jak jsem sám zjistil, zřejmě v oběhu dvě různé emulze. A Kentmere – viz screenshot. Mezitím sice vím, kde je uvedena doba vyvolávání pro FX-39, ale tato doba se značně liší od doby, kterou digitaltruth uvádí pro RPX (5,5 min vs. 7,5 min). Což by mimochodem potvrdilo mé podezření ohledně různých emulzí RPX...
€
P.S.
€
...a aby byl zmatek úplný, na krabičce filmu je uvedeno, že film v FX-39 lze provést expozici na 160 ASA – jojo, tak jednoduché jako život... :lol:€
grommi
Ano, právě filmy RPX jsou bohužel ožehavým tématem. Je třeba vycházet z toho, že všechny současné OEM filmy značek Harman/Ilford jsou dnes naprosto identické s Kentmere 100 a 400, tedy CHM, APXnew, RPX a čímkoli dalším, co ještě existuje. Filmy RPX se pro mě proto dnes staly postradatelnými.
€
U filmů Agfaphoto (ne AGFA!!) APX již bylo slovo „new“ odstraněno, nyní se nazývají pouze APX a jsou identické s filmy Kentmere, což je patrné i z doby vyvolání 10 minut pro film 100 v RODINALu 1+50. Sám jsem porovnal filmy Kentmere a Agfaphoto APX, jsou to jednojajčná dvojčata. Stejně tak i aktuální RPX 400, nyní také identické s Kentmere 400.
€
Originální filmy AGFA-Leverkusen se v Massive Devchart již nezdají být uvedeny. Tam je výslovně uvedeno „Agfaphoto“, a to není stará AGFA. Časy pro SILVERMAX a SCALA mě trochu matou, měly by být vlastně identické se starým AGFA APX 100?
€
U APX 100 (nového) se mi v Caffenol-C mimochodem také dostává téměř na skutečných 200 ASA, těch 160 v FX-39 se mi zdá věrohodných.
Wolf_XL
...mezitím jsem film vyvolal v roztoku FX-39 s expozicí 7:30 – a podle mě to vypadá velmi dobře. Na fotoaparátu bylo nastaveno 100 ASA – a jak to tak vypadá, s 160 ASA bych se rozhodně netrefil...