Wolf_XL
...i jak długo mam teraz trzymać CHM 100 w FX-39 – nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat żadnych informacji – ani w sieci, ani w opakowaniu. Digitaltruth też nic nie podaje... Jakieś pomysły???
Lichtjahr
...kto umie czytać, niech czyta...
„
Cytat z opisu filmu na stronie FOTOIMPEX:
„
„CHM 100 można naświetlać i wywoływać w taki sam sposób jak APX 100 „NEW”, RPX 100 i Kentmere 100.”
„
Życie może być takie proste :spudnikheadstand:
Wolf_XL
...właśnie nie – digitaltruth nie rozróżnia modeli APX i APX new, a jeśli chodzi o RPX, to jak sam zauważyłem, w obiegu są najwyraźniej dwie różne emulsje. A Kentmere – patrz zrzut ekranu. W międzyczasie wiem już, jaki jest czas wywoływania dla FX-39, ale znacznie odbiega on od czasu podanego przez digitaltruth dla RPX (5,5 min vs. 7,5 min). Co zresztą potwierdzałoby moje przypuszczenie dotyczące różnych emulsji RPX...
€
P.S.
€
...a żeby całkowicie pogłębić zamieszanie, na opakowaniu filmu jest napisane, że film w FX-39 można naświetlać na 160 ASA – no tak, życie jest takie proste... :lol:€
grommi
Tak, niestety właśnie filmy RPX to dość uciążliwy temat. Trzeba założyć, że obecnie wszystkie aktualne filmy OEM firm Harman/Ilford są całkowicie identyczne z Kentmere 100 i 400, a więc CHM, APXnew, RPX i czymkolwiek jeszcze, co może istnieć. Dlatego filmy RPX stały się dla mnie dziś zbędne.
€
W przypadku filmów Agfaphoto (nie AGFA!!) APX zniknęło już słowo „new”, nazywają się one teraz po prostu APX i są identyczne z filmami Kentmere, co można rozpoznać po czasie naświetlania wynoszącym 10 minut dla filmu 100 w RODINALU 1+50. Sam porównałem filmy Kentmere i Agfaphoto APX – są one identyczne jak bliźniaki jednojajowe. Podobnie jest z aktualnymi filmami RPX 400, które teraz są identyczne z Kentmere 400.
€
Oryginalne filmy AGFA z Leverkusen wydają się nie być już wymienione w tabeli wywoływania Massive Devchart. Wyraźnie podano tam „Agfaphoto”, a to nie jest stara firma AGFA. Czas nawywoływania dla SILVERMAX i SCALA sprawia mi pewną trudność, powinny one być przecież identyczne ze starym AGFA APX 100?
€
W przypadku APX 100 (nowy) w Caffenol-C osiągam zresztą prawie prawdziwe 200 ASA, a 160 w FX-39 wydaje mi się prawdopodobne.
Wolf_XL
...w międzyczasie wywołałem ten film w roztworze FX-39 w proporcji 7:30 – i moim zdaniem wygląda to bardzo dobrze. W aparacie ustawiono czułość 100 ASA – i wygląda na to, że przy czułości 160 ASA zdecydowanie bym się pomylił...