TiMo
Mám objektiv, který má uvnitř plíseň a který vlastně ani nepotřebuji, respektive je možné sehnat ho v lepším stavu za mnohem nižší cenu. Proto jsem se rozhodl ho otevřít a trochu s ním experimentovat.
Objektiv je zatím rozebraný. Jen k místu, kde je plíseň, se nedostanu. Už jsem hledal rozebírací schémata k tomuto objektivu, ale nic jsem nenašel. Podobné objektivy se liší právě v tom místě, kde se nemůžu dál dostat.
Předpokládám, že mohu odšroubovat přední část. S gumovým kuželem jsem se však nikam nedostal; bez ohledu na to, kde jsem začal. Je samozřejmě také možné, že šroubové spojení je velmi pevné.
Pokud s tím má někdo zkušenosti, prosím o rady.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
AchimBauer
Dobrý večer, Timo,
O tom objektivu toho taky moc nevím, ale patřím k lidem, kteří rádi rozebírají staré věci jen tak pro zábavu a aby se podívali, jak to funguje.
Proto se domnívám, že to, co na první fotce označuješ jako gumový kužel, by mělo dvě jemné štěrbiny, kdyby bylo určeno k přišroubování. Domnívám se, že pozdější otevření není vůbec plánováno a že kužel je vtlačený a lze ho vyndat, pokud vůbec, jen pomocí speciálního triku. Kdyby nešlo o jemnou mechaniku a nehrozilo riziko, že se roztaví pryskyřice, kterou jsou čočky slepené, udělal bych to jako u motorových dílů v troubě, aby se kov roztahoval a kužel vypadl. Zde by se dalo nanejvýš zkusit dostat jemným nástrojem mezi kužel a kov a druhým nástrojem pak obíhat kolem, podobně jako při výměně pneumatik.
Ale diagnostika na dálku je vždy obtížná.
Go-kigen`yo Achim
TiMo
Ahoj Achime,
tím gumovým kuželem jsem myslel nástroj. Ten slouží k uvolnění šroubových spojů tak, že se kužel přitlačí například na kroužek, který se často nachází v přední části objektivů, a otočí se.
Těžko si dokážu představit, že by byla čočka přilepená. Dřív ještě nedělali takové chyby.
S pozdravem
Tim
AchimBauer
Ahoj Time,
Lepení čoček se provádí už dlouho, dříve se k tomu používala pryskyřice, něco podobného, co se v mikroskopii používá k zalévání preparátů; to je většinou také místo, kde žije ten houbový organismus, protože jen ze vzduchu a lásky se přece živit nemůže.
Lepení je dáno konstrukcí, pokud je třeba namontovat dvě skleněné čočky na sebe. To tedy neznamená, že jsou všechny čočky zalepené.
S pozdravem Achim
TiMo
Ahoj Achime,
tak to jsem tě špatně pochopil. Tím lepením jsem nemyslel samotné čočky, ale kryt. Jsem si naprosto jistý, že se to dá otevřít ještě víc. Jen přesně nevím kde. Na přední straně jsou v té rýhované části vidět tři místa, kde je schodek. U jednoho z nich se to určitě dá otevřít.
Pozdrav od Tima
AchimBauer
Ahoj Time,
Když se podívám na fotku přední strany, vidím nahoře tečku, o které nevím, co to je. Může to být prázdný závit, ale také by tam něco mohlo být. Pokud tam něco je, vyšroubuj to, mohlo by to být zajištění proti otočení, které brání tomu, aby se lesklý šedý kroužek nedal odšroubovat. Měl jsem něco podobného na objektivu rozbité bezpečnostní kamery ze šrotu, ze které jsem chtěl něco sestrojit.
Pokud to není ono, zkusil bych první matně černý kroužek.
Pokud už objektiv nebude potřeba, dostal bych se nakonec do bodu, kdy bych sáhl po tvrdších prostředcích, jako je sprej? (u objektivu tím spíš něco zničíte, než vylepšíte) nebo těžké nářadí, vyřezání drážek pro šrouby atd., abych získal zkušenosti pro jiné případy.
Ale pokud jsou díly opravdu přišroubované a ne vtlačené – nikdy nevíte, co všechno si vymysleli, aby ušetřili – mělo by to vyjít.
Možná to zkusit s gumovým kuželem trhavými pohyby, pokud se závit zasekl. Po prvních pár trhnutích se to často točí snáze.
Zdravím, Achim
Wolfgg
Většina objektivů s pevným ohniskem se skládá ze dvou optických členů, jednoho před clonou (a závěrkou u objektivů s centrální závěrkou) a druhého za ní. Konstruktéři nechtějí, aby byly v přední části vidět šrouby, čehož se většinou dosahuje pomocí otočného krycího kroužku (černé pseudo-sluneční clony). V tomto případě vystřihněte vhodný gumový kroužek, nejlépe z gumy z podrážky boty (má velmi dobrý úchop), položte jej na plastový kroužek, přiložte na něj něco kulatého s přibližně stejným průměrem (vhodné víčko od láhve, kousek trubky atd.) a otáčejte proti směru hodinových ručiček. Dávejte pozor na případný zajišťovací šroub na kroužku pro nastavení vzdálenosti, který může být skrytý pod gumovou rukojetí kroužku pro nastavení vzdálenosti.
S pozdravem Wolfgang
Commander8x
Ahoj,
já jsem si ten svůj nechal vyčistit v servisu.
Při procházení internetu jsem našel tyto odkazy (většinou se ale týkají objektivu f2,8):
http://akikorhonen.org/projects.php?action=view&id=774
http://www.jedi.com/obiwan/photo/nikon55-28.html
http://rick_oleson.tripod.com/index-102.html
http://conradhoffman.com/MicroNikkor55.html
Poslední obrázek zde vypadá, jako by byl kroužek na přední straně přišroubován zepředu?
A zde ( http://photo.net/nikon-camera-forum/00Fg74 ) se píše:
„unscrewing the lens mounting ring was the way to go“
Hodně štěstí, Matthias
TiMo
Díky za odkazy, Matthiasi. Ten 2,8 má bohužel jinou konstrukci než ten můj. Opravovat se to nevyplatí, protože za stejnou cenu bych si mohl ten objektiv koupit dvakrát.
Mezitím se to ale podařilo. Šlo to relativně snadno, když jsem gumovou zátku nepřiložil na plochou přední stranu, ale o něco dále dovnitř; tam, kde je materiál matný. Tření je tam vyšší.
Na druhé fotce je pak vidět otočený a dále odšroubovaný prvek.
[PŘÍLOHA NENALEZENA][PŘÍLOHA NENALEZENA]
PS:
@ Wolfgang: Mám gumové kužely různých průměrů. Jsou vidět na první fotografii. S nimi se většinou pracuje docela dobře.
@ Achim: Ta díra je po šroubu; ten ale slouží jako doraz pro vnější kroužek, který je zde již odstraněn.